A titkos ékszerdoboz, ami Toszkánával vetekszik, de olcsóbb annál és közelebb is van

2023. május 06.

Találtunk egy titkos, turisták által még nem felfedezett ékszerdobozt csodálatos természeti adottságokkal és minden igényt kielégítő gasztronómiával.

Nem is olyan régen a ma Észak-Macedóniának nevezett terület még az egykori Jugoszlávia része volt, de történelme egybefonódik az ókori Görögországgal és hódító Nagy Sándorral is. Az ő utódai élnek most, legalábbis a helyiek így tartják, ebben a nem túl nagy, szétszabdalt országban. A Vardar folyó szeli ketté a fővárost, Szkopjét, melynek egyik oldala modern és fejlődő, a másik pedig a gyönyörű és történelmi.

Gasztronómiája keveréke a görög, török és a balkáni ízeknek, ezért izgalmas és megunhatatlan. Ugyanúgy megtalálható minden étteremben az eredetileg bolgár sopszka, mint a klasszikus görög saláta, vagy a húsgolyó, cukkini ropogós, sült paprika. Igazából már nem is lehet megállapítani, melyik görög, és melyik a szláv étel, de nem is ez a fontos.

Zöldségek, húsok és a paprika

A macedón konyhában sok friss zöldség, a grillezett húsok, de a hal vagy a bárány is gyakran kerül az asztalra. Az étkezés a görög szokásokat követi, vagyis sok kis előétellel kezdenek és utána jöhet a főétel. A leves itt is ritka. A macedón előételek között szinte mindig megtalálható az ajvar. Ez tulajdonképpen egy sültpaprikából készült krém, húsokkal, vagy a szintén elmaradhatatlan csevappal szokták párosítani. A padlizsán elkészítési módjainak száma a végtelenhez közelít. Szeretik sütve, töltve vagy paradicsomos ragu formájában. Az evés egy macedón ember számára nemcsak az ízekről szól, hanem a közösségről és a társaságról is. A falatozás és a beszélgetés, borozgatás egy olyan tevékenység, ami jellemző a mediterrán emberre. Mire a főételhez érnek, megbeszélik a világ dolgait, a napi eseményeket, kellemesen eszmét cserélnek.

észak-macedónia kék tava, rajta egy csónak, háttérben házak
Fotó: Bojan Bogdanovski / Unsplash

A főételek között az egyik legnépszerűbb egy cseréptálban sült babétel, a tavcse gravcse, illetve a szárma, ami egy töltött káposzta változat. Nem hiányozhat egyetlen étterem étlapjáról sem a szelszko mjeszo. Ez szó szerint lefordítva falusi húst jelent, és leginkább a pörkölthöz hasonlít.

Észak-Macedónia konyhájára jellemző, hogy általában egészséges, friss és hazai alapanyagokat használnak. Az ország éghajlata és fekvése lehetővé teszi a helyi zöldségek termesztését, de a húsokért sem mennek külföldre. Mindent megteremtenek maguknak, amire szükségük van. Az árak ráadásul igen kedvezőek a magyar pénztárcának.

Észak-Macedónia mindennel rendelkezik, amiért érdemes odalátogatni. Kivéve talán a tengert, ami nincs, de ennek hiánya nem is olyan égbekiáltó. Kárpótol a sok látnivaló, aki pedig mindenképpen strandolni akar, ott a gyönyörű Ohridi-tó, ami olyan népszerű, akár a mi Balatonunk. Aki azonban szereti a szép tájakat, kiránduló helyeket, vagy szívesen néz meg ókori emlékeket, az megteheti úgy, hogy közben nem taposnak a lábára a turisták. Van hely és idő nézelődni.

Észak-Macedónia gyöngyszemei

Az előzőekben említett rengeteg vonzó attrakció ellenére az országot még nem vették be a turisták. Az éttermekben sem kell asztalt foglalni, sőt nem kell előre eltervezni semmit, mert nincs sorban állás, mint például Rómában a Trevi-kútnál. A látvány viszont vetekszik a világ híres helyeiével, akárcsak a borok, amik szintén nem olyan ismertek még. Pedig a balkáni országban már az ókorban megindult a bortermelés. Azok a pincészetek, amelyek itt működnek, nagyon régi örökséget visznek magukkal. Talán még Nagy Sándor is idejárt koccintani egy győztes csata után.

sárga épület és előtte lámpaoszlopok észak-macedónia fővárosában, Skopjéban
Skopje, Észak-Macedónia fővárosa
Fotó: Lex Melony / Unsplash

Az észak-macedóniai borokban minden zamat, fűszer, tapasztalat megtalálható, ami a jó bort jellemzi. Az ország borvidékének éghajlati paraméterei megegyeznek a toszkán és a Bordeaux-i, valamint az amerikai Napa-völgy paramétereivel. A fővárostól nem messze működik az egyik legrégebbi pincészet, a Tikves. Nevét a régióról kapta, és 1885-ben alapították. Kavadarciban, ahol a pince és a központ is megtalálható, érdemes részt venni egy borkóstolón. Itt megbizonyosodhatunk róla, hogy a makedón borban benne van a borász minden tudása és a lelke is. Megkóstolhatjuk a legnépszerűbb borokat, a fehér szőlőből Smederavkát vagy a Temjanikát. Utóbbi nevét a tömjéntől kapta erős illata miatt. Jellegzetes jegyei a bodza, a bazsalikom, a fahéj, az ananász és az eper.

A Stobi borászat a Tikves borvidék szélén helyezkedik el. Azon viszonylag fiatal és innovatív pincészetek egyike, amelyek már kivívták magának az elismerést. A folyamatos újítások mellett megőrzik a hagyományokat is, e két tulajdonság mentén készítik díjnyertes boraikat.

Kimeríthetetlen lista

A lista nagyon hosszú, rengeteg felfedezésre érdemes, de még kevéssé ismert kincs vár borkedvelőkre és a gasztroturistákra. Egy biztos: aki szereti a minőségi borokat, és bakancslistán van egy toszkán körút, ahol meglátogatna néhány pincészetet, miközben a tájban gyönyörködne, az ugyanezt az érzést átélheti Észak-Macedóniában is. Jóval kedvezőbb áron.

Ha arra járunk, miközben egy különleges bort kóstolunk, és gyönyörködünk a táj szépségében, gondoljunk Nagy Sándorra. Az ókor egyik legnagyobb királya és hadvezére bizonyosan nem véletlenül ragaszkodott ehhez a gyönyörű vidékhez, és vívott ádáz harcot a területért.

Szerző: Cveta Szterjopulu
Címlapfotó: Mehmet Talha Onuk / Unsplash