Különleges téli sütemény egy hétköznapi italból – recept

2022. december 06.

Egy mennyei sütemény, ami még azoknak is ízleni fog, akik nem kifejezetten kedvelik a télies ízesítésű desszerteket.

Az összes télies ízvilágú sütemény közül valószínűleg a sütőtök, az alma és a fahéjas a legnagyobb slágere a hideg hónapoknak. Az évnek ebben a szakában a sütőtök viszonylag sokszor kerül előtérbe, mint alapanyag, így most inkább az almára koncentrálunk. Az alábbi tortát az alma cider szirupja teszi igazán különlegessé – vezeti fel a receptet közlő lifehacker oldala. Az elkészült édesség könnyed textúrájú, az almától és a barna cukortól vibráló téli finomság lesz. De mielőtt még belevágnánk a recept részletes bemutatásába, megmutatjuk, hogy miként kell szuper ízletes cider szirupot készíteni.

Házi készítésű alma cider szirup

alma szelet és szirup
Fotó: New Africa / Shutterstock

A házi szirup elkészítéséhez öntsünk körülbelül 1,5 liter (6 pohár) alma cidert egy nagy, széles edénybe. Fedjük le az edényt és forraljuk fel a folyadékot. A fedő csak a folyamat felgyorsítását hivatott segíteni, így ha a cider forrni kezd, akkor vegyük azt le. A szirup elkészítéséhez körülbelül 40-60 percig kell az almás csodát forralni. Ne felejtsük el időnként megkevergetni. Ha a keverékben olyan sűrű buborékok keletkeznek, amik keverés közben sem tűnnek el, elkészült a szirup. Vegyük le a hőt és egy kanál segítségével ellenőrizzük a folyadék állagát. Ha már elérte a juharszirup sűrűséget, akkor biztosan sikerrel jártunk. A szirup egyébként a lehűlés során még egy kicsit tovább sűrűsödik. A hat pohárnyi alma ciderből 230-300 milliliter szirupot fogunk kapni – hívja fel a figyelmet szintén a lifehacker oldala.

Alma cideres sütemény

fehér öntetes kuglóf
Fotó: Marielen Cestari Baldino / Shutterstock

Hozzávalók

  • 4 evőkanál vaj, olvasztott
  • 230 milliliter olaj
  • 200 gramm barna cukor
  • 6 tojás, szobahőmérsékletű
  • 2 teáskanál vanília kivonat
  • 360 gramm liszt
  • 2 ½ teáskanál sütőpor
  • ½ teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál fahéj
  • 230 milliliter cider szirup
  • 1 ½ evőkanál alma cider
  • 220 gramm porcukor
Fotó: Arina P Habich / Shutterstock

Így készül

  1. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
  2. Vegyünk elő egy 25 centiméter átmérőjű kuglóf sütőformát.
  3. Vajazzuk ki, majd alaposan lisztezzük be, egészen a pereméig.
  4. Egy közepes tálban keverjük össze az összes száraz hozzávalót.
  5. Egy másik tálban keverjük el a vajat és az olajat a cukorral.
  6. Adjuk hozzá a tojásokat és a vaníliát.
  7. Keverjük hozzá a száraz hozzávalók egyharmadát.
  8. Öntsük bele a cider szirup felét, majd adjuk hozzá a lisztkeverék utolsó harmadát is.
  9. Öntsük a tésztát az előkészített tepsibe és süssük 50-60 percig.
  10. Mielőtt kivennénk a sütőből a piskótát, szúrjunk bele egy fogpiszkálót vagy hústűt. Ha ráragad, akkor a közepe még nyers.
  11. Miután elkészült a torta helyezzük át egy rácsra és ott hagyjuk kihűlni.
  12. A torta díszítéséhez készítsünk egy mázat. Ehhez keverjük simára a porcukrot és cidert.
  13. Kenjük a torta tetejére, és kész is.

Címlapfotó: 279photo Studio / Shutterstock