Különleges téli sütemény egy hétköznapi italból – recept
Egy mennyei sütemény, ami még azoknak is ízleni fog, akik nem kifejezetten kedvelik a télies ízesítésű desszerteket.
Az összes télies ízvilágú sütemény közül valószínűleg a sütőtök, az alma és a fahéjas a legnagyobb slágere a hideg hónapoknak. Az évnek ebben a szakában a sütőtök viszonylag sokszor kerül előtérbe, mint alapanyag, így most inkább az almára koncentrálunk. Az alábbi tortát az alma cider szirupja teszi igazán különlegessé – vezeti fel a receptet közlő lifehacker oldala. Az elkészült édesség könnyed textúrájú, az almától és a barna cukortól vibráló téli finomság lesz. De mielőtt még belevágnánk a recept részletes bemutatásába, megmutatjuk, hogy miként kell szuper ízletes cider szirupot készíteni.
Házi készítésű alma cider szirup
A házi szirup elkészítéséhez öntsünk körülbelül 1,5 liter (6 pohár) alma cidert egy nagy, széles edénybe. Fedjük le az edényt és forraljuk fel a folyadékot. A fedő csak a folyamat felgyorsítását hivatott segíteni, így ha a cider forrni kezd, akkor vegyük azt le. A szirup elkészítéséhez körülbelül 40-60 percig kell az almás csodát forralni. Ne felejtsük el időnként megkevergetni. Ha a keverékben olyan sűrű buborékok keletkeznek, amik keverés közben sem tűnnek el, elkészült a szirup. Vegyük le a hőt és egy kanál segítségével ellenőrizzük a folyadék állagát. Ha már elérte a juharszirup sűrűséget, akkor biztosan sikerrel jártunk. A szirup egyébként a lehűlés során még egy kicsit tovább sűrűsödik. A hat pohárnyi alma ciderből 230-300 milliliter szirupot fogunk kapni – hívja fel a figyelmet szintén a lifehacker oldala.
Alma cideres sütemény
Hozzávalók
- 4 evőkanál vaj, olvasztott
- 230 milliliter olaj
- 200 gramm barna cukor
- 6 tojás, szobahőmérsékletű
- 2 teáskanál vanília kivonat
- 360 gramm liszt
- 2 ½ teáskanál sütőpor
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál fahéj
- 230 milliliter cider szirup
- 1 ½ evőkanál alma cider
- 220 gramm porcukor
Így készül
- Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
- Vegyünk elő egy 25 centiméter átmérőjű kuglóf sütőformát.
- Vajazzuk ki, majd alaposan lisztezzük be, egészen a pereméig.
- Egy közepes tálban keverjük össze az összes száraz hozzávalót.
- Egy másik tálban keverjük el a vajat és az olajat a cukorral.
- Adjuk hozzá a tojásokat és a vaníliát.
- Keverjük hozzá a száraz hozzávalók egyharmadát.
- Öntsük bele a cider szirup felét, majd adjuk hozzá a lisztkeverék utolsó harmadát is.
- Öntsük a tésztát az előkészített tepsibe és süssük 50-60 percig.
- Mielőtt kivennénk a sütőből a piskótát, szúrjunk bele egy fogpiszkálót vagy hústűt. Ha ráragad, akkor a közepe még nyers.
- Miután elkészült a torta helyezzük át egy rácsra és ott hagyjuk kihűlni.
- A torta díszítéséhez készítsünk egy mázat. Ehhez keverjük simára a porcukrot és cidert.
- Kenjük a torta tetejére, és kész is.
Címlapfotó: 279photo Studio / Shutterstock