3 összetevőből gyorsan isteni sütemény: pofonegyszerű desszertek az ünnepekre
2022. december 22.
Egy ünnepi sütemény elkészítéséhez nem kell feltétlenül megannyi különleges hozzávaló és sok idő. Mindjárt három receptet is hoztunk ennek bizonyítására.
Néhány ünnepi desszerthez megdöbbentően kevés alapanyag is elég, és nincs szükség bonyolult díszítésre sem. Íme, három egyszerű recept a lifehacker oldaláról, amiket a kezdő cukrászjelöltek is könnyedén elkészíthetnek!
Mogyoróvajas sütemény
Hozzávalók
- 1 csésze mogyoróvaj
- 1 csésze cukor
- 1 tojás
Így készül
- Keverjük össze az összes hozzávalót egy tálban egy fakanállal, amíg sima tésztát nem kapunk. Ezt követően a kezünkkel sodorjunk egy evőkanálnyi tésztát kis golyókká, és helyezzük a sütőlapra.
- Ha laposabb, ropogósabb sütiket szeretnénk, egy villával lenyomkodva tehetünk kereszt alakú mintát a tetejére.
- Ha ezzel elkészültünk, tegyük a tepsit 5 percre a fagyasztóba. Ezután süssük 10-15 percig, majd vegyük ki a sütőből, és hagyjuk két percig hűlni a tepsiben, mielőtt nekilátnánk a falatozásnak.
Nutellás keksz
Összetevők
- 150g liszt
- 240g Nutella
- 1 nagy tojás
Így készül
- Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
- Adagoljuk a Nutellát, a lisztet és a tojást egy nagy tálba, majd keverjük össze, amíg jól össze nem áll. A keverék sűrű állagú lesz, de elég nedvesnek kell lennie ahhoz, hogy formázni tudjuk. A kezünkkel körülbelül 2 evőkanálnyi tésztából gyúrjunk golyókat, helyezzük őket a tepsibe, és az ujjbegyünkkel vagy egy pohár aljával kissé lapítsuk ki.
- Süssük 8-10 percig, amíg a széle megsül, de a közepe még kissé puha marad. Végül hagyjuk a sütiket 5 percig pihenni, ezután tálalhatjuk.
Habcsók
Hozzávalók
- 2 nagy (szoba hőmérsékletű) tojásnak a fehérjéje
- csipetnyi só
- 110 g kristálycukor
Így készül
- Melegítsük elő a sütőt 90°C-ra és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
- Egy nagy tálban vagy a botmixer táljában keverjük össze a tojásfehérjét és a csipet sót. Majd fokozatosan adjuk hozzá a cukrot, és addig verjük, amíg a keverék kemény és fényes nem lesz. Ezután óvatosan kanalazzuk csillagcsöves habzsákba és nyomjunk kis halmokat a sütőpapírral bélelt tepsibe.
- Fontos, hogy a habcsókot nem szabad sütni, csak szárítani, ezért 90-100 fokos sütőbe 2 és fél órára tegyük légkeverésre.
Címlapfotó: Hannah Tasker / Unsplash