Van egy jó és egy rossz hírünk a tejföl rajongói számára

2023. december 09.

A tejföl a magyar konyha egyik legnépszerűbb alapanyaga, ezért is különösen fájó az egyik hír.

A tejföl a klasszikus karácsonyi étkezések elmaradhatatlan hozzávalója, a töltött káposzta például egész egyszerűen elképzelhetetlen nélküle. Van azonban egy rossz hírünk azoknak, akiknél nem fogy el pár napon belül az egész doboz.

A legjobban akkor járunk, ha felbontás után, frissen megesszük az összes tejfölt. Ez azonban nem mindig lehetséges, vagy legalábbis komoly kihívás – például a családi kiszerelésnél. A jó hír: technikailag nincs akadálya annak, hogy lefagyasszuk, ami megmaradt. A rossz hír: készüljünk fel rá, hogy felolvasztás után már nem lesz ugyanolyan az íze a tejfölünknek.

A tejfölt a The Kitchn tanácsai alapján többféleképpen is lefagyaszthatjuk. Fontos, hogy először keverjük össze alaposan, hogy egyenletesen dermedjen majd meg. Ezután kiporciózhatjuk tiszta fagyasztózacskókba vagy üvegedényekbe is, de a legprofibb megoldás az, ha egy habzsák segítségével belenyomjuk egy jégkockatartóba.

Felolvasztás után használhatjuk süteményekhez, levesekhez és különböző ragukhoz – lényegében minden olyan étel szóba jöhet, ahol nem fontos, hogy a tejföl friss legyen. A fagyasztás ugyanis egyszer és mindenkorra megváltoztatja az állagát, sajnos lehetetlen úgy kiolvasztani, hogy sűrű és krémes maradjon. A benne lévő zsír elkerülhetetlenül különválik a víztől, így az eredeti textúra megszűnik. Helyette egy darabos, kevésbé intenzív aromájú tejtermékkel lesz dolgunk, ami csak korlátozottan emlékeztet majd a friss, savanykás tejfölre.

Címlapfotó: Sara Cervera / Unsplash