5 legjobb pékség vidéken, ahol mennyei croissant kapható

2022. november 25.

Íme, az 5 legjobb pékség vidéken, ahol mennyei vajas croissant-okat és más kézműves péksüteményeket lehet kapni.

Emlékezetesen finom croissant-t és ínycsiklandozó péksütiket nem csak Budapesten lehet kapni, hanem szerte az országban. Most a teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk 5 olyan pékséget, amik szinte teljesen lefedik hazánk egész területét.

1. Kelesztő (6720 Szeged, Kígyó utca 7.)

View this post on Instagram

A post shared by Kelesztő (@kelesztoreggelizo)


A szegediek egyik kedvenc reggeli törzshelye, a Kelesztő egy otthonos atmoszférájú és eklektikus berendezésű szuper hangulatos reggeliző és sütiző egyben. Légiesen könnyű croissant-juk és házi lekvárjuk párosításánál egyszerűen nem is tudnánk finomabb reggelit elképzelni. A vajas alkotáson felül Benedek tojásuk (Eggs Benedict) vajon pirított brióssal, karamellizált bacon szeletekkel és sous vide eljárással főzött tojással szintén kihagyhatatlan. Az ízorgiának azonban még itt sincs vége, hiszen lazac saláta, csirkemáj mousse és klasszikus angol reggeli is várja az éhes vendégeket.

2. G&D Kézműves Pékség (3100 Salgótarján, Erzsébet tér 6.)

View this post on Instagram

A post shared by Barbika Barbi (@barbika20011120)


A salgótarjáni származású testvérpár, Szó Dániel és Szó Gellért pékségei a croissant-ok szerelmesei számára igazi zarándokhelynek számítanak. Mindez érthető, hiszen a cukrász-pék páros 2017-ben még „Az ország legjobb croissantja” címet is elnyerte. Sütőjükben rengetegféle vajas croissant készül, legyen az töltött vagy klasszikus, bármelyiket érdemes kipróbálni.

A G&D Kézműves Pékség további sütödéi:

3200 Gyöngyös, Fő tér 4.
8174 Balatonkenese, Óvoda út 2.

3. Mákmoiselle Pékség (8200 Veszprém, Megyeház tér 2.)

View this post on Instagram

A post shared by Makmoiselle pékség (@makmoisellepekseg)


A veszprémi Mákmoiselle Pékség igazi szakértője a croissant-nak, vagy ahogy ők hívják: rongyos kiflinek. Elmondásuk szerint a croissant-ok titka három dologban rejlik: „Az egyik a tészta hajtogatásának mennyisége, ugyanis sokszor és alaposan át kell hajtogatni a tésztát. A második kulisszatitok a vaj. 84 százalékos francia Gran Fermage vajat használunk, ami azontúl, hogy könnyen lehet vele dolgozni, még igazán finom is. A harmadik és talán a legfontosabb a tészta összetétele. Nálunk hibrid croissant-okkal találkozhattok, ami azt jelenti, hogy élesztő és kovász keverékével készítjük a tésztát. A többi pedig már csak kreativitás!” Nemcsak klasszikusok készülnek náluk, de igazán egyedi gasztroalkotások is. Ilyen például a magyar bio liszttel, svájci sajttal, francia vajjal, és mexikói jalapenoval készült rongyos kiflijük. Ha valaki esetleg még extravagánsabb ízekre vágyik, a következők közül tud majd választani: almás-karamellás, meggylekváros, sárgabaracklekváros, sós-karamellás, málnalekváros, eperlekváros és füstöltsajtos.

4. morzsa (7621 Pécs, Király u. 42.)

View this post on Instagram

A post shared by morzsa (@morzsapecs)


A Morzsa bisztróban Tomin Lili vezeti a pékséget, felügyeletével a kézműves péksütemények mellett kovászos kenyerek is sülnek. Tomin Lili már kiskora óta a sütemények rabja. A péksütemények iránti szerelme az évek során semmit nem kopott, nem véletlenül lett 2017-ben az övé a legjobb croissant a budapesti Kenyérlelke fesztiválon. Ha valaki Pécsett jár, akkor mindenképpen be kell térnie a Morzsába egy Tomin Lili féle vajas croissant-ért.

5. Mandelbrot Pékség és Delicates (2097 Pilisborosjenő, Budai út 52.)

View this post on Instagram

A post shared by Gergő Korányi (@matekos_pek)


Festői pilisi környezet és a vajas croissant ellenállhatatlan illata csábítja a vendégeket a Mandelbrot Pékség és Delicates üzlet megismerésére. Egy hosszú kirándulás végén tökéletes jutalom egy finom péksütemény, amit az éhes vándor a természet lágy ölén tud elfogyasztani. A kézműves csúcstermékeik közül mindenképpen érdemes kipróbálni a kovászos kenyereket, a klasszikus kakaós csigát, a gesztenyés tekercset és természetesen a nutellás croissant-t.

Címlapfotó: Patrick Perkins / Unsplash