Horizont – Vigyél kraftot a nyárba!

2022. október 07.

A Horizont Brewing Budapest egyik legrégebbi, magántulajdonban lévő kisüzemi sörfőzdéje. 2016-os alakulása óta közel száz különböző, kizárólag magas minőségű, prémium alapanyagok felhasználásával készülő sörrel lepte meg a Horizont-rajongókat. A sörfőzők kreativitása nem ismer határokat, így nem csoda, hogy egy klasszikus IPA mellett olyan tételek is megjelennek, mint például egy uborkás lager, egy „pizzás” gose, vagy éppen a szuperprémium kategóriába sorolható hordóérlelt söreik.

A kőbányai Főzdeparkban található Horizont Brewing az ország egyik legsikeresebb kisüzemi sörfőzdéjévé nőtte ki magát az elmúlt években. A dinamikus fejlődés – még a COVID-helyzet ellenére is – nem csak a termelésben és az elkészített sörök folyamatosan növekvő számában mutatkozik meg, hanem abban is, hogy a Horizont sörök egyre több helyen jelennek meg. Termékeikkel már nem csak a vendéglátóhelyeken és kraft sörözőkben, hanem országos áruházláncok polcain, és 15 országban is találkozhattok.

Fotó: Horizont

A Horizont sörfőzői, a főzde alakulása óta olyan söröket készítenek, melyek a prémium minőség mellett egyedi, különleges ízvilágot képviselnek.

A kizárólag természetes alapanyagok felhasználásával készülő termékeket négy családba sorolják lefedve majdnem minden sörimádó ízlését. Az egész évben elérhető „core” sörök tagjai például a zászlóshajónak számító, többszörös díjnyertes Gentle Bastard (IPA, 6,5% ABV), és Hazy Queen (NEIPA, 6% ABV). Az alapszortiment szinte minden alaptípust magában foglal a lagertől a stoutig. Ezen kívül két limitált szériával is találkozhatnak a fogyasztók, melyek egyszeri, izgalmas főzetekből állnak.

Fotó: Horizont

Selfish Games széria a Horizont sörfőzőinek játszótere. Az ide tartozó sörök ugyanis kivétel nélkül valamilyen „kísérlet” eredményei; akár a készítés technikáját, az alapanyagokat vagy éppen a sörtípusokat tekintve mindig próbálnak valami újjal, még sosem látottal előrukkolni. Ilyen például a Cucumber Infused Lager, mely uborka hozzáadásával készült, enyhe komlós kortyérzetét a Sorachi Ace komlónak köszönheti.

Fotó: Horizont

A másik limitált széria, a Sour Series kivétel nélkül csak savanyú söröket foglal magában. Az egyre nagyobb teret hódító savanyú sörök az erjesztés során egy kontrollált, direkt savanyításnak köszönhetően nyerik el jellegzetes, a hozzáadott gyümölcsöktől függően édeskésebb vagy fanyarabb ízvilágukat. Ezek kimondottan ajánlottak a meleg nyári napokon, a frissítő kortyérzetük miatt. Természetesen a Sour Series sörökbe is belekerül az a tipikus Horizontos csavar, hiszen például a Red Currant, Kiwi & Thyme Sour Ale sörükhöz kakukkfüvet adtak, amely a sörök esetében egy nem túl gyakran használt összetevő.

Negyedik termékcsaládjuk, a Night Shift. A főzde szuperprémium, hordóérlelt sörei nem mindennapi fogyasztásra készülnek, hiszen magas alkoholtartalmuk miatt már desszertsörnek minősülnek. A széria azért a night shift, azaz éjszakai műszak nevet viseli, mert ezeknek a söröknek már a főzése is sokkal több időt vesz igénybe, legtöbbször az éjszakába nyúlik. Főzést követően a sörök különböző prémium párlatos hordókba kerülnek, ahol jellemzően 4-6 hónapot töltenek el. Ezalatt az idő alatt felveszik a hordókban előzőleg érlelt italok, mint például rum, whisky, vagy éppen bor sajátos ízjegyeit, melyek a sör aromáival párosulva új, komplex ízvilággá alakulnak. Ezek a sörök ősszel jelennek meg, és érdemes szemfülesnek lenni, ha el akarunk csípni belőlük egy-egy üveggel, mert nagyon hamar elkapkodják!

A Horizont életérzés

A sörökön kívül érdemes odafigyelni a csomagolásra is! Ennek oka nagyon egyszerű, a sörfőzde kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a termékcsaládok egymástól jól megkülönböztethetők, mégis könnyen felismerhetők legyenek.

Az alapszortimentbe, vagy core line-ba tartozó sörök címkéit Fehér Viktória, színdinamika tervezőművész tervezte és festette meg, utalva színasszociációval a sörök „személyiségére”.

A Selfish Games és Sour Series szériák címkéit a Balhé Studio készíti évek óta, akik a sörök ízvilágát a digitális művészetből adódóan egy teljesen más oldalról közelítik meg. A Selfish Games sörök íze által keltett érzéseket, képeket jelenítik meg a különböző színkombinációkkal, míg a Sour Series tagjainak címkéin letisztult eleganciával jelennek meg a sörök összetevői.

Fotó: Horizont

A szuperprémium Night Shift termékek csak üvegben, díszdobozban kerülnek forgalomba. A hordóérlelt sörök címkéit évről-évre Puskás Marcell tervezőgrafikus alkotja meg, és a végeredmény mindig tökéletesen tükrözi a legmagasabb minőséget. A sörök készítéséről, érleléséről szóló információk is helyet kapnak a dobozokon, közelebb hozva a fogyasztót a hordóérlelt sörök készítésének folyamatához.

A fogyasztó egy komplex, páratlan élményt kap a Horizont sörök által, ami egyedi csomagolással kezdődik, és páratlan ízvilágú kortyban végződik.

(támogatott tartalom)
Címlapfotó: Horizont