chevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedesszertemailfacebookfilterhalinstagrammarha-vadminusphoneplussajtsalatasearchsertesstarszarnyastengeri-eteltiktokvincewishlist-activewishlist-inactive

Védelem alá került a fanyar ízű magyar finomság

2023. szeptember 11.

Az Európai Bizottság jóváhagyta az évszázadok óta a magyarok egyik kedvencének számító finomság nyilvántartásba vételét.

Az Európai Bizottság jóváhagyta a Szabolcsi alma elnevezés felvételét az oltalom alatt álló eredetmegjelölések uniós nyilvántartásába – közölte 2023. szeptember 6-án a brüsszeli testületre hivatkozva az MTI.

A bizottsági közlemény szerint Szabolcsi alma elnevezés kizárólag a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében termesztett és szüretelt almára vonatkozhat.

A gyümölcs húsa ropogós és jellegzetesen fanyar ízű. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye éghajlati adottságai kiválóak az almatermesztéshez. Az optimális termőhely mellett a termelők szaktudása a korábbi évszázadok során szerzett és generációról generációra szálló tapasztalaton alapul. A magyar almatermesztés hírnevét a „szabolcsi alma” alapozta meg – áll a közleményben.

Az elnevezés a már oltalom alatt álló 64 Hagyományos Különleges Termék és további 1653 oltalom alatt álló mezőgazdasági termék listáját gyarapítja.

2023. augusztus végén írtunk róla, hogy uniós oltalmat kapott a magyar borzagból készülő pálinka is.

Címlapfotó: Tara Clark / Unsplash