Uniós oltalmat kapott a magyar borzag

2023. augusztus 28.

Érdemes megismerkedni vele: Nógrád vármegyében évszázados múltra tekint vissza, most oltalom alatt álló földrajzi jelzést kapott.

Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Borzag pálinka elnevezés új oltalom alatt álló földrajzi jelzésként (OFJ) felkerülhet a védett szeszesital-termékek uniós listájára – írja a brüsszeli testület 2023. augusztus 24-i tájékoztatása nyomán az MTI. A Borzag pálinka alapanyaga a Nógrád vármegye területéről származó vadon termő földi bodza (gyalogbodza) vagy más néven borzag csonthéjas terméséből készült gyümölcspárlat.

A földi bodza vagy gyalogbodza vagy népiesen borzag (Sambucus ebulus) a pézsmaboglárfélék (Adoxaceae) családjának bodza (Sambucus) nemzetségébe tartozó, Magyarországon őshonos növényfaj. A másik két hazai bodzafajtól, a fekete és a fürtös bodzától eltérően nem cserje. Nem fásodó szárú, hanem magaskórójú lágy szárú, évelő növény. Élelmiszer-, festő- és gyógynövényként egyaránt használatos: gyöktörzsét, terméseit és virágzatát használják fel megfelelő módon, máskülönben mérgezést okoz.

Forrás: wikipédia

Nógrád vármegyében a Borzag pálinka készítése évszázados múltra tekint vissza. A hagyományokra tekintettel a vármegyében szinte minden kereskedelmi szeszfőzde készít borzagból pálinkát. A növényt is csak arrafelé hívják borzagnak, máshol gyalogbodza a neve. A főzetet édes aromás jegyek, fűszeres íz jellemzik.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Stermeczky Zsolt Gábor (@stermeczky) által megosztott bejegyzés

A Borzag pálinka elnevezés az uniós bizottsági döntéssel felkerült a már védett 260 szeszesital-terméket rögzítő, eAmbrosia adatbázisban elérhető uniós listára.

Az Európai Unióban nyilvántartásba vett és oltalom alatt álló mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek, borok és szeszes italok földrajzi jelzéseit (GI) rögzítő eAmbrosia nevű adatbázisban jelenleg 3843 oltalom alatt álló eredetmegjelölésű termék található. Jelenleg 107 magyar élelmiszeripari termék elnevezése védett az Európai Unió területén.

Az oltalom alatt álló eredetmegjelölés azoknak a termékeknek a nevét védi, amelyek egy konkrét régióból származnak. Védi továbbá azokat, amelyeket egyedülálló, hagyományos módszerrel állítanak elő.

Címlapfotó: Christian Lue / Unsplash