Csak 10 hónapra elegendő van a magyarok kedvenc finomságából!

2023. május 26.

Imádják a magyarok, de tavaly hiánycikk lett egész Európában.

A magyar sárgarépa-termesztés európai szintű, a közkedvelt gyökérzöldség pedig stabilan az öt legkedveltebb zöldségféle közé tartozik, mind hazánkban, mind pedig Európában. De milyen kilátásai vannak a magyar termelőknek? Hogyan hatottak rájuk az elmúlt évben tapasztalt nehézségek? Mire számíthatnak a fogyasztók idén? Erről kérdezte az Agrárszektor a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) alelnökét. A beszélgetés legérdekesebb mondatait kigyűjtöttük.

Ma Magyarországon megközelítőleg 900 hektáron termelnek frisspiaci sárgarépát, a főbb termesztőkörzetek Csongrád-Csanád, és Bács-Kiskun vármegyékben találhatóak. Bár az elmúlt másfél évtizedben a termőterület megközelítőleg 10-15%-kal csökkent, ezt kompenzálta a termelés színvonalának emelkedése – mondta el az Agrárszektornak Varga István, a FruitVeB zöldségtermesztésért felelős alelnöke. A termőterület csökkenése leginkább arra vezethetők vissza, hogy a kistermelők, családi vállalkozások felhagynak a termesztéssel, sokszor épp a generációváltás miatt. Akik a piacon maradtak, azok az egyre nagyobb cégek. A szakember szerint mindenképpen ki kell emelni, hogy Magyarországon csak öntözött területen folyik termesztés. Ez főleg mikroöntözéssel történik, ami jelenleg az egyik leghatékonyabb öntözési mód. Ennek az öntözési módnak köszönhetően a terméseredmények alapvetően Európában sem vall szégyent a magyar sárgarépa.

A sárgarépa jövője

A FruitVeB alelnöke beszélt arról is, hogy az országban évente körülbelül 50-80 ezer tonna sárgarépa terem. A termés megközelítőleg 10 hónapra elegendő, ugyanakkor az import sárgarépa folyamatosan jelen van a kiskereskedelmi láncokban. Magyarországon főleg szlovák, holland és osztrák sárgarépa kerül forgalomba. A korai időszakban viszont jellemzően az izraeli és az olasz zöldség bővíti a kínálatot. A magyar sárgarépa főleg Szlovákia és Románia piacán jelenik meg, illetve a kiskereskedelmi láncok logisztikai központjain keresztül kerül a környező országok polcaira.

„A sárgarépa Magyarországon és az Európában is a top5 zöldség közé tartozik. Három fő zöldségnövény van ugyanis, aminek a termesztése folyamatosan emelkedő tendenciát mutat: ezek a sárgarépa, a vöröshagyma és a paradicsom. Ez pedig így lesz még a következő 25-30 évben” – hangsúlyozta Varga István. (Nyári sárgarépás receptünket ide kattintva lehet elolvasni.)

Varga István beszélt arról is, hogy a sárgarépa árát 2022-ben több tényező alakította. A termelési költségek 30%-kal, a post harvest költségek pedig 20%-kal növekedtek. A legnagyobb növekedést az energiaárak okozták, ami a feldolgozás és a tárolás, hűtés során jelentkeztek. A szakember beszélt arról is, hogy az aszály 2022-ben 30% körüli terméskiesést eredményezett. Ez erős keresleti piacot hozott létre az európai kontinensen.

Címlapfotó: Tara Clark / Unsplash