Ha ezt esszük, garantáltan nem ér minket baj 2025-ben
Elűzi a háztól a balszerencsét és a baleseteket ez a több évszázada készített desszert.
A loszár, azaz a tibeti újév sokkal több, mint a mi Szilveszterünk. Az esemény gyakorlatilag egy 15 napos fesztivállá terebélyesedett az idők során, amin évről-évre milliók vesznek részt. A loszár 2025-ben február 28-án kezdődött. Az újév a hagyományok szerint a tibeti holdnaptár első napjára esik, a megújulást, az újrakezdést jelképezi.
A fesztivál első három napját tartják a legfontosabbnak. Ilyenkor a buddha tanok követői kolostorokba látogatnak el és különböző vallási ceremóniákon, szertartásokon vesznek részt. Az ünnepség fontos elemét képezi az aranyszínű, különböző formájú darabokból álló desszert, a khapse is. Valójában a loszár egyik legfontosabb szimbólumáról van szó, az ünnepek alatt történő fogyasztása békét, nyugalmat és szerencsét hoz az újévre. A BBC cikke szerint a története összefonódik a bön rituálékkal (Kr. u. 7. században, a buddhizmus elterjedése előtti időszakban gyakorolt ősi vallás). Ennek során a résztvevők véráldozatot mutattak be az isteneknek. A rituálén az emberáldozatok helyét idővel a szimbolikusan vörösre színezett khapse vette át, a szokás pedig szépen lassan Tibet másik két tartományában (Amdó és Kham) is elterjedt.
Közösségépítő erőt is tulajdonítanak neki: minden évben nagy mennyiségben készítik, hogy szétoszthassák a barátok, családtagok, valamint a szegények között. Így általában a loszár előtti napokban a család vagy sok esetben az egész falu összegyűlik, hogy közösen nyújtsák, formázzák és süssék a tésztát.
Az első darabból általában skorpió alakot formáznak, megsütik, majd az újév 15. napjáig a konyhán kívülre helyezik, hogy elűzzék a balszerencsét és az esetleges baleseteket. Nemcsak a desszert, de már maga az elkészítés is megjósolhatja a sikert a következő évre: a hiedelem szerint például a kifröccsenő olaj rossz ómen.
Hogyan készül a khapse?
A tésztát – ami eredetileg búzalisztből, vajból, cukorból és olajból, valamint opcionálisan tojásból áll – összegyúrják, sodorják és ízlés szerint virág, csomó és fonat formájúra alakítják. Ezután ghíben (tisztított vajban) megsütik. A receptek azonban régiónként és akár családonként is eltérőek lehetnek. Egyes területeken például nem cukorral, hanem mézzel ízesítik, így a ropogósabb textúra helyett omlósabb, puha állag jön létre.
A korábban csak különleges alkalmakra tartogatott khapsét ma már a legtöbb helyi bolt polcain is megtaláljuk. Sokan a loszáron túl, év közben is fogyasztják. Az interneten számos olyan variációt találunk, ahol az alapvető alapanyagok mellett például banánnal, céklával vagy spenóttal is feldobhatjuk az olajban sült finomságot.
Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Monika Grabkowska / Unsplash