Nagyon egészséges, a magyarok mégis csak az év egyetlen napján eszik

2025. február 12.

Tele van vitaminnal, kiváló fehérjeforrás, cukorbetegek is ehetek, változatosan elkészíthető. De akkor mi a baj vele?

Magyarországon jelenleg alig 300 hektáron termesztenek lencsét. Ez igen kevésnek tűnik, ha összehasonlítjuk például a borsó 35 000 ezer hektárjával vagy azzal, hogy az 1930-as években még 20 ezer hektáron folyt itthon lencsetermesztés. Ennek megfelelően ma már nyomozni kell a boltokban a magyar lencsét, gyakorlatilag a teljes fogyasztásunkat exportból fedezzük.

A „lenullázódás” a második világháborút követően ment végbe. A szocialista tervgazdaság kezdetben még számolt a lencsével (egy ideig még növekedett is a termőterület nagysága), az 1960-as években azonban fordulat állt be. A termelőszövetkezetek (TSZ) fokozatos gépesítésével párhuzamosan bebizonyosodott, hogy repcét, napraforgót, búzát jóval könnyebben és nagyobb hozammal lehet termeszteni, mint lencsét. Magyarul: a TSZ-eknek egész egyszerűen nem érte meg a csak kézzel szedhető lencse ültetése.

Már az 1970-es években is csak importlencsét lehetett kapni, ami viszont megdobta az árát. Az egymást gerjesztő folyamatok eredményeként a lencse szinte eltűnt a magyar asztalokról. Kizárólag szilveszterkor, egészen pontosan újév első napján ettük – a babona miatt, miszerint szerencsét hoz az egész esztendőre. Ez a „törés” mai napig érezteti hatását, sok magyar még mindig legfeljebb újévkor eszik lencsét.

Mindez azért baj, mert a lencse rendkívül egészséges és hasznos élelmiszer. Tele van értékes tápanyagokkal. Többek között A-vitamint, B1-, B2-, B9-, B11-vitaminokat, kalciumot, foszfort, folsavat, káliumot, magnéziumot, cinket és vasat is tartalmaz. A lencsében másfélszer több fehérje van, mint a marhahúsban és rosttartalma is jelentős. Szénhidráttartalma viszonylag magas, ám mivel a glikémiás indexe alacsony, lassan szívódik fel. Ezért bátran fogyaszthatják a cukorbetegek is.

Jótékonyan hat a májfunkciókra, stabilizálja a vérnyomást, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, de még szemnek is jót tesz.

Címlapfotó: guibolduc / Unsplash