chevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedesszertemailfacebookfilterhalinstagrammarha-vadminusphoneplussajtsalatasearchsertesstarszarnyastengeri-eteltiktokvincewishlist-activewishlist-inactive

Túlérett banán: ne dobjuk ki, nagy kincs!

2023. szeptember 12.

A túlérett banán sokoldalúan felhasználható a konyhában. Mutatunk 3 kiváló módszert a megmentésére.

Ha túl hamar bebarnul a banán, és nem szeretnénk, hogy kárba vesszen, érdemes az alábbi, a Hamu és Gyémánt által összegyűjtött recepteket elkészítenünk! (Ebben a cikkben pedig mi mutattunk egy receptet friss banánra hangolva.)

Banánpohárkrém

Hozzávalók

  • 2 érett banán
  • fél ek reszelt narancshéj
  • 5 dkg natúr kakaó
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 1 csipet őrölt szegfű
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
  • 6 dkg édesítőszer
  • 8 dkg olvasztott kókuszzsír
  • 1 felkarikázott narancs

Így készül

A banánt turmixoljuk össze a narancshéjjal, a kakaóval, a fűszerekkel, az édesítővel és a kókuszzsírral. Kis tálkákba adagoljuk ki, majd tegyük hűtőbe és hagyjuk megdermedni.

Banános muffin

Hozzávalók

  • 2 db érett banán
  • 15 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojás
  • 0.8 dl olaj
  • vaj

Így készül

A banánokat villával törjük össze. A lisztet és a sütőport tegyük egy tálba, majd adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, az olajat és az összetört banánt. Végül alaposan keverjük össze. Ezután vajazzuk ki a muffinsütőt, és a mélyedésekbe kanalazzuk bele a masszát. 180 fokra előmelegített sütőben 20-30 percig süssük, majd a formában hagyjuk kihűlni.

Csokis banános szelet

Hozzávalók

  • 4 db tojás
  • 1 csipet só
  • 4 ek cukor
  • fél csomag sütőpor
  • 4 ek liszt
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 2. 5 dl tej
  • 1 ek cukor
  • 7 db banán
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 2 ek olaj

Így készül

  1. A tojásokat válasszuk szét, majd a fehérjét sóval verjük kemény habbá. A sárgáját keverjük ki a cukor egyik felével.
  2. Amikor a fehérje már kemény, szórjuk bele a maradék cukrot, és még egy kicsit verjük tovább.
  3. A felvert fehérjéhez adjuk hozzá a sárgáját. Ezután egy kanál segítségével óvatosan és apránként adagoljuk bele a sütőporral elkevert lisztet, és minden adagolás után keverjük át alaposan.
  4. A tésztát sütőpapírral kibélelt tepsibe simítsuk, és 160 fokon tűpróbáig süssük.
  5. A vaníliás pudingport főzzük tejjel és a cukorral, majd a banánpépet is adjuk hozzá. Ha kihűlt, kenjük a piskótára.
  6. Végül a csokoládét olvasszuk fel az olajjal, és fedjük be vele a süteményt. Amikor pedig rádermedt, el is készült.

Címlapfotó: ffrige / Unsplash