Túlérett banán: ne dobjuk ki, nagy kincs!
A túlérett banán sokoldalúan felhasználható a konyhában. Mutatunk 3 kiváló módszert a megmentésére.
Ha túl hamar bebarnul a banán, és nem szeretnénk, hogy kárba vesszen, érdemes az alábbi, a Hamu és Gyémánt által összegyűjtött recepteket elkészítenünk! (Ebben a cikkben pedig mi mutattunk egy receptet friss banánra hangolva.)
Banánpohárkrém
Hozzávalók
- 2 érett banán
- fél ek reszelt narancshéj
- 5 dkg natúr kakaó
- 1 csipet őrölt fahéj
- 1 csipet őrölt szegfű
- 1 csipet őrölt szerecsendió
- 6 dkg édesítőszer
- 8 dkg olvasztott kókuszzsír
- 1 felkarikázott narancs
Így készül
A banánt turmixoljuk össze a narancshéjjal, a kakaóval, a fűszerekkel, az édesítővel és a kókuszzsírral. Kis tálkákba adagoljuk ki, majd tegyük hűtőbe és hagyjuk megdermedni.
Banános muffin
Hozzávalók
- 2 db érett banán
- 15 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 db tojás
- 0.8 dl olaj
- vaj
Így készül
A banánokat villával törjük össze. A lisztet és a sütőport tegyük egy tálba, majd adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, az olajat és az összetört banánt. Végül alaposan keverjük össze. Ezután vajazzuk ki a muffinsütőt, és a mélyedésekbe kanalazzuk bele a masszát. 180 fokra előmelegített sütőben 20-30 percig süssük, majd a formában hagyjuk kihűlni.
Csokis banános szelet
Hozzávalók
- 4 db tojás
- 1 csipet só
- 4 ek cukor
- fél csomag sütőpor
- 4 ek liszt
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 2. 5 dl tej
- 1 ek cukor
- 7 db banán
- 20 dkg étcsokoládé
- 2 ek olaj
Így készül
- A tojásokat válasszuk szét, majd a fehérjét sóval verjük kemény habbá. A sárgáját keverjük ki a cukor egyik felével.
- Amikor a fehérje már kemény, szórjuk bele a maradék cukrot, és még egy kicsit verjük tovább.
- A felvert fehérjéhez adjuk hozzá a sárgáját. Ezután egy kanál segítségével óvatosan és apránként adagoljuk bele a sütőporral elkevert lisztet, és minden adagolás után keverjük át alaposan.
- A tésztát sütőpapírral kibélelt tepsibe simítsuk, és 160 fokon tűpróbáig süssük.
- A vaníliás pudingport főzzük tejjel és a cukorral, majd a banánpépet is adjuk hozzá. Ha kihűlt, kenjük a piskótára.
- Végül a csokoládét olvasszuk fel az olajjal, és fedjük be vele a süteményt. Amikor pedig rádermedt, el is készült.
Címlapfotó: ffrige / Unsplash