Ennél jobb sült szalonna nem létezik, pedig gyümölcshéjból készül!

2022. november 24.

Sült szalonna gyümölcsből? Igen. Ez a recept új értelmet ad egy olyan alapanyagnak, ami általában a háztartási hulladékok között végzi.

zöld banánok
Fotó: Photoholgic / Unsplash

Egyes országok hagyományos ételeinek alapja: a banánhéj

Míg Dél-Indiában, Délnyugat-Ázsiában és Venezuelában, a helyi tradicionális sós fogások alapjának számít a banánhús, addig nálunk főleg snackként vagy desszert hozzávalóként tekintenek rá. Az említett országokban használt főzőbanánból (másnéven plantain) pedig olyan finomságokat lehet készíteni, mint például a banán curry. Érdekesség, hogy ezekbe az ételekbe a héjat is bele szokták főzni: a héj textúrája lágy, íze a padlizsánhoz hasonlít. Egyedi ízén felül a banánhéj még egészséges is, hiszen káliumban, rostban, fehérjében és fontos aminosavakban gazdag.

A banánhéj felhasználása a környezeten is segít

Ha valaki szívén viseli a Föld sorsát, csökkentené megtermelt hulladékot, netán vegán, mindegyikre megoldás a héj elfogyasztására. Szinte hihetetlen, de évente közel 3,5 millió tonna banánhéj megy a szemeteskukába. Részben ezért használt például az angol Sütimester (Great British Bake Off) című verseny győztese, Nadiya Hussain banánhéjat a tépett malac (pulled pork) alternatívájaként egyik legnépszerűbb receptjében.

A belga származású Toon De Backer a Surprising Recipes honlap egyik receptfejlesztője szerint mindaddig, amíg a banánhéj gondosan meg van tisztítva, tökéletes alapanyagként funkcionál. „Egy egész napra be szoktam áztatni vízbe, hogy puha legyen. Ezután megsütöm egy wokban, a curry részeként. A főzés során lágy állagúvá és kicsit édes ízűvé válik, így a curry-t is kellemesen megédesíti” – mesélte a vegetariantimes oldalának adott interjúban a receptíró.

View this post on Instagram

A post shared by Becks & Han – Dalou (@__dalou)

Életre kel a banánhéjból készített sült szalonna

A fentiek alapján tehát a banánhéj nemcsak egy különleges alapanyag, de még környezetbarát és egészséges is. „A banánhéj felhasználásának egyik legismertebb módja a bacon készítés” – idézi Toon De Backert az említett cikk. „Akadnak azonban olyanok, akik kenyérben, muffinban és turmixban is szívesen használják a héjat.”

Jamie Koll amerikai életmód és táplálkozási tanácsadó, a Girls Who Eat nevű oldal alapítója már több mint egy évtizede nem eszik semmilyen vörös húst, így kipróbálta a banán „szalonnát”. Az újragondolt ropogós banánhéj bacon teljesen meghódította őt. A táplálkozási tanácsadó szerint fontos, hogy érett, , vagy még inkább már megbarnult banánhéjjal készüljenek az ételek, ugyanis ez adja a legfinomabb és legédesebb végeredményt.

View this post on Instagram

A post shared by Vegan City Life 🌿 (@veganevivi)

Ha valaki szeretné kipróbálni a banán bacont, akkor fontos, hogy növényvédőszer mentes BIO banánt válasszon. A héjat természetesen így is alaposan meg kell mosni. A tisztítás után Jamie Koll olívaolajban, pirospaprikában, fokhagymaporban, juharszirupban és sóban pácolja a héjat. Ezután egy 190 fokra előmelegített légkeveréses sütőben négy perc alatt ropogósra süti őket. Mindazonáltal serpenyőben is könnyedén elkészíthető, hiszen ugyanúgy kell megsütni, mint a sima bacont. Sőt, még olajat sem kell locsolni alá, mivel a pácoláskor a sütéshez elegendő mennyiségű olívaolajat szívott magába a banánhéj. A banánhéj bacon tökéletes és egészséges kiegészítése lehet egy finom reggelinek.

Címlapfotó: Elenka Klimova / Shutterstock