Valamilyen okból egy magyar élelmiszer lett az internet új kedvence

2023. július 24.

Külföldön teljesen rá vannak kattanva. Eszik mustárral, tésztával és fagyiban is.

A fehérjében gazdag túrót bár itthon nagyon szeretjük, külföldön nem mindig aratott osztatlan sikert – egészen 2023-ig. Úgy tűnik, a túró lett az idei év egyik sztárja. Vagyis egészen pontosan a cottage cheese, ami valójában egy friss sajt, de aromája, állaga nagyon hasonlít a mi túrónkhoz. (Valamivel selymesebb az íze túrónál.) A TikTokon cottage cheese-zel készül tésztáktól kezdve a fagyin át egyre több receptben jelenik meg. (Fagylaltba egyébként itthon is szokott kerülni, egy túróssal nyertek különdíjat is a 2023-as év fagylaltja versenyen.)

A közösségi videómegosztó platform legújabb trendjében mustárral keverik össze a cottage cheese-t. (Mi tényleg nyugodtan helyettesíthetjük túróval, a végeredmény gyakorlatilag ugyanazt az élményt nyújtja.) Az érdekes párosítást a közel egymillió követővel rendelkező angol @tiffanyymagee hozta a köztudatba, aki az év elején egy videóban osztotta meg „receptjét”. A nő egyébként rendszeresen használ cottage cheese-t olyan ételekhez, mint a csirkekolbász, a kelbimbó vagy a brokkoli. A kombinációról úgy tartják, egy proteinben és rostokban gazdag diéta részét képezi. Ez nem is meglepő, hiszen a túró kiváltképp sok tápanyagot tartalmaz és például csirkekolbásszal párosítva jelentős proteinforrásnak tekinthető. (Tiffanyymagee saját bevallása szerint ennek a diétának is köszönhetően 40 kilót adott le.)

Egészséges a túró diéta?

A thekitchn az elismert dietetikust, Eleana Kaidaniant kérdezte meg a szokatlannak tűnő párosításról. Kaidanian elmondása szerint a mustár egy egészséges hozzávalónak számít, mivel nem tartalmaz hozzáadott cukrokat vagy színezékeket. Elkészítéséhez gyakorlatilag csak fűszereket, mustármagot és ecetet használnak. 

A túróval (cottage cheese-zel) való párosításra térve kiemelte, hogy bár egészségesnek egészséges, a hangsúly még mindig a változatos táplálékbevitelen van. Még a legegészségesebb ételek sem fedezik a szervezet összes tápanyag-igényét, így fontos arra ügyelni, hogy megfelelő mennyiségben fogyasszunk egyes ételekből. A túró esetében kiemelte, hogy a napi túrófogyasztás bátran beépíthető a diétába. Figyelni kell azonban a nátrium-bevitelre, érdemes tehát a sómentes túróval kísérletezni.

Címlapfotó: Pavel Subbotin / Unsplash