5+1 ismeretlen borvidék, köztük egy magyar!

2023. augusztus 07.

Ezúttal a legismeretlenebb 5 borvidék listáját hozzuk, amelyhez egy hazait is hozzácsapunk. Felfedezésre felkészülni!

Toszkána, Piemont, Puglia, Provence: egytől egyig rajta vannak a borszerető emberek bakancslistáján. Most viszont 6 olyan borvidék következik, amelyek ugyanide kívánkoznak. A Fine-dinig Lovers oldala szedte egy csokorba a világ méltánytalanul elfeledett borvidékeit. Ezek közül van olyan, ami tőlünk is igen kényelmesen megközelíthető, de aki nem szeretne országhatárokat átszelni, annak is hozunk egy hazai példát.

1. Sonoita-Elgin, Arizona

kaktuszok a sivatagban Arizónában
Fotó: Christoph von Gellhorn/Unsplash

A mexikói határtól 20 mérföldre, technikailag magashegyi sivatagnak számító területen található egy olyan terület, amely – azt beszélik – az új Napa lehet. Ahogy az autópálya felfelé kanyarog Tucsonból a hegyekbe, a magasra törő kaktuszok úgy adnak helyet az aranyló füves területeknek és napfénytől átitatott szőlőültetvényeknek. Az arizonai borászatok száma az elmúlt öt évben megduplázódott, sok közülük Sonoita és Elgin kisvárosok között szétszórva található. Bár azt gondolnánk, hogy a borkészítés errefelé egy újkori vívmány, az első szőlőtőkéket még a spanyol misszionáriusok ültették itt a 16. században.

2. Alentejo, Portugália

View this post on Instagram

A post shared by Herdade do Rocim | Winery (@herdadedorocim)

A Portugália és a bor szavakat meghallva, talán azonnal a Douro-völgy vagy Porto jut eszünkbe. Érdemes ennél délebbre is tekinteni. Alentejo borvidék a portugál borkészítés sokszínűségének széles perspektíváját tárja a látogatók elé, amely már a római korban is virágzott.

A forró, száraz éghajlat testes, likőrös tónusú vörösborokat, valamint aromatikus fehérborokat eredményez. Trópusi gyümölcsök, virágok vagy citrusos jegyek az itteni borok jellegzetes karakterjegyei, attól függően, hogy az Alentejo nyolc DOC-alrégiója közül melyikből származnak. Bár megtalálható itt a syrah és tempranillo is, ezek mellett őshonos fajtáknak is otthona: trincadeira, antão vaz és arinto is megtalálható itt.

3. Svédország

View this post on Instagram

A post shared by Skåne, Southern Sweden (@visit_skane)

A globális felmelegedésnek köszönhetően egyre északabbra tolódik a szőlőtermelés határa. Míg a Földközi-tenger térségében a tradicionális borkészítő országok szenvednek, addig Új-Skóciától Skandináviáig új, északabbra fekvő régiók profitálnak az időjárás változásából. Svédország déli tartományaiban – különösen Halland, Skåne és Gotland tartományokban – a solarishoz hasonló, szívós hibridszőlőkből ragyogó, magas savtartalmú fehér- vagy pezsgőborok készülnek. Az új-zélandi sauvignon blanc rajongói figyelmébe ajánljuk.

4. Hemel-en-Aarde, Dél-Afrika

View this post on Instagram

A post shared by Peter-Allan Finlayson (@crystallumwines)

Természetesen Stellenbosch megkerülhetetlen Dél-Afrikában, de a bennfentesek szerint Hemel-en-Aarde – ami afrikaansul „Menny és Földet” jelent – lesz a jövő sztárja. Errefelé a pinot noir különösen dicséretes; Peter Finlayson érdeme, aki felismerte a régió potenciálját a ma már domináns szőlőfajta termesztésében.

5. Goriška Brda, Szlovénia

View this post on Instagram

A post shared by EDI SIMČIČ WINE ESTATE (@edisimcic_wines)

Szlovénia egyike a Balkán „elfeledett” bortermelő országainak. A borászatban aligha újonc – sőt, itt található a világ legidősebb élő szőlője –, de sokáig a szomszédos Olaszország árnyékában élte mindennapjait. Úgy tűnik, ez hamarosan megváltozik, köszönhetően a narancsborok reneszánszának és annak, hogy Szlovénia 196 érmet szerzett a tavalyi Decanter World Wine Awards-on.

+1 Pécs

dóm a panelházak között
Fotó: Anna Spoljar/Unsplash

Villány árnyékában méltatlanul kevés szó esik a Pécsi borvidékről. Maga, a névadó város is káprázatos, műemlékekkel teli; egyetemén komoly borképzési oktatás is folyik. A borvidék klimatikus adottságai természetesen hasonlóak a villányihoz, a Mecseknek köszönhetően a szőlőtermesztés pedig egészen 440 méter magasságig is felkúszik. A legnépszerűbb szőlőfajta itt az olaszrizling, de előkelő helyen szerepel a furmint is; míg az őshonos cirfandlit csak itt találjuk meg.

Szerző: Kalmár Borbála

Címlapfotó: Tim Mossholder/Unsplash