Segítséget kér az egyik magyar borvidék!

2024. február 09.

Remélik a projekt idővel más borvidékek, borrégiók számára is követendő példa lehet.

Egységes borvidéki arculat kialakítására várja a Rizling Generáció grafikusok, képzőművészek pályaműveit a Balatonfüred-Csopaki borvidéken.

„Borvidékünk szakmai szervezeteivel arra teszünk kísérletet, hogy a borvidék legfontosabb arculati elemeit modernizáljuk. Hiszünk abban, hogy a pozitív változásokat egy egységes borvidéki arculat tovább erősítené. Célunk az egységes, jól felismerhető és időtálló infó-kommunikáció megteremtése, ami tájba illő esztétikai élményt nyújt, hozzáadott értéket teremt a környék szőlőtermesztőinek és borászatainak, valamint megkönnyíti a tájékozódást a környékre látogató vendégek számára” – vázolta a projekt célját Barabás Barna, ötletgazda.

„Meggyőződésünk, hogy egy borászati térkép, a dűlők mentén elhelyezett információs tábla vagy akár a borvidék határain elhelyezett figyelemfelkeltő térplasztika nagyban hozzájárulna a borvidék sikeréhez. A nemzetközileg is sikeres tapasztalatokat felhasználva terveztük meg a mintaprojektünket, mely idővel más borvidékek, borrégiók számára is követendő példa lehet.”

„A Rizling Generáció Egyesület, mely a Balatonfüred-Csopaki borvidék fiatal borászait tömöríti, közel 10 éve ismerte fel, hogy az összefogásban rejlik a borvidékünk ereje és jövője. Tagjaik képviseltetik magukat a helyi szakmai szervezeteiben, célkitűzéseinket számtalan eredmény igazolja. Egyesületünk legfontosabb víziója, hogy a borvidékünkre érkező vendégek magas színvonalú élménnyel térjenek haza. Az elmúlt években a régió borainak minősége, a szőlőültetvények állapota és a balatoni gasztronómiai kultúra jelentős átalakuláson ment keresztül. Ezt az átalakulást erősíti majd az új, egységes táblarendszer” – tette hozzá Gyukli Krisztián, a Rizling Generáció elnöke.

A Balatonfüred-Csopaki Borvidék arculati elemeire vonatkozó tervpályázati felhívást a Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség indítványozására, a Balatonfüred-Csopaki borvidék hegyközségei, valamint a Rizling Generáció Egyesület, mint lebonyolító szervezet teszi közzé. A zsűri tagjai neves képzőművészek, grafikusok, építészek, tájépítészek, borászok: Simon Attila, Laki Eszter, Vörös Botond, Kaszanyi Nóra, Ördögh László, dr. Laposa József, András István, Herbst László, Barabás Barna.

A pályázat részletei és a nevezési feltételek a Rizling Generáció weboldalán érhetők el.

Címlapfotó: Rizling Generáció