5 dolog, amit mindenkinek érdemes tudnia a vajról

2023. március 27.

A vaj egyes vélemények szerint gyógyító hatású, hiánya a piacon komoly bajt okozhat, jelenleg azonban nincs ok az aggodalomra.

A vaj már több mint 10 ezer éve velünk van. Az évszázadok alatt számtalan receptben használták, állítólag betegségeket is gyógyítottak vele, sőt még katedrálist is építettek belőle. Mielőtt véglegesen a konyhapultra (vagy a hűtőszekrénybe) került volna, a vaj számos „alternatív életet élt”.  A food52 cikke gyűjtött össze pár érdekes tényt a vajjal kapcsolatban.

Vajadó

A vaj egykor a mainál is szervesebb részét képezte a skandináv létezésnek. A 11. században élt norvég király, Svein Knutsson minden alattvalójától évente egy vödör vajat követelt adóként. Bár az adónem a legjobb esetben is megkérdőjelezhető, mégis adja magát a kulináris kérdés: ha mi lennénk Svein király, mit készítenénk ennyi vajból?

A vaj, mint gyógymód

Az ókori Rómában a vajat a torokfájás enyhítésére vetették be. De a rómaiak a torokfájás és a köhögéscsillapítás mellett másra is felhasználták a tejterméket: vajjal dörzsölték be a fájó ízületeiket. A hatékonyságot minimum megkérdőjelezi, hogy a kúra idővel teljesen feledésbe merült.

A nagy verseny a francia vajpótlóért

A 19. század közepén III. Napóleon császár díjat ajánlott fel annak, aki olcsó vajalternatívát fejleszt ki a francia munkások és a francia-porosz háborúban részt vevő katonák számára. Napóleon felhívása vezetett oda, hogy Hippolyte Mege-Mouries francia vegyész 1869-ben szabadalmaztatta a margarint.

Építkezés vajból

A 15. században a katolikus egyház megtiltotta híveinek a vaj fogyasztását a 40 napos nagyböjt idején. A katolikusok azonban fizethettek az egyháznak egy bizonyos összeget, ha teljesen fel akartak szabadulni a vajtilalom alól. Olyan sok francia katolikus döntött úgy, hogy inkább pénzt ad, mint hogy lemondjon a vajról, hogy jelentős részben a nagyböjti vajdíjakból fedezték a franciaországi Rouen katedrális építését. A köznyelvben emiatt soksor „vajtoronyként” is emlegetik az épületet.

Virágzik a vaj piaca

A vaj piaca folyamatosan növekszik. A Grand View Research szerint a vaj globális piacának értéke 2021-ben 51,61 milliárd dollár volt, és az előrejelzések szerint 2022 és 2028 között 2,6 százalékkal fog növekedni. Így kijelenthető, hogy a vajfogyasztás még nem ért a csúcsra. Egy a vajjal kapcsolatos új keletű divatról nemrég mi is beszámoltunk.