Egy borverseny, négy szekció – már lehet nevezni a CMB-re

2023. január 24.

Már lehet nevezni a Concours Mondial du Bruxelles borverseny egyes szekcióiba.

A Concours Mondial de Bruxelles nemzetközi szinten a borászati versenyek referenciájának számít. Függetlensége, szigorúsága és a bevezetett kóstolási eljárás olyan megbízható visszacsatolást jelent a fogyasztóknak, amely alapján bárki szívesen emeli le a fénylő makaronnal felcímkézett borokat. Miként a tavalyi évben, úgy idén is négy szekcióban várják a mintákat a borverseny szervezői. Szintén változatlan, hogy az egyes szekciók bírálata más és más helyszínen történik majd.

A rozé szekció Montpellier-ben kerül megrendezésre, a Camargue és a Pireneusok között, a Pays d’Oc szívében. Mintegy 50 bíra vesz majd részt az értékelésen 2023. március 8-10. között.

A legjobb rozé borok nyomában

A Pays d’Oc bortermelői 30 éve járulnak hozzá a fajtaborok sikeréhez és ennek az oltalom alatt álló földrajzi jelzésnek a hírnevéhez. Kreatív palettájuk 58 szőlőfajtában és a tenger és a hegyek között fekvő, 120 ezer hektárnyi szőlőterületben nyilvánul meg, amely nyitott a mérsékelt mediterrán éghajlat sokrétű hatásaira. Ma a Pays d’Oc bortermelésének 30%-át a rozé borok adják, ami évente közel 300 millió palackot jelent. Ez az első francia földrajzi jelzés, amely rozét készít. A rozétermelés három fő szőlőfajtája a grenache noir, a cinsault és a syrah.

A rozé tesztre nevezni ezen a linken lehet.

Pezsgők és habzók minden mennyiségben

két kéz pezsgős pohárral koccint
Fotó: CMB 2022 Official

A pezsgőszekció megkülönböztetés nélkül nyitva áll minden pezsgő és habzóbor előtt, legyenek szárazak, félszárazak vagy édesek.

„Olaszországban először Campania ad otthont a Concours Mondial de Bruxelles pezsgőknek szentelt szekciójának. Egy rendkívüli bemutató, ahol pezsgőinket népszerűsíthetjük és több mint 1000 bort kóstolhatunk a világ minden tájáról. Egy olyan esemény, amelyet De Luca kormányzó és én nagyon szerettünk volna Campaniában, és amely lehetővé teszi több ezer piaci szereplő, vásárló, újságíró és nemzetközi kutató számára, hogy értékelje a régió kiválósági termékeit és felfedezze borturisztikai útvonalainkat” – jelentette be Nicola Caputo, Campania régió mezőgazdasági minisztere a Concours Mondial de Bruxelles 2023-as kiadásának bemutató sajtótájékoztatóján, amelyet május 31. és június 4. között Agerolában, a nápolyi Principe Campusban rendeznek meg.

Nevezni ezen a linken lehet.

A borverseny központi szekciója

A fehér- és vörösboros szekció mindenféle megkötés nélkül várja a fehér- és vörösborokat száraztól a fél szárazig. A szekcióra 350 zsűritagot várnak a világ számos pontjáról, és idén Poreč biztosít otthont ennek a grandiózus kóstolónak.

Jelentkezni itt lehet.

Tokaji termelők figyelmébe

Végül, de nem utolsósorban, édes- és erősített borokkal is lehet jelentkezni a szeptemberben tartandó utolsó szekcióra, amelyre jelentkezni ezen a linken lehet.

És hogy miért érdemes nevezni? Mondjuk azért, mert ilyen sikertörténet kerekedhet ki belőle.

Szerző: Kalmár Borbála
Címlapfotó: CMB 2022