Egy dolgot sose csináljunk a házi sütemények készítésénél!

2024. március 09.

Apróságról van szó, de komolyan veszélyeztetjük vele a végeredményt.

Valószínűleg nem sokakat ér meglepetésként, hogy a valódi vaníliarúd és a belőle készült kivonat sokkal összetettebb ízt ad az édességeinknek, mint az azt utánozni próbáló aroma. A lehető legízletesebb eredményt a vaníliarúdból kinyert pasztával érhetjük el süteményeinkben.

Valójában egyetlen olyan szituáció jöhet szóba, amikor érdemes elgondolkodni az aroma használatán: ha órákig sütünk nagyon magas, 250 Celsius-fok feletti hőmérsékleten. A természetes vanília komponensei veszthetnek az aromájukból, az vegyi úton előállított „hasonmás” viszont megtartja egyszerű ízét. Minden más esetben abszolút megéri valódi vaníliát adnunk a desszertjeinkhez.

Ahhoz, hogy megértsük, az igazi vaníliakivonat miért is merül ennyibe, érdemes tisztában lennünk azzal, hogyan kerül a boltok polcaira. A Daily Meal szerint az igazi vanília(rúd) 80 százalékát az afrikai Madagaszkár szigetén termesztik – emiatt pedig hatványozottan ki van téve a kedvezőtlen időjárás hatásainak. Plusz nehezítés, hogy a rúd egyetlen orchideafajtáról származik, ami évente csak egyszer virágzik. Ráadásul a termés betakarításának is egy nagyon szűk időkeretben kell megtörténnie. Mindez a vaníliát a világ egyik legnehezebben termeszthető különlegességévé teszi. Cserébe íze hihetetlenül erős és komplex.

A vaníliaaroma ezzel szemben a vanillin szintetikus változatát használja, amit gvajakolból, egy kőolajszármazékból állítanak elő. Ebben az esetben szó sem lehet a természetes vanília összetettségéről. Az utánzat ízéért kizárólag ez az egyetlen vegyület felelős. Bár sokkal gazdaságosabb megoldásnak tűnhet aromát használni, a végeredmény édesség jóval kevesebb élményt fog nyújtani. Például ebben az isteni receptben.

Címlapfotó: Tyson / Unsplash