3 hozzávalós, lisztmentes csokoládétorta: többé nem akarunk mást sütni
Egyszerű, gluténmentes és maximálisan csokis csokoládétorta. Nem mellesleg: rendkívül finom! És csak 3 hozzávaló kell hozzá.
Valószínűleg a legtöbben kóstoltunk már csokitortát, az elkészítésig viszont jóval kevesebben jutottak el. Most itt a lehetőség. A gimmesomeoven.com egyik szerzője egy olyan lisztmentes csokoládétorta receptjét mutatta be, ami mindössze három összetevővel is tökéletes élményt nyújt. Ha megtanultuk, valószínűleg az egyik leggyakoribb desszert lesz a konyhánkban az egyszerűsége és az íze miatt.
A tortához szinte bármilyen csokoládét használhatunk, ízlés kérdése. A legjobban az ízben gazdag étcsokoládé áll neki, de jó ötlet a chilivel fűszerezett csokoládé, a sózott vagy karamellás csoki, és még a sima tejcsoki is. Egyedül fehér csokival nem érdemes próbálkozni a szerző szerint, bár azt nem fejtette ki, miért nem javasolja.
3 összetevős csokoládétorta
Hozzávalók
- 8 nagy tojás
- 500 gramm sötét, félédes vagy keserédes csokoládé, durvára vágva
- 200 gramm sózatlan vaj
- opcionális feltét: porcukor és/vagy bogyós gyümölcsök
Így készül
- A sütőrácsot helyezzük az alsó-középső pozícióba, és melegítsük fel a sütőt 160 Celsius-fokra. Béleljük ki egy 20 centiméteres (kapcsos) tortaforma alját sütőpapírral és kenjük ki vajjal a forma oldalait. Ügyeljünk rá, hogy alaposan kenjük meg az oldalakat. Tekerjük be a forma külsejét 2 réteg erős alufóliával, és helyezzük egy nagy sütőformába, vagy bármilyen, a tortaformánál nagyobb tepsibe. Forraljunk vizet.
- Keverőgépben a habverő fejjel nagy sebességgel verjük fel a tojásokat, amíg a térfogatuk megduplázódik. Ez körülbelül 5 percet vesz majd igénybe.
- A csokoládét és a vajat olvasszuk össze. Ezt akár mikrohullámú sütőben is megcsinálhatjuk. A csokoládét és a vajat egy tálban 30 másodperces időintervallumokban melegítjük, majd kevergetjük, amíg a csokoládé és a vaj fel nem olvad és simává nem válik. Ezután a felvert tojások nagyjából egyharmadát egy nagy gumispatula segítségével úgy keverjük a csokoládés keverékbe, hogy csak néhány tojáscsík látsszon. A maradék felvert tojás felét, majd az utolsó adagot is adjuk hozzá és keverjük el, amíg a keverék teljesen homogén nem lesz.
- Rakjuk a tésztát az előkészített tortaformába és gumispatulával simítsuk el a felületét. Helyezzük a tepsit, benne a tortaformával a sütőrácsra. Nagyon óvatosan öntsünk a tepsibe annyi forró vizet, hogy az felérjen a tortaforma feléig. Süssük a tortát addig, amíg a kissé megemelkedik, és a szélei éppen csak kezdenek megdermedni. A torta felszínén idővel egy vékony fényes kéreg képződik (mint a brownie-nál), miközben a belseje 60 Celsius-fok hőmérsékletet ér el. A sütés nagyjából 22-25 percet fog igénybe venni. Ezután vegyük ki a tortaformát a vízfürdőből, majd hűtsük ki szobahőmérsékletűre. Fedjük le és tálalásig tegyük a hűtőbe. Ez a csokoládétorta akár 4 napig is eláll.
- 30 perccel a tálalás előtt óvatosan távolítsuk el a tortaforma oldalát, valamint a torta aljáról szedjük le a sütőpapírt. Ízlés szerint szórjuk meg a tetejét porcukorral, bogyós gyümölcsökkel.
Szerző: Pál Gábor
Címlapfotó: Ranjith Alingal / Unsplash