Ne dobjuk ki a kávézaccot, mennyei finomság készíthető belőle
A kávézacc értékes konyhai alapanyag, ráadásul még pénzt is spórolhatunk vele.
Aki gyakran főz otthon kávét, hamar szembesülhet a felhalmozódó, elhasznált kávézaccal. Van egy jó hírünk: nem kell, hogy feltétlenül a szemetesben végezze! Mutatunk egy pofonegyszerű, cserébe ízletes és környezetbarát megoldást, amivel feldobható a kedvenc desszert.
A csokoládé és a kávé mennyei párosítás, ezért édességek készítésekor bátran nyúljunk ehhez a kombinációhoz. Akkor is szinte ugyanolyan eredményt érünk majd el, ha lefőzött kávé helyett már elhasznált kávézaccot keverünk a süteménybe. Kiválóan működik például brownie-val, diós tortával vagy épp reggeli turmixokkal – és igazából bármilyen édességgel, aminek jól áll a kissé szemcsés textúra. Sőt, kávézaccból még kaviár is készíthető! Az alábbiakban egy izgalmas édes receptet a Country and Town House jóvoltából.
Kávézaccos-pekándiós torta
Hozzávalók a tésztához
- 415 g teljes kiőrlésű liszt
- 10 g só
- 10 g sütőpor
- 5 g szódabikarbóna
- 100 g kávézacc
- 180 g író
- 180 ml hideg kávé
- 15 g vanília
- 170 g vaj
- 350 g cukor
- 3 nagy tojás
Hozzávalók a szórathoz
- 90 g pekándió (vagy dió)
- 150 g cukor
- 20 g kávézacc
- 3 g őrölt fahéj
Hozzávalók a mázhoz
- 60 ml hideg kávé
- 500 g porcukor
Így készül
- Vágjuk apróra a pekándiót. Egy tálban keverjük össze a cukorral, a kávézaccal és a fahéjjal, majd tegyük félre későbbre.
- Egy másik tálban keverjük össze a mázhoz szükséges kávét és a cukrot, és ezt is tegyük félre.
- Egy harmadik tálban keverjük össze a lisztet, a sót, a sütőport és a szódabikarbónát.
- Egy negyedik tálban keverjük össze a hideg kávét, az írót és a vaníliát.
- Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius-fokra. Vajazzunk ki egy kuglófformát, és szórjuk meg kevés liszttel.
- Kézi mixerrel keverjük össze a vajat és a cukrot, amíg könnyű és habos nem lesz.
- Adjuk hozzá a tojásokat egyenként a vaj-cukor keverékhez, miközben lassan kevergetjük.
- Adjuk hozzá a harmadik és negyedik tál száraz és nedves hozzávalóit a vaj-cukor keverékhez a következő sorrendben, minden lépés után jól megkeverve: egyharmad száraz, fél nedves, egyharmad száraz, fél nedves, egyharmad száraz.
- Öntsük az így kapott tészta felét a kuglófformába. Szórjuk a tészta tetejére a pekándiós keveréket, majd öntsük rá a maradék tésztát.
- Süssük körülbelül egy órán át. Ellenőrizzük fogpiszkálóval – ha beleszúrjuk, és nem ragad rá a tészta, a torta elkészült.
- Hagyjuk hűlni a süteményt 10 percig a sütőrácson, majd tegyük át egy tányérra. Folyassuk rá a mázat, és várjuk meg, amíg ez megszilárdul, majd tálalhatjuk a tortát.
Címlapfotó: Nguyen Tong Hai Van / Unsplash