chevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedesszertemailfacebookfilterhalinstagrammarha-vadminusphoneplussajtsalatasearchsertesstarszarnyastengeri-eteltiktokvincewishlist-activewishlist-inactive

Ne dobjuk ki a kávézaccot, mennyei finomság készíthető belőle

2024. január 25.

A kávézacc értékes konyhai alapanyag, ráadásul még pénzt is spórolhatunk vele.

Aki gyakran főz otthon kávét, hamar szembesülhet a felhalmozódó, elhasznált kávézaccal. Van egy jó hírünk: nem kell, hogy feltétlenül a szemetesben végezze! Mutatunk egy pofonegyszerű, cserébe ízletes és környezetbarát megoldást, amivel feldobható a kedvenc desszert.

A csokoládé és a kávé mennyei párosítás, ezért édességek készítésekor bátran nyúljunk ehhez a kombinációhoz. Akkor is szinte ugyanolyan eredményt érünk majd el, ha lefőzött kávé helyett már elhasznált kávézaccot keverünk a süteménybe. Kiválóan működik például brownie-val, diós tortával vagy épp reggeli turmixokkal – és igazából bármilyen édességgel, aminek jól áll a kissé szemcsés textúra. Sőt, kávézaccból még kaviár is készíthető! Az alábbiakban egy izgalmas édes receptet a Country and Town House jóvoltából.

Kávézaccos-pekándiós torta

Hozzávalók a tésztához

  • 415 g teljes kiőrlésű liszt
  • 10 g só
  • 10 g sütőpor
  • 5 g szódabikarbóna
  • 100 g kávézacc
  • 180 g író
  • 180 ml hideg kávé
  • 15 g vanília
  • 170 g vaj
  • 350 g cukor
  • 3 nagy tojás

Hozzávalók a szórathoz

  • 90 g pekándió (vagy dió)
  • 150 g cukor
  • 20 g kávézacc
  • 3 g őrölt fahéj

Hozzávalók a mázhoz

  • 60 ml hideg kávé
  • 500 g porcukor

Így készül

  1. Vágjuk apróra a pekándiót. Egy tálban keverjük össze a cukorral, a kávézaccal és a fahéjjal, majd tegyük félre későbbre.
  2. Egy másik tálban keverjük össze a mázhoz szükséges kávét és a cukrot, és ezt is tegyük félre.
  3. Egy harmadik tálban keverjük össze a lisztet, a sót, a sütőport és a szódabikarbónát.
  4. Egy negyedik tálban keverjük össze a hideg kávét, az írót és a vaníliát.
  5. Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius-fokra. Vajazzunk ki egy kuglófformát, és szórjuk meg kevés liszttel.
  6. Kézi mixerrel keverjük össze a vajat és a cukrot, amíg könnyű és habos nem lesz.
  7. Adjuk hozzá a tojásokat egyenként a vaj-cukor keverékhez, miközben lassan kevergetjük.
  8. Adjuk hozzá a harmadik és negyedik tál száraz és nedves hozzávalóit a vaj-cukor keverékhez a következő sorrendben, minden lépés után jól megkeverve: egyharmad száraz, fél nedves, egyharmad száraz, fél nedves, egyharmad száraz.
  9. Öntsük az így kapott tészta felét a kuglófformába. Szórjuk a tészta tetejére a pekándiós keveréket, majd öntsük rá a maradék tésztát.
  10. Süssük körülbelül egy órán át. Ellenőrizzük fogpiszkálóval – ha beleszúrjuk, és nem ragad rá a tészta, a torta elkészült.
  11. Hagyjuk hűlni a süteményt 10 percig a sütőrácson, majd tegyük át egy tányérra. Folyassuk rá a mázat, és várjuk meg, amíg ez megszilárdul, majd tálalhatjuk a tortát.

Címlapfotó: Nguyen Tong Hai Van / Unsplash