Nem a spenótban és a húsban van a legtöbb vas, hanem magyarok egyik kedvenc gyümölcsében

2025. szeptember 07.

Van jobb vasforrás, mint a spenót és bármelyik hús. Ráadásul Magyarországon a könnyebben elérhető élelmiszerek közé tartozik.

A közhiedelem úgy tartja, a spenót és a hús a két legjobb vasforrás. Tény, hogy mindkettő bővelkedik vasban. A leveles zöldségek, mint a spenót, a kelkáposzta, a mángold és a répafélék 100 grammonként 1,7-4,3 mg vasat tartalmaznak, míg egy nagy, héjával együtt elkészített burgonya 2,1 mg vasat biztosít.

A borjú- és marhamáj esetén 100 grammal 5,5 mg vashoz juthatunk. A bárányhús (10,5 mg), borjúhús (3 mg), marhahús (2 mg), szardínia (2,6 mg), pulykahús (1,5 mg) és kagyló (10 mg) szintén jó állati vasforrások.

Az abszolút győztest azonban nem a zöldségek és nem is a húsok között kell keresni. Arányosan a legmagasabb vastartalommal a fehér eper (faeper) rendelkezik. 100 grammonként 11 mg vasat tartalmaz. Ráadásul – gyümölcs lévén – C-vitamin is bőségesen található benne, ami a vas felszívódását többszörösére növeli.

Aki tehát vashiányos, annak azt javasoljuk, fogyasszon minél több fehér epret. Ez jó hír nekünk, magyaroknak, hiszen az eper a kedvenc gyümölcseink közé tartozik.

Címlapfotó: Shane / Unsplash