A zöldség, ami tele van vitaminnal, 60 éves kor fölött mégis tilos enni
2025. július 04.
Komoly veszélyt rejt magában a fogyasztása az idősek számára.
Időseknek a nyers vagy kevéssé megfőzött csírák kockázatot jelenthetnek. Ezekben ugyanis felszaporodnak a baktériumok. Óvatosnak kell lenniük a lucernacsírával, a retekcsírával, a babcsírával. Ezeket gyakran meleg, párás körülmények között termesztik, ami nem csak a zöldségeknek, de a baktériumoknak, mindenekelőtt az E. colinak és szalmonellának is ideális.
A korból adódóan gyengébb, kevésbé ellenálló immunrendszerük okán az idősebbeket ezek a betegségek sokkal jobban meg tudják viselni. A javaslat: fogyasszák a csírákat, mert rendkívül egészségesek, de csak hőkezelés után.
Címlapfotó: Beth Macdonald / Unsplash