Előkerült egy 133 éves magyar recept, mindenki odavan érte

2025. április 12.

A régi magyar konyha egy tipikus fogása, egyszerű elkészíteni és nagyon laktató.

Zilahy (Kis) Ágnes 1848-ban született Zilahon, egy vagyonos ügyvéd gyermekeként. Élete nem volt könnyű: tizennyolc éves korára elvesztette szüleit és nyolc bátyját, majd két sikertelen házasság és vagyonának elvesztése után kesztyűvarrásból, később nyilvános étkező működtetéséből tartotta fenn magát – olvasható az Agrárszektor cikkében.

Mint írják, bár iskolába nem járt, bátyjai tanították meg írni és olvasni. Szakmai pályafutásának csúcspontjaként 1897-ben ő lett az első budapesti egyetemi menza vezetője. Írói munkássága is jelentős: szakácskönyve mellett befőtteskönyvet, álmoskönyvet és tárcaleveleket is publikált. Híres szakácskönyvének születése Teleky Sándor honvédezredessel való találkozásához köthető, aki 1891-ben biztatta a könyv megírására. A mű két hónap alatt elkészült, 1892-ben meg is jelent.

A könyv olyan sikeres lett, hogy két hónap múlva már a második, bővített kiadást nyomtatták. A könyvből a penzcentrum.hu szerkesztősége által kipróbált tepertős vakarcs receptje jól példázza Zilahy praktikus, részletes útmutatásait. A kelt tésztából készülő, tepertővel gazdagított sütemény a magyar konyha hagyományos fogása, amely ma is népszerű lehet egyszerű elkészítési módja és laktató jellege miatt.

Címlapfotó: Yana / Unsplash