9 titkos karácsonyi vásár, ami garantáltan elvarázsol mindenkit

2022. november 30.

A karácsony közeledtével szinte minden kisebb-nagyobb városban karácsonyi vásár nyílik. Rengeteg olyan kevésbé ismert, mégis remek ünnepi forgatag van köztük, ami mindenképpen megér egy látogatást.

Bár Európa legjobb karácsonyi vására cím tulajdonosának meglátogatásához nem kell kitennünk a lábunkat Magyarországról, szerte Európában sok hasonlóan színvonalas adventi sokadalom van. Az alábbi cikkben 9 olyan titkos karácsonyi vásárt mutatunk be, ami garantáltan elvarázsolja a turistákat. A listát az ajánlások terén indig megbízható Travel Awaits oldal állította össze.

1. Krakkó, Lengyelország

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Bedandbreakfast.eu (@bedandbreakfast.eu) által megosztott bejegyzés

Krakkó városa a közelsége miatt a magyarok körében népszerű úti cél, bár jellemzően nem karácsonykor látogatjuk. A Rynek Głównyn, a lenyűgöző Fő téren található, gyönyörű épületekkel körülvett karácsonyi vásár sokkal kevesebb figyelmet kap, mint amennyit megérdemelne. Rengeteg kézzel készített karácsonyi ajándéktárgyat lehet itt megtalálni és számos hagyományos ételt is megkóstolhatnak a látogatók. A Travel Awaits szerint a forralt bortól a pierogi gombócig, a pompás mákos süteménytől a borsch levesig mindenki megtalálhatja az ízléséhez legközelebb álló finomságot.

2. Helsinki, Finnország

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Helsingin kaupunki (@helsinki) által megosztott bejegyzés

Finnországot a Mikulásfalva miatt rendszeresen összekötik a karácsonnyal, de mégis keveseknek jut eszébe Helsinkibe utazni egy ünnepi városnézés okán. A finn főváros karácsonykor (is) varázslatos. Csillogó fényekkel, a kikötőben feldíszített hajókkal és ünnepi piacokkal várja a látogatókat. A legnagyobb forgatag a Szenátus téren, a helsinki katedrális előtt található. Hatalmas karácsonyfával, helyi kézműves termékeket árusító kis bódékkal, sok rénszarvassal találkozhatnak az odalátogatók. A kikötő mellett kis faházak találhatók és a közeli történelmi fedett piac is gyönyörűen fel van díszítve a szeretet ünnepe alkalmából.

3. Prága, Csehország

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Lina + David ❦ 🇺🇸Travel Couple (@divergenttravelers) által megosztott bejegyzés

Krakkóhoz hasonlóan a legtöbb ember nyáron látogat Prágába, amikor túl meleg és túl nagy zsúfoltság van ahhoz, hogy igazán értékelni lehessen a várost. Télen ugyan egy kicsit melegebben kell öltözni, de sokak szerint a cseh főváros ekkor mutatja legszebb arcát. Prága két oldalán rengeteg karácsonyi vásár nyit, de a legszebbet az Óváros téren lehet megtalálni. Ilyenkor ünnepi díszben és megvilágításban pompázik, a tér közepén pedig egy hatalmas karácsonyfa áll. Emellett a Vencel téri forgatag is megér egy vizitet, itt Prága második legnagyobb piaca kap helyet.

4. Tbiliszi, Grúzia

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Spotted In Tbilisi (@spottedin__tbilisi) által megosztott bejegyzés

A grúzok a grúz ortodox egyház miatt január 7-én ünneplik a karácsonyt. A fő karácsonyi vásár december 25-én kezdődik és január 14-ig tart nyitva. Így könnyedén meg lehet ünnepelheti a karácsonyt otthon, majd érdemes csatlakozni a grúz ünnepléshez is. A fő karácsonyi piac a csodálatos Rustaveli sugárút mentén van felállítva, a környéket fények, bódék, előadások és sok-sok vidámság tölti meg.

5. Tallinn, Észtország

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

ELENA VENTURA (@evenmar) által megosztott bejegyzés

A Helsinkivel szemben, a Finn-öböl déli partján elterülő Tallinn óvárosa tele van takaros házakkal és macskaköves utcákkal. A Városház tér az év bármely szakában festői, de különösen varázslatos, amikor kis faházakkal telik meg. A többi európai karácsonyi vásárral ellentétben – amelyek november végén nyitnak, és vagy közvetlenül karácsony előtt, vagy röviddel karácsony után zárnak – a tallinni karácsonyi vásár 25-én, karácsony napján kezdődik, és az újév első hetéig tart. Emiatt ez is egy tökéletes program az ünnepi vacsora utáni pihenésre.

6. Brno, Csehország

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Masaryk University 🎓 (@masaryk_university) által megosztott bejegyzés

Brno Csehország második legnagyobb városa, mégis viszonylag kevesen látogatnak ide. Pedig a motorsport egyik fővárosában csodálatos tarka, régi épületek, macskaköves utcák és fényekkel feldíszített, bódékkal, faházakkal és fákkal teli belvárosi terek találhatók. A főtéren, a Szabadság téren nemcsak a legnagyobb karácsonyi vásár, hanem különleges rendezvények, előadások, koncertek is várják a látogatókat. A Káposztás piac a kézműves termékek és a hagyományos helyi finomságok bemutatására összpontosít, a Dominikánus téren egy életnagyságú jászol található, a Moravian téren pedig egy nagy, fűtött sátor, egy csillogó óriáskerék és egy népszerű szabadtéri korcsolyapálya várja a turistákat.

7. Wrocław, Lengyelország

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Meet My City Tours (@meetmycitytours) által megosztott bejegyzés

Wrocław egy rendkívül bájos város az Odera folyó partján, Lengyelország délnyugati részén. Az évszázadok során a közeli cseh, német és lengyel kultúra óriási hatással volt a wrocławi karácsonyi vásárra. Emiatt a helyi ünnepi forgatag egyfajta kötelező látnivalónak számít. A hatalmas piactéren található egy gigantikus, emeletes piramis és egy gyertyával működő, forgó körhinta is, utóbbi a legtöbb német karácsonyi vásár felhozatalának alapvető részét képezi.

8. York, Egyesült Királyság

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Yorkshire Live (@examinerlive) által megosztott bejegyzés

A yorki vásárt ugyan évről évre egyre többen keresik fel, ám a gigantikus londoni karácsonyi forgatag még mindig háttérbe szorítja az egyik legkedvesebb brit város ünnepi eseményeit. Pedig a yorki St Nicholas Market faházai mindenképp megérnek egy vizitet. Fontos kiemelni, hogy rengeteg ínycsiklandó étel várja a vásárlókat, a forró fahéjas fánktól kezdve a német kolbászon át a sertéshúsig minden kapható.

9. Radovljica, Szlovénia

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

@izabellatrix által megosztott bejegyzés

Szlovénia északi részén, a Júliai-Alpokban található a kis középkori Radovljica tele 16. századi épületekkel. Decemberben szinte az egész település varázslatos karácsonyi csodavilággá változik. Az ünnepségek általában hótakaróba burkolóznak. Szent Miklós-hétvégéjén, december 6-a körül kezdődnek az események, a Linhart tér karácsonyi fényeinek felkapcsolásával és a Radol’ca piac karácsonyi bódéinak felállításával. Az ünnepségek december 29-ig tartanak.

Címlapfotó: cmophoto.net / Unsplash