A Vince sörteszt végeredménye: a 10 legjobb kisüzemi magyar lager sör listája

2022. október 09.

Jelenleg ez a 10 legjobb kisüzemi magyar lager sör a Vince és az inyenc.hu közös tesztjén elért pontszámok alapján.

A Vince és az inyenc.hu kézműves piactér nagyszabású közös tesztbe fogott, hogy feltérképezze a hazai kisüzemi sörök piacát. A felkért szakmai zsűri három kategóriában (NEIPA, Gose, lager) tesztelte a magyar sörfőzdék termékeit.

Megszomjaztál? Rendelj a Vince sörteszten is szerepelt magyar kisüzemi sörökből az inyenc.hu oldaláról!

Pontozás

  • 18-20 pont: kiemelkedő
  • 16-17,99 pont: kiváló
  • 14-15,99 pont: 
  • 12-13,99 pont: gyenge
  • 10-11,99 pont: hibás

8-10. Horizont Helles 14,1/20 pont (jó)

Klasszikus bajor Helles lenne, ha nem hidegkomlózták volna. Halvány aranysárga, szép malátaprofilú sör, amiben a Halertau Blanc komló gondoskodik a csavarról. A jellegzetesen szőlős, a sauvignon blanc-ra emlékeztető illatú komlófajta ennek a sörnek is ad némi gyümölcsös, szőlős felhangot.

8-10. BAZ Beer Lager – 14,1/20 pont (jó)

Kissé észteres, gabonás, kenyeres illatú, jó megjelenésű pilzeni típusú sör, amelyben a közepes test és a 4,4 százalékos alkoholtartalom jó egyensúlyt alkot. A cseh komlók teszik kerekké a BAZ Beer sörét, enyhén fűszeres és földes jelleget kölcsönözve neki.

8-10. Hübris Hüs – 14,1/20 pont (jó)

Amerikai könnyű lager, amibe a Warrior és Cascade komlókon kívül egy kis limehéj viszi a citrusos ízvilágot. Vékony test, a gyümölcsökön kívül enyhén gabonás illat, száraz, enyhén savanykás lecsengés jellemzi.

Rendeld meg a Hübris Hüst az inyenc.hu kézműves piactéren, ahol több más kisüzemi sörből is válogathatsz.

7. Tiltott Csíki Sör Gold – 14,6/20 pont (jó)

Világos baksör, ami a hosszas ászkolásnak is köszönheti aranysárga színét és lekerekedett karaktereit. Sima, krémes kortyérzet, visszafogott komlóhasználat, inkább vaskos, mint üdítő test jellemzi.

5-6. Kecskeméti Sörmanufaktúra Pils 12 – 14,9/20 pont (jó)

Pilzeni típusú lager sör, Kecskemétről. A pilsnerekhez méltó, sötétebb aranysárga szín és tartós, hófehér hab jellemzi. Intenzív komlóillat, kissé gyógynövényes, enyhén gyógyszeres keserűség kíséri a zamatos, malátás testet. Kiegyensúlyozott ital, jó harmóniákkal.

Rendeld meg a Kecskeméti Pils 12-t az inyenc.hu kézműves piactéren, ahol több más kisüzemi sörből is válogathatsz.

5-6. Horizont Herr Láger – 14,9/20 pont (jó)

Német típusú lager sör, amiben a forralás után hozzáadott amerikai komlók gondoskodnak a citrusos, enyhén mangós komlóaromákról. Illatában intenzív, közepes testű, a végén száraz kortyérzetű lágersör.

3-4. First Craft Beer Day Out – 15,1/20 pont (jó)

Gluténmentes, hidegkomlós lager. A First Craft Beer könnyed, szomjoltó sörnek szánta a Day Outot, amely édeskésen gyümölcsös, jól karbonizált, így valóban kellemes sör. A komló keserűsége is csak enyhén érezhető, a technológiának köszönhetően a komlóhasználat inkább citrusos jelleget kölcsönöz az italnak.

3-4. Elixbeer Hétvezés Köleses Lager – 15,1/20 pont (jó)

Jó habtartású, aranyaszínű lager, aminek a készítésénél ősi gabonákat is használtak. Feltételezhetően a kölesnek köszönheti édeskés ízét, de az egész tételre jellemző a gazdag, malátás test. Ehhez képest közepesen intenzív illatú, viszonylag alacsony alkoholtartalmú (4 százalékos), kellemesen frissítő sör.

2. BAZ Beer Lightyear – 15,4/20 pont (jó)

Könnyed, Helles típusú lagersör, a stílusának megfelelően igen világos, nagyon intenzív malátaillatú, enyhén fűszeres. Visszafogott komlózás jellemzi, ízét inkább a világos maláták és a letisztultság uralja. Frissítő, kellemes tétel.

1. Viharsarok Derült Ég – 16/20 pont (kiváló)

Letisztult cseh lager Gyuláról. A Viharsarok Sörfőzde egyik alapsöre, már több sörversenyen bizonyította, hogy a hazai mezőnyben az egyik legmegbízhatóbb minőségű világos ászok. Egyensúlyos, kellemesen malátás test, frissítő komlóaromák, gazdag és kerek ízvilág jellemzi.

Rendeld meg a Viharsarok Derült Ég sört az inyenc.hu kézműves piactéren, ahol több más kisüzemi sörből is válogathatsz.

Címlapfotó: Jekken Péter