Folly Arborétum: ha 2 az 1-ben élményre vágyunk

2023. június 02.

Ha valaki elvonulásra vágyik, keresve sem találhat jobb helyet a badacsonyörsi Folly Arborétum varázskertjénél.

Az elmúlt évek egymást érő kihívásainak fényében talán még soha nem volt ilyen fontos, hogy mentális egészségünknek adózva minőségi időt töltsünk egymással és saját magunkkal. Hogy kiszakadjunk a városi nyüzsgésből, olyan emberekkel vegyük körül magunkat, akiknek hasonló az értékrendjük, és úgy általában vegyünk egy nagy, mély levegőt. Ennek szellemében szerettünk volna a Vince követőinek, olvasóinak kedveskedni egy garantáltan stresszmentes hosszú hétvégével, ahol minden kizárólag a kiváló borok, fantasztikus ételek és sok-sok nevetés jegyében zajlik. A 2023 májusában debütált Vince Slow Life hétvégén az elvonulásra keresve sem találhattunk volna jobb helyet a badacsonyörsi Folly Arborétum és Borászatnál.

Egy korty a paradicsomban

A badacsonyörsi Folly Arborétum és Borászatot nemcsak hatalmas területen fekvő, meseszép kert, de az itt előállított borok miatt és érdemes felkeresni. Az egész évben nyitva tartó arborétum gondozása és fáradhatatlan fejlesztése már a negyedik generációt dicséri. A jelenlegi vezető az alapító dédunokája, Folly Réka.

A különleges cédrusoknak, ciprusoknak és megannyi más növénynek otthont adó balatoni édenkert egyébként talán ebben az időszakban a leglátványosabb. Rengeteg fa, virág és bokor éppen most virágzik. Az alatta elterülő balatoni panoráma mindeközben szinte képeslapra kívánkozik, így a nyári programlistán mindenképp ott a helye! A szőlőtermesztés 10 hektáron folyik, valamint a címkézést és a palackozást is itt végzik, ami évente 45 ezer üveget jelent. Nagy Leopold borász vezetésével a helyi hagyományoknak megfelelően elsősorban fehérborral foglalkoznak. Körünkben a legnagyobb sikert talán a 2020-as rajnai rizling aratta, mely három nemzetközi versenyen is kiérdemelte az első helyezést. Mivel ezt 7-8 hétig is seprőn tartják, sokkal krémesebb, teltebb lesz a végeredmény, az összhatás pedig önmagáért beszél. De természetesen nem ez volt az egyetlen bor, amit volt szerencsénk megkóstolni.

Kéknyelűtől Borókáig

Az arborétumhoz tartozik egy teljes értékű étterem, egy fedett és két teraszos lehetőséggel, ahol közel 100 vendég foglalhat helyet. Az alapanyagokat itt is elsősorban a helyi termelőktől igyekeznek beszerezni bisztró jellegű fogásaikhoz, melyek a szezonalitásnak megfelelően változnak. Vidám csapatunk a háromfogásos ebéd mellé egy négy tételből álló borkostolót is kapott. Került a poharakba a nagy becsben tartott, 2021-es Boróka rozéból, a Boróka fehérből, a 21-es kéknyelűből, valamint a 2020-as Cédrusból.

Szőlőtől a borig: kalandozás a tőkék között

A Folly nem csupán arborétum, hanem szőlőbirtok és pincészet. A speciális kiegészítő program keretében megismerkedhetünk a Badacsonyi borvidéken honos szőlőfajtákkal, a talaj jellegzetességeivel. A 60 perces „bortúra” magában foglalja a pincelátogatást is, ahol kiderül, hogyan készülnek a Folly díjnyertes borai. A program kiegészítő jegye az arborétumi belépőjegy megvásárlásával együtt érvényes. A séta csoportlétszáma korlátozott (maximum 20 fő), a minőségi szolgáltatás és a sétautak kialakítása miatt.

Bár mindegyik mennyei, az egyik nagy kedvenc a kéknyelű volt, közepes savval és hosszú lecsengéssel. Aki bárhol szembetalálja magát vele, egy percig se habozzon, kosárba/pohárba vele! Aki valamiért nem hódolhat a borozásnak, az se szomorkodjon. Isteni házi szörpöket is készítenek, a bejáratnál található boltban pedig nemcsak az italok, de sokféle növény is kapható. Így aztán bárki hazavihet magával az itteni élményekből. Reméljük, sikerült felkelteni az érdeklődést. Ha igen, mindenképp érdemes megnézni a honlapjukon az aktuális programokat, mert felnőttek és gyerekek számára is folyamatosan tartogatnak valami izgalmasat!

Szerző: Bercely Judit
Fotók: Talabér Géza