Nem várt helyről kaphat versenytársat a champagne
A champagne-t is utolérte az infláció, azonban számos alternatíva ígéri ugyanazt az érzést.
A chilei Viña Errázuriz pincészet első ízben dob piacra két prémiumpezsgőt, egy Blanc de Blanc-t és egy hagyományos eljárással készült házasítást. Mindkettő a 2016-os évjáratból való, amelyeket a Taittinger, valamint a Bollinger márkák mellé mellé pozicionál. „Célunk, hogy felvegyük a versenyt a champagne-okkal” – mondta Pilar Moreno, a Viña Errázuriz marketingigazgatója. A pincészet bízik abban, hogy a fogyasztók a meglévő prémiumpozicionálás miatt a chilei pezsgőt részesítik majd előnyben a jól ismert pezsgőmárkák helyett. Igaz, elmondásuk szerint a pezsgőprojekt egyelőre még korai szakaszában van.
„Nagyon erős referenciákkal rendelkezünk a hűvös éghajlatot kedvelő pinot noir és chardonnay termesztése terén, és sok nemzetközi fogyasztó ismer már minket” – mondta Moreno.
A termékeket egyelőre limitált mennyiségben lehet csak elérni, a tervek szerint azonban jövőre tovább növelnék piaci részesedésüket. Bár a chilei pezsgők rendkívül népszerűek a hazai piacon, a legtöbb helyi fogyasztó a belépő árszintet választja. Ezért a prémiumpezsgők forgalmazása Chilében nem könnyű feladat. Az Errázuriz éppen ezért döntött úgy, hogy otthon csak privát vevőket szolgál ki, és inkább a tengerentúlra exportálja a pezsgőit. Csak kevés chilei borászat cselekszik hasonlóan a zsúfolt piac miatt. Itt ugyanis már a prosecco, a cava, a champagne és az angol pezsgő mind verseng a vásárlók kegyeiért.
Címlapfotó: Billy Huynh / Unsplash