Már Lengyelországnak is jutott belőle, Magyarországnak még mindig nincsen

2023. február 28.

Már lengyel is van a világ egyik legrangosabb szakmai szervezetének tagjai között. Az első magyar felvételére még várni kell.

A világ legrangosabb borszakmai címe vitán felül a Master of Wine (MW). Csak több éves tanulás, megannyi sikeres vizsga és dolgozat után érdemli ki egy borszakember, hogy a The Institute of Masters of Wine a tagjai közé vegye. Nem véletlen, hogy az 1955 alapított londoni székhelyű intézménynek ma is csak 416 tagja van, ennyi MW működik a világon. (És a közel 70 év alatt is alig ötszázan nyerték el a címet.)

A legújabb tagokat 2023. február 24-én jelentette be a szervezet. Közleményük szerint sikeresen teljesítette a követelményeket a lengyel Wojciech Bońkowski és az amerikai Joshua Grainer. Különösen az előbbi teljesítménye nagy szó, ő ugyanis az első lengyel, aki elmondhatja magáról, hogy Master of Wine-ná avatták. Záró szakdolgozatát egyébként éppen a tokaji klasszifikációból írta.

Az évek során több magyar szakember is nekifutott már a feladatnak, az első magyar Master of Wine azonban még várat magára. Jelenleg is több magyar szakember vesz részt a programban és ha nem is magyarként, de többeknek van kapcsolódásuk Magyarországhoz.

Címlapfotó: DaYsO / Unsplash