A legfinomabb házi kenyér titka: pár csepp kedvenc italunkból a tésztába

2024. április 24.

Turbózzuk fel a bejáratott házi kenyér receptünket egy apró, filléres trükkel. Garantáltan csodát fogunk látni!

Ha otthon kísérleteznénk a kenyérsütéssel, mindenképp próbáljuk ki ezt a trükköt. Garantáltan meglepődsz majd, mennyivel finomabb lesz a friss kenyered akkor, ha egy kevés sört is öntesz a tésztájába!

A sör és a kenyér nem áll túl távol egymástól. Mindkettő gabona és élesztő kombinációja és mindkettő elkészítése az erjedésen alapul. Nem véletlenül szokták a sört folyékony kenyérnek nevezni, mégsem túl sokan próbálkoznak a kettő kombinációjával.

Pedig nagyon is érdemes a vizet sörrel helyettesíteni a kedvenc kovászos kenyerünk receptjében. Mindez persze némi kísérletezést igényel, mivel az alkoholos ital megváltoztat néhány kulcsfontosságú tényezőt. A kovászos kenyér elkészítéséhez megfelelő idejű kelesztésre van szükség. Ehhez viszont az kell, hogy elég cukor táplálja a tésztában található élesztőt. Bár a sör rengeteg cukrot tartalmaz, a magasabb alkoholtartalmú változatok elpusztíthatják az élesztő egy részét. Ez önmagában nem teszi tönkre a kenyeret, de a kovászolási folyamat akár órákkal is meghosszabbodhat miatta.

Ha nem várjuk meg, hogy eléggé megkeljen a tészta, akkor a kívántnál nehezebb, sűrűbb állagú kenyeret fogunk kapni. A legjobb tehát, ha inkább alacsony alkoholtartalmú sört választunk. A Guinness például tökéletes választás, hiszen csak 4,2% alkohol van benne, viszont magas a cukortartalma. Ha szobahőmérsékleten öntjük bele a tésztába, azzal gyorsíthatunk a kelési folyamaton.

A Daily Meal szerint fontos megtartani az eredeti receptünk arányait, viszont érdemes egy kicsit kevésbé meggyúrni a tésztát, mint eddig tettük. A sör szénsavtartalma ugyanis könnyed, levegős textúrát ad a kenyérnek, az intenzív gyúrással viszont kiszabadítjuk az apró buborékokat, amik így elillannak. Ahhoz, hogy leteszteljük a tészta állagát, nyújtsunk ki belőle egy kis darabot. Akkor tökéletes, ha átlátunk rajta, de nem szakad el. Ezután süssük meg a szokásos módon, és élvezzük a sörnek köszönhető gazdag ízt.

Címlapfotó: Nadya Spetnitskaya / Unsplash