Kutatók mondták el, mire számíthat Tokaj a klímaváltozásban

2024. augusztus 16.

Egy vezető nemzetközi boros portál írt cikket arról, mi történhet a Tokaji borvidékkel, ha folytatódik a globális felmelegedés.

A klímaváltozás Tokajt fenyegeti – ezt a címet adta heti hírösszefoglalójának a wine-searcher.com, a világ egyik vezető boros hírportálja. A borágazati híreket összegyűjtő cikkükben egy külön fejezetet szenteltek a Tokaji borvidéknek.

E szerint a felmelegedés és a klímaváltozás egész Magyarország számára komoly veszélyeket rejt – ennek következtében 2024-ben a megszokottnál mintegy egy hónappal korábban kezdődött a szüret – és Tokajt sem kerüli el. A cikk felhívja a figyelmet, hogy mióta hazánkban készítenek feljegyzéseket az időjárásról (1901), 2024 júliusa volt a legmelegebb hónap. Szabó Péter, az ELTE Meteorológia Tanszékének PhD hallgatója az egyetem által elvégzett számítások alapján arra számít, a most tapasztalt folyamatok nem fognak megfordulni, ez pedig egyáltalán nem kedvez a fehérszőlő termelésének. „Ha a forró időjárás rendszeressé válik, az hosszútávon komoly veszélyt jelenthet a fehérbor termelésre” – vonja le a következtetést a cikk a Reuters hírügynökség által megkérdezett szakemberekre hivatkozva.

Tokajt mindez azért érintheti különösen érzékenyen, mert a borvidékn jelenleg hivatalosan csak fehér szőlőfajta (furmint, hárslevelű, sárgamuskotály, kabar, kövérszőlő, zéta) engedélyezett. Bár ideig-óráig bizonyos borászati módszerekkel ellensúlyozhatók a hatások, és folynak kísérletek kékszőlő fajtákkal is, ha be is válik némelyik, az engedélyeztetésük és a borvidéken történő elterjesztésük hosszabb időt vesz igénybe. És ha mindez sikerülne, a piacnak is meg kell barátkoznia az új jövevényekkel. Vörösbor, a címkén Tokaj felirattal 130 éve, az 1896-ban elfogadott, A filoxera által elpusztított szőlők felújítására vonatkozó V. törvényczikk hatályba lépése óta nem készül.

Címlapfotó: Moritz Knöringer / Unsplash