Eger és vidéke – 5 izgalmas dolog, amit a város és környéke tartogat számunkra

2023. július 20.

Bor, természet, gyógyvíz. Egerben minden megtalálható, amire az embernek szüksége van. 5 kihagyhatatlan helyszín a városból és környékéről.

A leghíresebb magyar vár otthona, borvidék névadója, a Bükk kapuja, a gyógyvizek térségének fővárosa. Legyen szó egy romantikus hétvégéről, vagy akár egy komplett családi nyaralásról, Eger és környéke bizonyosan nem hagy minket unatkozni. A megannyi látnivalóból, programból, helyszínből következzen 5, amit különösen jó szívvel ajánlunk.

Gyerekkori olvasmányunk színhelye – Egri vár, Eger

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Dobó István Vármúzeum (@egri_var) által megosztott bejegyzés

Bizonyosan alig akad Magyarországon valaki, aki ne hallott volna Egerről és Dobó Istvánról! Kötelező általános iskolai olvasmány Gárdonyi Géza Egri csillagok című eposza, ami az 1552-es török ostrom hősei megfékezését énekli meg. Bár szinte mindenki járt ott osztálykirándulás keretében, felnőttként, családosként is érdemes visszatérni. Annál is inkább, mert a vár 2023-ra komoly fejlesztésen ment keresztül. Ennek keretében a régi falak között a múlt modern és élvezetes formában elevenedik meg.

A vár főbejáratánál létesült Déli fogadóépületben pénztárak, mosdóblokk, ajándék-és kiadványbolt létesült. A Zászlódombban kialakított modern fogadótér és moziterem nyílt, utóbbiban megtekinthető Szász Attila rendező kisfilmje, ami az 1552-es ostromot mutatja be a mai kor gyermekének szemével. Elkészült a Cipóosztóház is, ahol a későbbiekben a korabeli gasztronómiába nyerhetnek betekintést helyiek és turisták egyaránt. Végezetül a Varkoch-kapubástya tetején egy korabeli őrszoba kapott helyet.

2023. augusztus 31-ig Magyar Géniusz címmel időszakos kiállítás is várja a várba látogatókat. A Vándorkiállítás egy nagyszabású tárlaton mutatja be a vidék géniuszait, a vidéki muzeális intézmények legértékesebb és legkülönlegesebb műtárgyait. A tárlaton látható többek között Gárdonyi Géza titkosírással írt Mesterkönyve.

Bor, bor, bor – Szépasszonyvölgy, Eger

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Lucie KM (@lucinka952) által megosztott bejegyzés

A magyar borbarátoknak aligha kell bemutatni az Egri borvidéket, az egri csillag és az egri bikavér hazáját. Akinek van kedve és ereje, bátran bejárhatja a borvidék településeit és személyesen ellátogathat a pincékhez. Az Eger belvárosától 10-15 perc gyalogútra fekvő Szépasszonyvölgyben viszont akár egy helyen, koncentráltan is megismerhető az egri borok java.

A Szépasszonyvölgy Eger legnagyobb kiterjedésű, összefüggő borpincés területe. Ma közel 200 pincét számlál, szinte minden jelentős borászat rendelkezik itt (első sorban) vendéglátóegységgel. Csak pár név, akikkel találkozhatunk itt: Hagymási Pincészet, Ostorosbor, Juhász Pincészet, Sike Tamás, Tóth Ferenc.

Egyéni látogatókat, csoportokat egyaránt szívesen fogadnak, etetnek-itatnak. Maga a völgy a 2000-es évek óta folyamatos megújuláson megy keresztül. Az esztétikus utcabútorok, az ápolt zöldterületek, a kialakított szalonnasütő helyek, a szabadidős rendezvények folyamatosan növekvő száma, mind-mind hozzájárulnak a terület töretlen fejlődéséhez, egyre több hazai és külföldi vendég megelégedésére. A völgy kötelező látnivaló Egerben, és nyugodtan szánjunk rá egy egész napot!

Vissza a 19. századba – Barlanglakások Noszvaj

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

🍓 Kristóf Eszter (@kristofeszti) által megosztott bejegyzés

A Farkaskő Művésztelep Noszvaj legizgalmasabb látványossága. Noszvaj népe már a középkorban vájt ismeretlen rendeltetésű ún. kaptárfülkéket a település határában elterülő faraghatóbb tufából álló sziklaformációkba. Később mezőgazdasági céllal nagyobb üregeket – istállókat, terménytárolókat stb. – is kialakítottak. A fennmaradt, manapság látogatható barlanglakások feltehetően a 19. században keletkeztek. 1862-ben például 64 család, míg 1930-ban is még 70 család (a teljes noszvaji lakosság 20 százaléka) lakott a barlangokban életvitelszerűen.

A házak belseje úgy nézett ki, mint egy klasszikus parasztház, meszelt falu berendezett szobák, az udvaron állattartásra alkalmas ólak voltak kialakítva. A Pocem (szlovákul a Podzem azt jelenti: föld alatt) néven ismert falurész barlanglakásai az 1990-es évekre néptelenedett el. A Farkaskő Noszvaji Barlang Művésztelep Egyesület 1997-ben a földalatti építészet emlékezetének megőrzésére a táj új életre keltését és egy alkotóműhely létrehozását kezdeményezte. A résztvevők kortársi koncepciók alapján azóta is alakítják a sziklába vájt térformákat.

Extrém nyugalom – TreeHouses, Noszvaj

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

TreeHouses Noszvaj | Kapolcs (@treehouses_hungary) által megosztott bejegyzés

A TreeHouses Noszvaj egyik legkülönlegesebb extrém szállása. Teljesen egyedi, különleges élményt nyújtó hely. A Bükki Nemzeti Park déli határán található lombház-park a városi nyüzsgésből kiszakadni vágyó, elvonulást kereső párok tökéletes rejtekhelye. A luxus itt nem arról szól, hogy a személyzet minden pillanatban lesi a kívánságainkat. Éppen ellenkezőleg. Nincs személyzet, nincs senki, aki zavarná a nyugalmat, csak a csend, az egyedüllét, az összekuckózás van.

Full extrás épületre vágyunk a privát tóra néző jakuzzival és panorámás infraszaunával négy csillagos felszereltség mellett? Válasszuk a CABIN épületet, lepjük meg a párunkat egy minimum 2 éjszakás különleges erdei pihenéssel!

Luxus kivitelű négy csillagos szállodai felszereltséggel rendelkező, lakosztály méretű lombházban szeretnénk pihenni? Válasszuk a SUPERIOR LOMBHÁZak egyikét!

Toronymagasan a legjobb! Új élményt keresünk a párunkkal? Szívesen pezsgőfürdőznénk és élveznénk a luxust például 10 méter magasan egy torony tetején, a fák között, tóra néző fantasztikus kilátással? A KILÁTÓ TORONY a tökéletes választás!

A szálláson kívül a TreeHouses legénysége az évszaknak megfelelő programokat is kínál. Az élménykínálatban többféle borvacsora, lovaglás, siklóernyőzés, vadászat található, de kerékpárt is biztosítanak.

Csend, nyugalom, természet, béke, Noszvaj, TreeHouses! A TreeHouses exkluzív épületeibe IDE KATTINTVA lehet szállást foglalni.

Víz és só – Nosztalgia Strandfürdő és Saliris Gyógy- és Wellnes Fürdő, Egerszalók

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Saliris Resort Hotel (@salirisresort) által megosztott bejegyzés

Egerszalók közel 2000 lelket számláló község a Mátra és a Bükk hegységek között, a Laskó-patak völgyében, Egertől mindössze 5 km-re található. A település fő nevezetessége (a St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet mellett) a föld mélyéből feltörő 68 Celsius-fokos hévízforrás, ami jellegzetes párolgásával Európában páratlan természeti környezetet teremt. A nátriumot is tartalmazó, kálcium-magnézium hidrokarbonátos hévíznek metakovasav tartalma is jelentős, a kénes gyógyvizek kategóriájában az egyik legjobb besorolást kapta.

A gyógyvíz jótékony hatásait élvezhetjük a Nosztalgia Strandon, illetve a Saliris Resort Gyógy- és Wellness Fürdő strandján. Utóbbi létesítményben összesen 17 kül- és beltéri medence kapott helyet, a teljes vízfelület majdnem 2000 négyzetméter. Gyógyvizes ülőmedencék, barlang medence, pezsgőfürdő, élménymedencék, gyerekmedencék, Kneipp, visszhangmedencék biztosítják a kellemes időtöltést az idősebb és fiatalabb korosztály számára egyaránt.

Bármelyik strandot választjuk, közvetlen közelről élvezhetjük a hegyoldalról lefolyó, ásványi anyagokban gazdag hévíz alkotta különleges teraszos, vakítóan fehér mészkőképződmény, vagyis a sódomb látványát.

Címlapfotó: Vlad Namashko / Unsplash