Borászok, figyelem: számos újdonsággal készül a világ legnagyobb borvására 2024-ben

2023. december 05.

A ProWein 2024-ben több új tematikus csarnokkal is várja a kiállítókat.

2024. március 10-12. között a borok és szeszes italok több mint 50 ezer szakértőjét várják Düsseldorfba a ProWein szakvásárra. Ezek a szakemberek pedig biztosak lehetnek abban, hogy a világ borainak és szeszes italainak nemzetközi viszonylatban is legnagyobb és legszélesebb körű kínálatával találkozhatnak. Az ágazat elsőszámú seregszemléjére közel 6 ezer jelentkezett be több mint 60 országból.

„Nincs még egy olyan szakvásár – sem Európában, sem a tengerentúlon -, amely ennyire teljes termékskálát vonultatna fel. A globális piacvezetők ugyanúgy bemutatkoznak 2024-ben is Düsseldorfban, a borok és szeszes italok fellegvárában, mint a kisebb, de annál színvonalasabb termelők és a feltörekvő új piaci szereplők” – foglalta össze Peter Schmitz, a ProWein igazgatója. „De még ennél is többet kínálunk. Akit a jövőben várható változások érdekelnek, az is keresse fel a ProWein szakvásárt, mert a trend- és különbemutatók, valamint a fórumok keretében taglalják a legújabb ágazati trendeket. A szakkereskedőknek, a szálloda- és vendéglátóipar beszerzőinek ez verhetetlen előnyt jelent.”

A ProWein ezzel tovább írja 30 éves fennállásának sikertörténetét. Az 1994-ben alig 2 ezer négyzetméteren, nem egészen kettő vásárcsarnokban 321 kiállítóval és ezerötszáz látogatóval indult seregszemle jövőre mintegy 71 ezer négyzetméteren és 13 csarnokban ismét látványosan bizonyítja világpiaci jelentőségét.

„Büszkék és egyúttal boldogok vagyunk, hogy a ProWein a borok legnagyobb jelentőségű nemzetközi seregszemléjévé fejlődött. Miatta a borairól is méltán ismert Németország évente három vásárnapon a borszakma kimagasló nemzetközi központja. A ProWein változatos és izgalmas szakmai témáival még 30 éves múltjával is újra és újra ki tudja vívni a borászati szakemberek lelkesedését” – hangsúlyozta a DWI Német Borintézet ügyvezetője, Monika Reule.

ProWein: A legújabb ágazati trendek barométere

A következetes szakmai orientáció mellett a ProWein sikerének másik titka, hogy bepillantást enged a jövőbe. Mi több, proaktívan fejleszti a piaci igényeknek megfelelő rendezvény-formátumokat. „Mindig partnerként viszonyultunk a borászathoz és a szeszes italok ágazatához, és mindig felkaroltuk a piaci igényeket – például az előző ProWein szakvásáron is a no-and-low témakörével foglalkozó különbemutató premierjével is” – fejtette ki Peter Schmitz. A 2023-as ProWein volt az első szakvásár Európában, ahol önállóan megjelent ez a téma. A sikeres premierre építkezik a ProWein 2024-ben is. Az 1. csarnokban elkülönített területen a „ProWein Zero” jelmondat jegyében minden a „no-and-low” körül forog – kiegészülve a Meininger kiadó ehhez a témához illeszkedő kóstolózónájával.

A ProWein 2024 szakvásáron emellett az alábbi szakmai témákat és piaci trendeket vonultatják fel kiemelten:

  • A ProWein egyik fénypontja – immáron hat éve – a kifejezetten a felkapott vendéglátóhelyeknek és bároknak szóló „same but different” trendbemutató. 2024-ben is mintegy 120 nemzetközi kiállító vonultatja fel a 7.0 csarnokban a kézműves szeszes italok, a kézműves sörök és ciderek széles körű és naprakész kínálatát.
  • A 2024-es ProWein szakvásár minden eddiginél nagyobb mértékben nemzetközi seregszemléje a párlatoknak és egyéb szeszes italoknak is. Közvetlenül a „same but different” trendbemutató mellett az 5. pavilonban „ProSpirits” jelmondattal találjuk mintegy 300 párlatokat kínáló gyártó és kereskedő új otthonát. „Fontos ágazati trendre mutatva rá ezzel is” – tette hozzá Peter Schmitz.
  • A vendéglátóipari szakemberek és ezen belül mindenek előtt a bel- és külföldi fiatal városi réteg is örömmel várhatja a seregszemlét. A 4. csarnokban kialakított „urban gastronomy by #asktoni & ProWein” lounge is újból várja őket a legfrissebb témák testre szabott bemutatójával Toni Askitis tapasztalt vendéglős és sommelier vezetésével.
  • A 2023-as ProWein szakvásár egyik kiemelt témája volt – nem utolsó sorban az energiaválság és a kiéleződő környezettudatosság jegyében – az üvegpalackot kiváltani képes csomagolási alternatívák felvonultatása a bag-in-box-tól a kisméretű, rozsdamentes acél hordókon át az újrahasznosítható alumínium dobozokig és PET-palackokig. Ez a 2024-es ProWein alkalmával sem lesz másként. Mind a 9. csarnokban rendezett „Packaging & Design” különbemutatón, mind számos kiállítói standon is egyre fontosabb szerepet tulajdonítanak ennek a szempontnak.
  • Szintén szerepel 2024-ben is a programban a Champagne Lounge a 9. csarnokban. A ProWein 2024 keretében bemutatott nemes francia pezsgők reprezentatív és szerteágazó kínálatának középpontjaként.
  • Mintegy 300 nemzetközi kiállítóval már állandó helye van a bioboroknak a ProWein szakvásáron. Kapcsolódik hozzá különbemutató, a 4. csarnokban rendezett „Organic World” címen kerül megrendezésre.

Egy kattintással a vásárra

A ProWein 2024 internetes honlapja már most, néhány hónappal a március 10-i vásárnyitást megelőzően online elérhető. A borok és szeszes italok piacának szakértői a www.prowein.de honlapon szerezhetnek áttekintést a kiállító vállalatok tevékenységéről és kínálatáról. Ugyanitt megismerhetik a kiállítók sajtóhíreit és termékismertetőit a saját vásárlátogatásuk optimális előkészítésére. Szintén a zökkenőmentes előkészületeket szolgálja a már elérhető online jegyelővétel és a szakmai látogatók regisztrációja is.

Magyar részvétel a jövő évi ProWein szakvásáron

A düsseldorfi ProWein iránt hagyományosan nagy az érdeklődés itthon is. Közel 60 kiállító képviseli hazánkat az 2024-es szakvásáron. Köztük több évről-évre visszatérő borászat és pálinkafőzde és számos olyan cég is, akiknek ez lesz az első ProWein-részvételük. A központi boros közösségi stand a 13-as pavilonban a Magyar Bormarketing Ügynökség szervezésében, az új ProSpirit részen a pálinkás közösségi stand pedig a Pálinka Nemzeti Tanács összefogásában valósul meg. Köréjük szerveződnek az egyéni kiállítók. 2024-ben először a „same but different” szekcióban is lesz magyar kiállító, a ProWein regionális nemzetközi sajtótájékoztatónak is otthont adó Zwack Unicum Nyrt.

emberek, pultok egy nagy csarnokban
Fotó: ProWein

A ProWein és a ProWein World: Erős csapat

A düsseldorfi ProWein-hez hasonló sikerekről számolhatnak be a ProWein a „Ticket to the World” jelmondattal rendezett ázsiai és dél-amerikai kihelyezett seregszemléi is. Három őszi és három tavaszi szakvásár szerepel a kínálatban, így 2024-től már Tokióban is lesz ProWine. Valamennyi szakvásárról és a ProWein-hez kapcsolódó további újdonságokról a www.prowein-world.com honlapon számolnak be:

Legfontosabb információk

Nyitva tartás

2024. március 10. vasárnaptól március 12. keddig, naponta 9.00 és 18.00 óra között

A szakvásár helyszíne

Düsseldorfi vásárközpont (Németország), 1., 4., 5., 7.0, valamint a 9-17 pavilonok
Bejáratok: északi „A” (lent), északi „B” (1. emeleten), keleti vásárkapu, 1-es csarnok

ProWein az interneten

A  www.prowein.de szerteágazó tájékoztatást kínál a ProWein szakvásárról. A honlapon elérhető többek között az online jegyelővétel, az összes kiállítót és termékeiket tartalmazó adatbázis számtalan szűrési és keresési lehetőséggel, a kísérő rendezvények áttekintésével és számos más hasznos tudnivalóval egyetemben.

A ProWein applikáció

A ProWein applikáció ingyenesen letölthető német és angol nyelven az Apple AppStore-ból illetve a Google Play-ből. Az applikáció többek között offline keresési lehetőséget, interaktív csarnoktérképet, rendezvény-keresőt, szakvásári és kiállítói híreket is kínál.

Belépőjegy

Online jegyelővételben a www.Prowein.de/Ticket1, valamint a vásárnapokon a helyszínen, a bejáratoknál a pénztárakban kapható.

Forró drót a jegyelővételhez: +49 211 45 60 – 7600

A ProWein szakvásárra kizárólag kereskedelmi és vendéglátóipari szakmai látogatók léphetnek be!

Egy napra érvényes belépő 50 euró (kedvezményes áron 20 euró), 3 napos bérlet 80 euró (kedvezményes áron 38 euró)

Magyarországi képviselet:

BD-Expo Kft.
Szabados Katalin
Tel.: +36 1 346 0273; +3630 644 0238
E-Mail: szabados@bdexpo.hu

Címlapfotó: ProWein