5 olcsó nyári étel otthonra

2023. július 05.

Egyszerűen elkészíthető, könnyű nyári étel receptek családnak, barátoknak. Ráadás: a pénztárcánk sem fog kiürülni elkészítésük után.

A nyári hónapokban mindannyian szívesen fogyasztunk friss és könnyű ételeket. Az élelmiszerárak növekedésével viszont sokunknak fejtörést okozhat kitalálni, mivel is vendégeljük meg családunkat, barátainkat. Az alábbi nyári étel receptek egyszerre állják meg helyüket a hőségben és kímélik meg a pénztárcánkat.

Előétel: friss nyári babsaláta

Ez a nyári étel recept nem tartalmaz túl drága alapanyagokat, elkészítéséhez pedig csupán össze kell kevernünk azokat egy nagyobb tálban. A babnak köszönhetően a saláta proteint is tartalmaz, így annak ellenére, hogy nincs benne hús, laktató.

Hozzávalók

  • 120 ml olívaolaj, 60 ml vörösborecet
  • 1 ek cukor, 1 tk só, ¼ tk bors
  • 1 tk őrölt kömény, 1 tk chilipor
  • 60 g koriander
  • 1 gerezd fokhagyma, 4db zöldhagyma
  • 700 g basmati rizs
  • 500 g vörösbab,500g feketebab
  • 180 g kukorica (konzerv)
  • 1 pirospaprika

(Forrás: Taste of home)

Előétel: gazpacho

A spanyol gazpacho kitűnő választás a nyári hónapokra. Ezt a hideg levest bárki egyszerűen elkészítheti magának otthon. A gazpacho jellemzően paradicsomos alappal készül.

Hozzávalók

  • 900 g paradicsom
  • 2 uborka
  • ½ kaliforniai paprika
  • 1 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma
  • 2 ek vörösborecet
  • só, bors (ízlés szerint)
  • 2 ek koriander
  • 80 ml olívaolaj (lehetőség szerint extraszűz)
  • 2 szelet kenyér
  • 120 ml víz

Így készül

  1. Egy tálba készítsük össze a felszeletelt paradicsomot, uborkát, kaliforniai paprikát, fokhagymát, koriandert. Adjunk hozzá egy kis vizet, majd öntsük le körülbelül 2 evőkanál vörösborecettel.
  2. Az alapanyagokat addig turmixoljuk, amíg a massza simává nem válik. Ezután adjunk hozzá nagyjából 1/3 csészényi olívaolajat, majd ízlés szerint fűszerezzük meg sóval és borssal.
  3. Ezzel párhuzamosan egy serpenyőbe öntsünk annyi olajat, hogy az befedje annak alját. Amikor az olaj már forró, tegyük bele a kockákra vágott kenyérdarabokat, ezeket pedig addig süssük, míg aranybarnák nem lesznek. Miután levettük a tűzről megsózhatjuk.
  4. A ropogós kenyérdarabokat adjuk hozzá a gazpachóhoz és az máris készen áll a fogyasztásra!

(Forrás: Delish)

Főételek: csirkés paella

Hozzávalók

  • 500 g csirkemellfilé
  • 200 g rizs
  • 1 kaliforniai paprika,
  • 250 g borsó
  • 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors, petrezselyem (ízlés szerint)
  • 1 kávéskanál sáfrány
  • 5 dl alaplé
  • 2 db paradicsom

Így készül

  1. A kockákra vágott, megtisztított csirkemellet sózzuk, borsozzuk, majd kevés olajon pirítsuk meg és tegyük félre.
  2. Ezt követően ugyanabba a serpenyőbe rakjuk bele az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, kaliforniai paprikát és addig hagyjuk őket a tűzön, amíg megpirulnak, elkezdenek főni. Folyamatos keverés mellett elkezdhetjük sóval és borssal fűszerezni, majd ezt követően öntsük fel a serpenyő tartalmát pár deciliter húsleves alaplével.
  3. Ha ez is megvan, adjuk hozzá a rizst és ízesítsük tovább az ételt reszelt fokhagymával, petrezselyemmel és sáfránnyal.
  4. Végül öntsük hozzá a borsót is, majd fedő alatt, körülbelül 20-25 percig, alacsony lángon főzzük tovább.

(Forrás: Mindmegette)

Főétel: kuszkusszal töltött sült paprika

Hozzávalók

  • 4 db kaliforniai paprika
  • 150 g kuszkusz
  • 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • tetszőleges sajt (ízlés szerint)
  • só, bors, oregánó (ízlés szerint)
  • 1-2 ek vaj
  • kevés citromlé

Így készül

  1. Készítsük elő a sütőt légkeveréses módban, nagyjából 180 fokra.
  2. Vágjuk ketté a kaliforniai paprikákat, a belsejüket kenjük meg egy kevés olívaolajjal. Amikor már meleg a sütő, rakjuk bele a paprikákat figyelve arra, hogy ne teljesen süljenek meg. Amikor úgy látjuk, hogy már kaptak egy kis színt, azonnal vegyük ki őket a sütőből.
  3. Ezzel párhuzamosan öntsük bele a forrásban lévő sós vízbe a kuszkuszt, amikor pedig megszívta magát, pihentessük egy kicsit.
  4. Egy serpenyőbe rakjunk tetszőleges mennyiségű vajat, amin pirítsuk meg az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Ha már szépen megpirultak a hagymák, tegyük hozzá a kuszkuszt és keverjük el az egészet. Ezt követően hozzáadhatjuk a fűszereket és a kevés citromlevet.
  5. A félbevágott paprikákat töltsük meg a kuszkuszos keverékkel, reszeljünk a tetejére sajtot és rakjuk vissza pár percre a sütőbe. Amikor a paprikák széle és a sajt is kellően megpirult, vegyük ki a tálcát a sütőből.
  6. Egy kis pihentetést követően már tudjuk is tálalni ezt az egyszerű, de laktató főételt.

(Forrás: Nosalty)

Desszert: citromkrém

Hozzávalók

  • 4 tojás
  • 600 g kristálycukor
  • 225 g vaj
  • 1 ek kukoricaliszt
  • 4 nagyobb citrom

Így készül

  1. Négy egész tojást verjünk fel egy tálban, majd öntsünk hozzá 600 g kristálycukrot, 1 evőkanál kukoricalisztet és 225 g vajat. Ezt a keveréket addig dolgozzuk össze, amíg a massza simává nem válik. Ha már krémes az állaga, adjuk hozzá 4 nagyobb citrom levét és reszelt héját.
  2. Ezt követően a masszát töltsük ki egy lábosba és alacsony hőfokon, folyamatos keverés mellett sűrítsük addig, amíg állaga opálos nem lesz (körülbelül 8-12 perc). Folytatva a folyamatot, 1-2 percig engedjük a keveréket felforrni, hogy állaga puha és krémes legyen.
  3. A krémet kihűlése után kisebb üvegcsékbe is áttölthetjük, de egy nagyobb tálban is berakhatjuk a hűtőbe. A citromkrém hűtőben tárolva egy igazán frissítő és könnyed desszertnek számít, ami a fagylalthoz hasonlóan kiválóan le tudja hűteni szervezetünket a nagy nyári melegben.

Címlapfotó: Lee Myungseong / Unsplash