A turistamentes horvát város, ami Európa legszebb tengerpartjával és borral vár

2024. március 12.

Horvátország az egyik legnépszerűbb úti cél Európában, de még mindig vannak rejtett, felfedezetlen kincsei.

Évről-évre turisták milliói látogatnak el délnyugati szomszédunkhoz. Azt hihetnénk, hogy egy ennyire frekventált turistaparadicsomnak minden zugát felfedezték már. Ez azonban nem így van: vannak még eldugott falvai, háborítatlan tengerpartjai, ahová mindmáig nem gyűrűzött be a tömegturizmus.

Anjali Chalwa utazási szakértő, a Travel Melodies nevű blog szerzője szerint ilyen, méltatlanul alulértékelt desztináció Trpanj városa is – írja a Hamu és Gyémánt az Expressre hivatkozva.

Trpanj Horvátország déli részén, az Adriába több mint 60 kilométer hosszan belenyúló Pelješac-félszigeten található. A legtöbb turista hallott már a közelben fekvő két nagy szigetről, Korčuláról és Hvarról, de Trpanj mindeddig a radar alatt maradt.

Pedig az apró kikötőváros minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, amivel egy horvátországi üdülőhelynek rendelkeznie kell. Kristálytiszta víz, hol sziklás, hol kavicsos strand, elbűvölő óváros – érthetetlen, miért nem látogatnak ide többen.

Horvátország nyugisan

Trpanjban ellenben nem kell félnünk a tumultustól, a városkát már csak méretei (mindössze 721-en lakják) sem teszik alkalmassá a tömegturizmus kiszolgálására. Ezzel együtt bőven akad ott és a környéken jó minőségű szolgáltatás, gasztronómiai is. Ez nem is lehet másként, hiszen a Pelješac-félsziget egyben Horvátország egyik legtöbbre taksált borrégiója. Régen a hajóskapitányok és a legfinomabb horvát vörösbor szülőföldjeként tartották számon.

A félsziget domborzata igen változatos, legmagasabb pontja 960 méteres. (A sziget névadója is egy hegy, az Orebić települést szegélyező Pelisac.) Mint errefelé mindennek, a félszigetnek is a karsztos mészkő az alapkőzete. A vidék leghíresebb bora a Dingac, 1961 óta eredetvédett, Trstenik és Podubice települések környékéről származhat. (Tulajdonképpen egy terroirt jelöl, akárcsak a másik helyi híres bor, a Postup.) A Dingac az őshonos horvát szőlőfajtából, a plavac maliból készül. Gazdag, telt vörösborra számítsunk, füstös, tanninos, szilvás ízjegyekkel.

A félsziget borai természetesen Trpanjban is kóstolhatók, de a településről egy ugrásra vannak maguk a pincészetek. A környék Magyarországról is könnyen elérhető. Noha nincs annyira közel, mint például az Isztriai-félsziget, autóval kevesebb mint 9 óra alatt oda lehet érni Budapestről.

Címlapfotó: Xseon / Shutterstock