Bor melegítése gyorsan a fűtőtesten: jó ötlet?

2022. december 30.

Mit tegyen az ember, ha váratlan vendég érkezik és a hűtőből kivett bor melegítése és megfelelő hőmérsékletre hozása szükséges? Szakember segít.

A bor által nyújtott élményében a hőmérséklet döntő szerepet játszik. Bár a köztudatban az él, hogy a fehérborokat kissé lehűtve, a vörösborokat pedig nagyjából szobahőmérsékleten kell tárolni, a tökéletes hőfok elérése nehéz lehet. Különösen, ha kevés az idő. Egy neves borszakértő szerint azonban van megoldás a fenti problémára.

Képzeljük el a helyzetet! Egy palack hűtött vörösbort kell gyorsan felmelegíteni, például mert túl alacsony a hőmérséklet a házban vagy a pincében. Sokan talán kísértésbe esnének, és olyan extrém módszereket választanának, mint a radiátoron történő melegítés. El kell keserítsünk mindenkit. Ennél már csak egy rosszabb megoldás létezik: a mikróban melegítés.

Szakember válaszol

Hogy ez miért nem működik? A kérdést a neves szaklap, a VinePair Sarah Tracey (New York- i sommelier és a The Lush Life nevű bortanácsadó vállalkozás alapítója) segítségével válaszolta meg. Tracey elmagyarázta, a hőmérséklet az egyik legkritikusabb tényező, ami befolyásolja az összes bor minőségét, így a vörösborét is.

„A hidegebb hőmérséklet visszafoghatja az ízeket, tompíthatja a bor karakterét, így az ital árnyalatai nehezen kivehetőek” – mondja. Kétségtelen, hogy egy frissen a hűtőből kivett palacknak időre van szüksége ahhoz, hogy kissé felmelegedjen. Na de mi a helyzet a radiátoron való melegítéssel?

„Semmiképpen nem ajánlanám ezt a módszert egy üveg vörösbor felmelegítésére” – fejtette ki Tracey. Mint elmagyarázza, a bor nem reagál jól arra, ha gyorsan, hirtelen hő éri. „A bor ilyen módon történő melegítése erős oxidációjával jár. Végeredményben főtt ízhez vezet, a bor lapos, szirupos lesz, szójaszószra emlékeztető illattal.”

De nem ez a legrosszabb forgatókönyv. A szakértő szerint a melegítés még azt is okozhatja, hogy a bor újra erjedésnek indul, szén-dioxid keletkezik benne és gyakorlatilag tönkremegy.

Bor melegítése annak tönkretétele nélkül

Létezik azért pár hatékony módszer a vörösbor gyors felmelegítésére. A jégfürdős módszerhez hasonlóan a palackot egy vödör meleg vízbe érdemes meríteni. A víz kíméletesen vezeti el a hőt anélkül, hogy sokkolnánk a bort. Tracey emellett javasolja még a palack meleg vízbe áztatott mosogatótörülközőbe való becsavarását is.

Címlapfotó: Helena Lopes / Unsplash