A legfinomabb citrusféle, amiről sokan még nem is hallottak

2023. január 19.

A legősibb és legaromásabb citrusféle itthon sokkal kevésbé ismert mint rokona a citrom, pedig megérdemli a figyelmet.

Nyaranta a zsidó szukkótra (Sátra ünnepe) készülve, a világ minden tájáról érkező rabbik Olaszország északi részére, Calabria régióba utaznak, hogy leszüreteljék a legszebb cédrátcitromokat (etrog) a lulávhoz. Ezzel a négy különböző tartalmazó csokorral imádkoznak az ünnep mind a hét napján. Maga a csokor a legnagyobb és leghosszabb növényről, a lulávról, vagyis a pálmaágról kapta a nevét – olvasható a BBC Travel cikkében.

A Santa Maria del Cedro városa körüli gyümölcsösök szukkót idején két hétre megtelnek angol, orosz és héber rabbikkal és családjaikkal. A helyi gazdák segítségével ellenőrzik a fákat és elemzik a gyümölcsöket. Néha még nagyítóval is, hogy valóban teljesen tökéletes-e a csokorhoz kiszemelt termés.

A cédrácitrom a legősibb és legaromásabb citrusfajta, ám sokkal kevésbé ismert, mint sárga és narancssárga rokonai. A Tóra szerint az etrog (citrom) a legszebb fa gyümölcse, talán még az Édenkert tiltott gyümölcse is. És bár világszerte többféle citromfajta létezik, a zsidó közösség nagy része úgy véli, hogy a Liscio Diamante néven ismert calabriai a legtisztább és legtökéletesebb mind közül.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Librefruit Saint-Marcel 🥗 (@librefruitsaintmarcel) által megosztott bejegyzés

A 2000 éves citrusféle

A cédrácitrom körülbelül 2000 évvel ezelőtt, a zsidó népvándorlások során érkezett erre a vidékre. A citrom volt az egyetlen citrusféle, ami Európában termett. Egészen addig, amíg 900 évvel később meg nem érkezett a narancs, amit a mórok hoztak Észak-Afrikán keresztül Spanyolországba. A zsidókat 1541-ben kiűzték Calabriából (és egész Dél-Olaszországból). Kapcsolatuk a calabriai citromtermesztőkkel viszont a mai napig fennmaradt és továbbra is kulcsfontosságú a gyümölcs fennmaradása szempontjából.

Egyik típusa egy nagy lime-ra hasonlít, azonban sokkal vastagabb a héja. Savanykás, kesernyés íze miatt annyira nem terjedt el fogyasztása, bár olykor még itthon is felbukkan olasz élelmiszerboltokban. (Általában inkább a kivonatából készítenek szépségápolási cikkeket, étrendkiegészítőket.)

A cédrácitromot főleg kandírozott gyümölcsök, cukrászsütemények, lekvárok, hús- és halételekhez való mártások, valamint a Cedrata nevű népszerű olasz üdítőital készítéséhez használják. Santa Maria del Cedroban, a citromtermesztés központjában a látogatók tobzódhatnak. Citromfagylaltra specializálódott üzleteket, citromkoktélokat kínáló bárokat, citromfesztivált, citromolajat árusító boltokat, sőt még egy citrommúzeumot (Museo del Cedro) is találnak.

Címlapfotó: Esther Wechsler / Unsplash