Megnéztük, milyen az Európa legjobbjának választott budapesti karácsonyi vásár

2022. december 17.

Meghitt karácsonyi hangulattal, pompás falatokkal, zamatos kortyokkal vár mindenkit a harmadszor is Európa legjobbjának megválasztott karácsonyi vásár Budapest szívében.

Charles Dickens Karácsonyi éneke talán az egyik legszebb karácsonyi történet, amelyet érdemes évről évre fellapozni. A zsugori és megkeseredett Scrooge urat az ünnep közeledtével három szellem keresi fel. Míg a második és a harmadik a jelen és a rá váró jövő szomorú világát mutatja be, az elsővel végigjárja önfeledt gyermekkora legboldogabb karácsonyi pillanatait. Ki ne emlékezne rá, mekkora boldogság volt félredobni a tankönyveket, és jó pár napot csak az önfeledt játéknak, a szeretteinkkel együtt töltött örömteli pillanatoknak és a finomabbnál finomabb ételek felszabadult falatozásának szentelni?! Együtt díszíteni fel a karácsonyfát, gondosan kiválasztani a kedves ajándékokat, órákon át csak semmit tenni a legjobb barátokkal?!

karácsonyi vásár, karácsonyfa, bódék, fénykapu, esti sötétben

Míg a jelenünk, valljuk be, néhány éve már nem teljesen ezektől a pillanatoktól teli, az adventi várakozást és magát az ünnepet pontosan olyan csillogóvá tehetjük, ahogyan az emlékeinkben él. Ezáltal, és egy kis odafigyeléssel, a másikkal való önzetlen törődéssel – ahogyan azt a mogorva Scrooge úr is teszi a történet végén – a jelenünket is igazán varázslatossá tehetjük, olyanná, amely akár az egész jövőt képes megváltoztatni!

fehér és kék edények kék háttér előtt

Már csak körbesétálni az adventi vásárt a Bazilikánál is elegendő ahhoz, hogy egy csipetnyit megidézzünk az elmúlt karácsonyok szelleméből. Ha pedig elveszünk a kézműves vásárban és a mennyei ízkavalkádban, könnyen azon kapjuk magunkat, hogy a boldog nosztalgia egy kicsiny szigete elevenedett meg a Bazilika előtt, a budapesti Belvárosban. Érkezzünk akár ajándékot kutatva egyedül, vagy barangoljuk be a hüttéket barátainkkal. Hívjuk meg egy finomságra szüleinket, nagyszüleinket, vagy – ahogy Scrooge úr – adakozzunk névtelenül az Ökumenikusokon keresztül, szebbé téve a rászorulók karácsonyát. Éljük át az ünnepi hangulatot a Bazilikánál! Páratlan móka lesz.

Szintet lép a karácsonyi vásár

A minőségi italok kedvelői számára az a jó hírünk van, hogy idén még a forralt borok is olyan alapanyagból készülnek, amik akár a Vince-teszten is megállnák a helyüket! Esetleg kipróbálna valami mást a forralt bor helyett? Semmi gond, lássuk, mire is lehet még számítani!

A whiskyk szerelmesei a Jack Danielsnél biztosan érdekességekre bukkanhatnak. Többek között háromféle – Alma, Honey, Fire fantázianevű – forró italkülönlegesség közül választhatnak. A whiskyalapot olyan karácsonyi fűszerkavalkád bolondítja meg, mint csillagánizs, kamilla, szegfűszeg vagy éppen a narancshéj: a testet-lelket felmelegítik! És ha már szóba kerültek a különleges fűszerek, a ginrajongók se szomorkodjanak. A Beefeater standjánál a Fancy Tea biztosan telitalálat lesz a teakedvelők számára, míg a Hot Choc fantázianevű forró koktélt az igazán vakmerőknek ajánljuk. Ebben egyszerre találkozik a desszert és a kedvenc ital: a Beefeater Pink Strawberry alapot forró csokoládé és szárított málna kíséri.

A tokaji Zichy Birtok első pezsgői a 2019-es évjáratból már országszerte elérhetők. Akik viszont még nem találkoztak a termékeikkel, itt most bepótolhatják. Ráadásul akkor sem kell megijedni, ha valaki egyedül érkezik: rokonszenves kétdecis palackban is elérhető a pezsgő, hogy igazán „zsebre” álljon! És ha valaki számára nem ad esetleg elegendő felpezsdülést ez a remek furmintkülönlegesség, feltétlenül álljon meg a szomszéd standnál. A L’or kávéház termékeinek köszönhetően senkinek sem kell nélkülöznie a szükséges koffeinalapot az ajándékkutatás elmélyült munkájához.

A klasszikus italok kedvelői a több helyen is elérhető Mátyás Pálinka díjnyertes termékei közül tudnak válogatni. A szőlőalapú italok és egyéb párlatok terén is válogatósabb közönség tagjai a Mokos Pince gyümölcsborai között nézzenek szét!

Esetleg Ön is azok közé tartozik, akik szerint a klasszikus ételeket, roppanós grillkolbászokat csak igazán minőségi sörrel érdemes kísérni? Keresse a Borsodi mestert, ahol a jól ismert klasszikus mellett valódi kisüzemi ínyencségek is elérhetők!

Kürtősbon, a különlegesség

A Vitéz Kürtős egy kis garázsvállalkozásból lett az ország egyik legismertebb és legelismertebb kürtőskalácsosa. Még arra is odafigyelnek, hogy visszatérő vásárlóiknak időről időre valami újdonsággal kedveskedjenek. A klasszikus kürtőskalács élmény persze most sem marad el, de egy kis csavarral most még emlékezetesebbé teszik. Kifejezetten a karácsonyi vásárra időzítve debütál a kürtősbon! Az ínyencség különlegességét az adja, hogy az omlós tésztabelsőbe süthető krémet rejtenek. Ezáltal válik az egyszerű kürtőskalácsból málnás csokibon, diós barackbon vagy éppen fahéjas szilvabon. A külső pedig tetszés szerint variálható. Liofilizált málna, dió vagy fahéj mellett a vevő döntheti el, milyen ízkombináció áll ízléséhez a legközelebb.

Klasszikusok

lángoson egy barna húsdarab, mögötte fehér faló

Egy stand, ahol vélhetően Scrooge úr is megtalálná azt a bizonyos kisgyerek méretű pulykát! És még természetesen sok minden mást is, a Grill és Lepények Háza ugyanis az örök vásári klasszikusokra épül. Sistergő kolbászok, fűszerezett húsok, tépett malac – hogy csak néhány hideg időre való fogást említsünk meg a lehetőségek végtelennek tűnő tárházából. Persze a karácsonyi családi ebéd vagy éppen vacsora utánozhatatlan, de ha az ember egy szoros második helyezettet keres a hagyományos karácsonyi ízek témakörben, itt biztosan jó helyen kopogtat.

A karácsonyi vásár hagyományos zamatai

Finom házikolbászt találni egyáltalán nem könnyű, de szerencsére az idei Adventi Ünnepen nem kell sokáig keresgélni. A BUZA kolbászvariációk készítésénél egészen a múlt századi dunántúli paraszti receptúrákig nyúlnak vissza a tulajdonosok, az eredmény pedig igazán lélegzetelállító! A hagyományosan disznóhúsból készülő minőségi remekek a Nógrádi Vadaspark családi gazdálkodás saját vadállományának húsából töltött, kiváló beltartalmú kolbászt is találunk. Ráadásul mindet az ősi, magyar ízvilágra alapozva. A mi dolgunk csupán annyi, hogy kiválasszuk, melyik füstölt kolbásszal a kezünkben szeretnénk idén a hópelyhek táncát nézni.

Medve fogta lazac

rács fölött piros hús sül

A karácsonyi menü nem teljes ma már hal nélkül, a ráhangolódásban pedig segít az XXL Catering csapata. Évek óta azon dolgoznak, hogy az igazi, minőségi gasztronómiai kínálat ne csak álom legyen a karácsonyi vásár forgatagában. Tavaly pedig különleges, faszénen pirított lazaccal debütáltak. A siker nem maradt el, így idén is halban gazdagon térnek vissza a Bazilika előtti hüttébe, ahol a vendégek és egy medve orra előtt pirulnak a rozészínű finom falatok. Persze megijedni senkinek sem kell: a medve csupán a plakáton tűnik ijesztőnek.

Isteni italok

karácsonyi vásár, borospalackok, előttük két piros bögre

Italok terén biztos választás a DiVino kültéri piknikasztala, ahol kényelmesen, akár ülve is elfogyaszthatjuk az impozáns borbár kínálatának színe-javát. A Divino évek óta szorgosan gyűjti maga köré a fiatal borászok tehetséges legjavát. Dúzsi Tomi vagy Hernyák Tomi borai mellett szinte újdonságként kortyolható Cseri Barni pannonhalmi sauvignon blanc-ja. Az ünnep természetesen nem teljes elegáns buborékok nélkül. A hazai pezsgőkínálat mellett akár champagne-nyal is koccinthatunk kedvesünkkel vagy barátainkkal az év vége örömére. Természetesen forralt bor is kérhető náluk. A saját logós bögrébe is garantáltan olyan borból készül az ital, amely önmagában is emlékezetes pillanatokat okoz. Az, hogy most forró italként vehetjük magunkhoz, már végképp csak hab a tortán!

Megunhatatlan fahéj

Ha egyetlen fűszerrel kellene kifejeznünk a meghitt, klasszikus karácsonyi hangulatot, akkor alighanem a fahéj illata lenne az! Miként ünnepkor a nagyi konyháját is belengi ez a különleges aroma, úgy árad szét az adventi vásárban is: nem is lehet ellenállni a klasszikus kürtőskalácsnak! Igazi, faszénen sült ínyencségeket kínál a Lovas-házi kürtöskalács kishüttéje, amely szintén évről évre emeli a karácsonyi vásár ünnepi fényét. Faljuk akár egyedül, akár barátainkkal, családtagjainkkal együtt, az egyszerű, ám nagyszerű ízorgia minden bizonnyal megidézi a régmúlt karácsonyok szellemét!

Karácsonyi vásár egy kis csavarral

karácsonyi vásár, sütemény barna zacskóban

Karácsony tájékán természetes, hogy az ember legszívesebben egyszerűen csak ráülne egy porcukor felhőre, hogy napokig lebegjen valahol egy méterrel a föld felett. Portékájával Kató néni nekik kedvez! Mert mi is lehet édesebb egy nagy tekercs kürtőskalácsnál?! Hát a töltött kürtőskalács! Kató néni évekkel ezelőtt ismerte fel, hogy a kürtőskalács valószínűleg nem minden ok nélkül lyukas. A közepébe pedig beleillik mindaz a földi jó, amit egyébként otthon csak kiskanállal falnánk! Itt a lehetőségeknek tényleg csak a képzelet szab határt. Tölteléket mi magunk választhatunk aszerint, hogy éppen tejszínhabos-epresre, vagy mondjuk nutellásra ácsingózunk.

Forró puncs és ovis tea nélkül nincs karácsonyi vásár

bögre narancskarikákkal felülnézetből

Ki ne emlékezne a menzás ovis teára? Arra, amit akárhogyan próbáltunk is később otthon elkészíteni, olybá tűnt, hogy titkos recept lehet az alapja. A karácsonyi vásár alighanem legkarácsonyibb hangulatú standja, a Santa’s Bar jóvoltából most mindenki felelevenítheti ezt a korai kellemes élményt. Ráadásul mindezt most még forróbb hangulatban! A Mikulás szomszédságában kétségkívül az ovis tea a legnagyobb sláger, de azért más alkoholmentes finomság is kapható náluk. Ugyanúgy, ahogyan akár egy kis karácsonyi fűszerezésű punccsal is kényeztethetjük magunkat! A Zrínyi utcai teraszon üldögélve pedig még a Mikulásnak is címezhetünk levelet. Ha eléggé sietünk, talán karácsonyra teljesül is a kívánságunk!

Fényfestés forralt borral

karácsonyi vásár, emberek a sötétben bódék között

Nem maradhatnak el az ünnepi fények sem a karácsonyi vásárról. Idén is hatalmas karácsonyfa ékesíti a teret, esténként pedig a Bazilika oldalára vetítve káprázatos fényfestésnek lehetünk szemtanúi! Ha időben érkezünk, akkor tényleg az első sorból nézhetjük a műsort. A Gőzölgő Bár standjánál pedig egy pohár finom, fűszeres forralt bor, vagy sofőrök esetén tea melegítheti át az elgémberedett végtagokat. Élvezzük a lenyűgöző előadást, ne kapkodjunk. Ha pedig olyan érzésünk támad, hogy lemaradunk valamiről, hát nyugtasson a tudat, az Adventi Ünnep a Bazilikánál egészen január 1-jéig mindennap várja a látogatókat!

Szerző: Kalmár Borbála
Fotók: Talabér Géza