A szomszédban van a világ 3. legjobb karácsonyi vására, nem Bécs és nem Pozsony az

2023. december 02.

December 2. és január 7. között várja a látogatókat az egyik legmenőbb karácsonyi vásár rengeteg látnivalóval és programmal.

A zágrábi karácsonyi vásár 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban is elnyerte az „Európa Legjobb Karácsonyi vására” címet, 2019-ben pedig „a Világ 3. Legjobb Karácsonyi vásárának” választották. (2019-tól egy magyar karácsonyi vásár vette át az európai első helyet.) Az Advent Zágrábban elnevezéső rendezvénysorozat rendszeresen maga mögé utasítja az európai nagyvárosok karácsonyi vásárait. Horvátország fővárosa idén december 2-a és január 7-e között várja a látogatókat horvát rengeteg látnivalóval és programmal.

A zágrábi karácsonyi vásár helyszínei

Az advent forgatag egyik fő eleme a Tomislav Parkban a Művészetek Pavilonjának szecessziós homlokzata előtt található korcsolyapálya. Itt a téli sportok szerelmesei diszkó zenére történelmi épületek között hódolhatnak a jégkorcsolya iránti szenvedélyüknek. A Zrinjevac park közepén egy zenepavilon található, ahol folyamatosan szól a karácsonyi zene, esténként pedig élőzenei koncertekkel, szabadtéri előadásokkal, kreatív műhelyekkel várják a látogatókat. A zágrábi advent jelképének számító, fényfüzérrel feldíszített szökőkút is a park díszítő eleme. A Zrinjevac térről induló kis utcán érhető el Zágráb főtere, a Jelacic tér. Itt állítják fel az adventi koszorút és a város karácsonyfáját, valamint itt rendezik meg a nagyobb szabású koncerteket, ünnepi programokat. A főtér különlegessége a Kras mézeskalács vár, melynek belsejében kolbászt, forralt bort árulnak.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Zagreb Events (@zagrebackidogadaji) által megosztott bejegyzés

A főtér oldalából egy kis sétálóutca indul a felsővárosba, a katedrális felé. Itt élő Betlehem várja az idelátogatókat, akik minden szerdán, csütörtökön és pénteken szentestéig átélhetik a gázlámpa gyújtás 160 éves hagyományát. A felvonulás a Lotrščak-toronytól indul, áthalad a IV. Béla parkon és a Grič parkon át, fényt és karácsonyi dalokat lopva az ünneplők szívébe. A Grič-alagút szintén kihagyhatatlan látnivaló, melynek hangulatát a sarki fények ihlettek és amelyet igazi mesevilággá varázsolnak ilyenkor. Érdemes ellátogatni a Horvát Nemzeti Színházhoz, ahol a színház épülete és a körülötte levő park egyaránt karácsonyi álruhába bújik. Így a látogatók bepillanthatnak a csodálatos neobarokk épületbe, és tökéletes karácsonyi fotóval örökíthetik meg adventi utazásukat.

Kis karácsonyi vásár a sétányon

Az Advent Zágráb helyszíneit fabódék hosszú sorai kötik össze. Egy kiadós séta után illatos húsételeket, édes tésztákat és fűszeres forralt bort árusító kunyhók kínálatából lehet válogatni. Az árusok úgy kényeztetnek, mint nagymamák tették annak idején. A ”Kis Advent” a Strossmayer sétányon várja a vendégeket vidám és rendhagyó hangulatával, gasztroturistáknak pedig bakancslistás hely. A Fuliranje a leghíresebb gasztronómiai startupok, fiatal és befutott szakácsok találkozásának helyszíne, akik minden évben új alkotásokkal lepik meg az idelátogatókat. Itt a hagyományos ételek street food stílusban kerülnek a tányérra, amit a fenntarthatóságra és a dizájnra helyezett hangsúly tesz teljessé.

Gyerekprogramok is lesznek

A gyerekek sem maradnak program nélkül a zágrábi adventi vásáron. Idén is lesznek olyan különleges programok, amelyeket kifejezetten nekik találtak ki, hogy élvezzék a Karácsony minden egyes magával ragadó pillanatát. Az adventi időszakban Európa ötödik legnagyobb modellvasútja nyitja meg kapuit. A naponta közlekedő több mint 200 vonattal, több mint 3000 méternyi sínpályával bűvöli el nemcsak a gyerekeket, hanem a játékos lelkű felnőtteket. A Ribnjak park igazi meseparkká változik, jégkristályokkal, fényinstallációkkal és telis-tele szórakozással. A főszerep egy kedves Hókirálynőé lesz, aki a gyerekek minden álmát teljesíti.

A karácsonyi portékák széles választéka elérhető, kézműves dísztárgyak, gyertyák, ékszerek, kerámiák, likőrök éppúgy kaphatóak, mint a horvát jelképnek számító piros mézeskalács szív, a Licitar, illetve a kézzel faragott és festett fajátékok. Az utóbbi kettő az UNESCO emberiség szellemi örökségének reprezentatív listáján is szerepel. Több kis utcában a fakunyhókban édes mandulát, forralt bort, kézzel készített ajándéktárgyakat, sálakat, kesztyűket és további karácsonyi ajándékokat kínálnak az árusok. A karácsonyi figurák közül itt a Diótörő katonák a legkelendőbbek. A 15 centimétertől kezdve, akár másfél méteres katonát is lehet vásárolni.

2023-ban a múzeumok, templomok is csatlakoztak

Idén karácsonyi kórusok visszhangoznak a koncerttermekben és templomokban, múzeumokban és előcsarnokokban. Az erkélyekről, az utcákról és a városi terekről is felcsendül majd a zene. A nyitóestektől kezdve a könnyűzenei koncerteken át a klasszikus karácsonyi dalokig Zágráb minden sarkán vidám adventi előadásokat lehet idén hallgatni.

A Zágrábi Advent december 2-a és január 7-e között  várja a vendégeket. A számos karácsonyfát, diótörőt, mézeskalács bábut, hóembert, Betlehemet és még sok más karácsonyi dekorációs elemet felvonultató várost több ezer fény díszíti, melegséget és ünnepi hangulatot árasztva. Ilyet csak az adventi időszak tud nyújtani.

Címlapfotó: freestocks / Unsplash