5000 forintért vesszük kilóját, pedig otthon 600 forintból elkészíthető egy óra alatt
Sokak kedvenc finomságához minden hozzávaló rendelkezésre áll a háztartásokban.
Az indiai konyha számos ízletes fogást kínál. Az egyik ilyen ínyencség a paneer sajt, ami egy friss, fehér sajtfajta. Boltban akár 5000 forintot is elkérhetnek kilójáért, pedig könnyen, gyorsan elkészíthető otthon is gyakorlatilag két doboz tej áráért.
Mi az a paneer sajt?
A paneer egy friss (tehát nem érlelt) sajtféle, az indiai konyha egyik hagyományos és alapvető összetevője. Készítése során tejet forralnak fel, majd hozzáadnak savanyítót, például citromlevet vagy ecetet. A kapott sajtmasszát leszűrik, majd préselik, hogy összeálljon és megfelelő állagú legyen.
A paneer sajt íze enyhe, remekül passzol az általa kísért egyéb erőteljesebb ízekhez és fűszerekhez. Emellett nagyszerű fehérjeforrás is, ami miatt sokan – különösen a vegetáriánusok – kedvelik.
Hogyan készíthetjük el otthon?
A paneer sajt elkészítése nem igényel különleges felszerelést vagy tudást, és viszonylag gyorsan megvan. Az alábbi egyszerű receptet a Hamu és Gyémánt oldalán találtuk.
Paneer sajt
Hozzávalók
- 2 liter tej (nem UHT)
- 4 evőkanál citromlé vagy ecet
- fél teáskanálnyi só
Így készül
- Öntsük bele a tejet egy vastag aljú serpenyőbe, majd melegítsük közepes lángon, amíg forrni kezd. Fontos, hogy ne hagyjuk, hogy a tej túlhevüljön vagy odakozmáljon. Amikor a tej felforrt, vegyük le a tűzről, majd lassan és folyamatosan adjuk hozzá a citromlevet, miközben folyamatosan keverjük.
- Amint a tej elkezd kicsapódni és a savó elkülönül a sajtmasszától, hagyjuk állni néhány percig. Ha nem indul be a folyamat, adhatunk hozzá további citromlevet.
- Miután kicsit pihentettük, helyezzünk egy szűrőt egy tál fölé, majd béleljük ki egy tiszta konyharuhával vagy gézzel. Öntsük bele a tej kicsapódott részét a szűrőbe, majd hagyjuk lecsöpögni a savót.
- Amikor a sajtmassza kissé kihűlt és megszilárdult, formáljunk belőle egy lapos, négyzet vagy téglalap alakú tömböt. Hagyjuk így állni legalább 30 percig. Ha nem elég erős a kezünk a formázáshoz, deszkákat is használhatunk a lapításhoz.
Címlap: Jason Briscoe / Unsplash