chevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedesszertemailfacebookfilterhalinstagrammarha-vadminusphoneplussajtsalatasearchsertesstarszarnyastengeri-eteltiktokvincewishlist-activewishlist-inactive

5000 forintért vesszük kilóját, pedig otthon 600 forintból elkészíthető egy óra alatt

2024. március 11.

Sokak kedvenc finomságához minden hozzávaló rendelkezésre áll a háztartásokban.

Az indiai konyha számos ízletes fogást kínál. Az egyik ilyen ínyencség a paneer sajt, ami egy friss, fehér sajtfajta. Boltban akár 5000 forintot is elkérhetnek kilójáért, pedig könnyen, gyorsan elkészíthető otthon is gyakorlatilag két doboz tej áráért.

Mi az a paneer sajt?

A paneer egy friss (tehát nem érlelt) sajtféle, az indiai konyha egyik hagyományos és alapvető összetevője. Készítése során tejet forralnak fel, majd hozzáadnak savanyítót, például citromlevet vagy ecetet. A kapott sajtmasszát leszűrik, majd préselik, hogy összeálljon és megfelelő állagú legyen.

A paneer sajt íze enyhe, remekül passzol az általa kísért egyéb erőteljesebb ízekhez és fűszerekhez. Emellett nagyszerű fehérjeforrás is, ami miatt sokan – különösen a vegetáriánusok – kedvelik.

Hogyan készíthetjük el otthon?

A paneer sajt elkészítése nem igényel különleges felszerelést vagy tudást, és viszonylag gyorsan megvan. Az alábbi egyszerű receptet a Hamu és Gyémánt oldalán találtuk.

Paneer sajt

Hozzávalók

  • 2 liter tej (nem UHT)
  • 4 evőkanál citromlé vagy ecet
  • fél teáskanálnyi só

Így készül

  1. Öntsük bele a tejet egy vastag aljú serpenyőbe, majd melegítsük közepes lángon, amíg forrni kezd. Fontos, hogy ne hagyjuk, hogy a tej túlhevüljön vagy odakozmáljon. Amikor a tej felforrt, vegyük le a tűzről, majd lassan és folyamatosan adjuk hozzá a citromlevet, miközben folyamatosan keverjük.
  2. Amint a tej elkezd kicsapódni és a savó elkülönül a sajtmasszától, hagyjuk állni néhány percig. Ha nem indul be a folyamat, adhatunk hozzá további citromlevet.
  3. Miután kicsit pihentettük, helyezzünk egy szűrőt egy tál fölé, majd béleljük ki egy tiszta konyharuhával vagy gézzel. Öntsük bele a tej kicsapódott részét a szűrőbe, majd hagyjuk lecsöpögni a savót.
  4. Amikor a sajtmassza kissé kihűlt és megszilárdult, formáljunk belőle egy lapos, négyzet vagy téglalap alakú tömböt. Hagyjuk így állni legalább 30 percig. Ha nem elég erős a kezünk a formázáshoz, deszkákat is használhatunk a lapításhoz.

Címlap: Jason Briscoe / Unsplash