Régen ezt tartották a legfinomabb magyar karácsonyi ételnek, ma miért nem esszük?

2023. november 23.

Zsírszegény, egészséges, ízletes és sok van belőle. A második világháborúig karácsonykor is ettük, utána viszont teljesen kiment a divatból.

A nyúlhús régi alapanyaga a magyar konyhának. Többféleképpen (sütve, rántva, pörköltnek) elkészíthető. A magyarok azonban méltatlanul mellőzik ezt a fehérjeforrást, bár a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Nyúl Terméktanács adatai szerint a hazai nyúlágazat az elmúlt években fejlődésen ment keresztül – olvasható az Agrárszektor cikkében.

Az elmúlt években folyamatosan nőtt a hazai nyúlhústermelés, a pozitív trendet csak az orosz-ukrán háború nyomán kialakult nehéz gazdasági helyzet tudta megtörni. A NAK és a Nyúl Terméktanács piaci körképe szerint az ágazat 2022-ben figyelemre méltó eredményt ért le, 2023-ban azonban a vártnál is jelentősebb volt a visszaesés. 2023-ban 20%-os termeléscsökkenésről lehet beszélni az első félév adatait vizsgálva. (Pedig még fogyasztásösztönző kampány is indult.)

Bár a nyúlhús kiváló fehérjeforrás, a magyarok körében mégsem elterjedt a fogyasztása, a hazai nyúlágazat ezért jelentősen exportorientált. Ez garantálja a magas minőséget, a termőknek ugyanis – az európai uniós előírások mellett – teljesíteniük kell a külföldi vevők sokszor az uniósnál is szigorúbb elvárásait.

Nyúlhús a magyar karácsonyi asztalon: nem eretnekség

Tegyük hozzá, nem volt ez mindig így. A nyúl sokáig nemcsak húsvét környékén, de karácsonykor is gyakran került a magyarok asztalára. Igazi ínyencségnek számított. A Divat Ujság 1908-ban kiadott Főzőkönyve például az alábbi karácsonyi menüsort javasolta: „Káposztaleves kaláccsal és piritós zsemlével; nyúlsült és kappan; mákos gubolya és metélt; sütemény; diós és mákos patkó; kétféle ostya; méz; gyümölcs, szőlő, körte, alma; sajt.” Esetleg: „Marinált hal (fogas vagy süllő); pácolt nyúl vajas tésztával körítve; az elmaradhatatlan, minden háznál otthonos mákos tészta (metélt, bobájka vagy kifli); pulykapecsenye olasz salátával és befőtt gyümölccsel; parfé; apró sütemény; friss gyümölcs; dió, méz, ostya stb.”

A pulyka ekkor még sehol, ő csak jóval később lett „sztár”. Eközben a nyúl állócsillagként tündökölt. Még a második világháborút követő szűk esztendőkben is arra buzdították az újságok a háziasszonyokat, egész évben spóroljanak, hogy cserébe (nyúlban) gazdag menüt ehessen a család karácsonykor. A kor konkrét nyulas receptjei december 24-re: nyúlgerinc rizzsel, nyúl aprólépkból készült leves.

A nyúlnak Magyarországon az 50-es években áldozott le. Talán nem véletlen egybeesés, hogy ekkor jelent meg hazánkban a sokáig csak vágyott luxusélelmiszer, a narancs. Az újságokat, receptkönyveket elárasztotta sok narancstortás, narancskrémes, narancsmártásos recept. A nyúlnak itt már nem osztottak lapot.

Egynémely háztartásokban azért még ma is tartják ezt a szokást. Erre utal, hogy az interneten találkozni karácsonyi nyulas receptekkel. A teljesség igénye nélkül: készíthetünk nyúlhúst baconnel és áfonyával, vagy tepsis nyulat fűszeres sült almával. (Németországban és Latin-Amerikában a mai napig előszeretettel készítenek az ünnepekre.)

Miért érdemes nyulat fogyasztani?

A nyúlhús könnyen emészthető, zsírszegény, egészséges és ízletes fehér hús, semmilyen allergén anyagot nem tartalmaz. A húsfélék közül a nyúlhús rendelkezik a legmagasabb fehérjetartalommal. Kedvező táplálkozás-élettani hatásai alkalmassá teszik arra, hogy a diétás étrenden élők, a kisgyermekek és az idősek számára is ajánlott alapanyag. Nem véletlen, hogy számos bébiételgyártó emelte be a kínálatába, a csecsemőknek már négyhónapos kortól ajánlott a nyúlhús fogyasztása.

Címlapfotó: Libby Penner / Unsplash