Kiakadtak a környék lakói a horror kocsma miatt

2023. július 19.

Tiltakozó petíciót nyújtottak be a városi vezetőknél a valóban elég bizarr kinézetű kocsma miatt.

Komoly vitát gerjesztett egy bár a dél-angliai Portsmouth városának lakói körében. Az egyik ottani vendéglátóhelyet ugyanis a híres londoni sorozatgyilkos, Hasfelmetsző Jack története köré építették fel.

A Ripper & Co. nevű kocsmát a viktoriánus kor ihlette, az épületet pedig úgy rendezték be, hogy a londoni Whitechapel nyomornegyed – ahol Hasfelmetsző Jack áldozataira támadt – hangulatát idézze meg – számol be róla a thedrinksbusiness.

A frissen megnyitott vendéglátóhely a helyi és a nemzetközi médiában is felháborodást váltott ki. A BBC Radio4 Woman’s Hour adásában a műsorvezetők, tiltakozásképpen, annak az öt nőnek az életét mutatták be, akikkel a londoni sorozatgyilkos végzett. A műsorban arról is szó esett, hogy Annie Chapman (Jack második áldozata) leszármazottja jelenleg is Portsmouth városában él. A BBC South News televíziós programjában nyilatkozó helyiek is nemtetszésüknek adtak hangot. „Megdöbbentett, amikor értesültem a Ripper & Co. létezéséről. Úgy gondolom, túl sokat foglalkoznak az emberrel, aki Hasfelmetsző Jack néven terrorizálta a nőket. Ehhez képest jóval kevesebb jóval kevesebb figyelem jut az áldozatoknak. Elképesztően ízléstelennek tartom az egészet és véleményem szerint egyáltalán nincs helye egy ilyen létesítménynek a szülővárosomban” – nyilatkozta egy férfi.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Ripper & Co (@ripperandco) által megosztott bejegyzés

Időközben a portsmouth-i városi tanácshoz eljutott már egy tiltakozó petíció, amit több, mint kétszázan írtak alá. Kirsty Mellor tanácsos kifejtette, szörnyűnek találja, hogy a történelem egyik leghírhedtebb sorozatgyilkosáról nevezzenek el egy bárt. Úgy gondolja, a kocsma neve és berendezése is negatív irányban befolyásolja a nők ellen elkövetett erőszakos cselekedetekről szóló beszélgetéseket. Szerinte ez normalizál egy olyan kultúrát, ahol a nők bántalmazása szociálisan elfogadott jelenségként él a köztudatban.

Marad is, megy is a horror kocsma

Az óriási felháborodást követően a bár tulajdonosa, Dan Swan bejelentette, megváltoztatják a hely tematikáját.  Ezt követően a hely egy klasszikus, horror tematikájú bárként és étteremként fog működni. Swan azt is megígérte, a vendéglátóhely a jövőben együtt fog működni különböző nőjogi jótékonysági szervezetekkel is. A bár nevét viszont változatlanul hagyják, a dekorációk között pedig a tervek szerint is fellelhető lesz az a Hasfelmetsző Jacket megidéző kabátos-kalapos sziluett, ahol a gyilkos éppen következő áldozata nyomába ered.

A horror és a gasztronómia kombinálása egyébként nem új keletű. Tavaly jelent meg egy receptkönyv, amit a világ leghíresebb horrorírójának könyvei ihlettek.

Címlapfotó: Sérgio Alves Santos / Unsplash