Bemutatjuk a legolcsóbb téli vitaminbombát

2024. január 05.

Az egyik legalulértékeltebb zöldségfélénk, pedig nem drága és rengeteg vitamint és tápanyagot tartalmaz.

A KSH adatai szerint Magyarországon rekordmennyiségű, 5,57 ezer tonna retek termett 2021-ben. Ez 40 százalékkal volt több, mint az előző évben. A retek a saláta után a második legjelentősebb hajtatott, hidegtűrő zöldségfajunk. Mintegy 100 hektáron hajtatnak retket, jellemzően Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyében – írja az Agrárszektor.

A Tescoban a hónapos retek csomós ára 349 Ft/db, csomagja 499 Ft. A fehér retek csomós ára 649 Ft/db, a fekete retek ára 599 Ft/kg, a jégcsapretek ára 799 Ft/kg. Az ALDI árait nézve azt látjuk, hogy a hónapos retket 405 Ft/csomó, a fekete retket 805 Ft/kg áron kapjuk meg. A Spar online kínálatában a jégcsapretek 799 Ft/kg, a fekete retket 699 Ft/kg, a piros retket 449 Ft/kg áron kapjuk meg, a vajretek ára 699 Ft/kg.

A cikk kitért a különböző fajtákra is. Mint írják, a fekete retek az egyik legolcsóbb zöldségfélénk. Ráadásul télen is elérhető, hiszen még novemberben is tele van vele a piac. Az egyik legkézenfekvőbb téli zöldség, bőségesen tartalmaz nélkülözhetetlen vitaminokat, ásványi anyagokat és rostot. Jó hatással van az emésztésünkre is.

Már az ókori Egyiptomban is kedvelt zöldségféle volt, de emellett gyógyító szerként is használták. A fekete retek főleg késő ősztől érhető el, és lehetőséget ad arra, hogy a vitaminhiányos téli időszakban pótolhassuk a nélkülözhetetlen mikrotápanyagokat. Jelentősebb mennyiségben tartalmaz A-, B-, C- és E-vitaminokat, kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, cinket, mangánt, ként, szelént és egyéb nyomelemeket.

A teljes cikk elolvasható az Agrárszektor oldalán.

Címlapfotó: Louis Hansel / Unsplash