Rejtett gyöngyszemnek is nevezik ezt a szigetet, a gasztronómiája is csodás

2025. április 15.

Gyönyörű strandok, lélegzetelállító természeti látnivalók és kiváló éttermek az apró szigeten.

Dalmácia északi részén bujik meg az apró sziget, amit általában Horvátország rejtett gyöngyszemeként emlegetnek. A mindössze 106 négyzetkilométeres Korčula (ejtsd: Korcsula) amellett, hogy az ország leggyönyörűbb strandjainak, természeti látnivalóinak ad otthont, a gasztronómia fellegvára is. A Condé Nast Traveller segítségével összegyűjtöttük a kihagyhatatlan éttermeket. Fontos megemlíteni, hogy a vendéglátóhelyek közül a legtöbb csak a nyári szezonban üzemel.

Filippi

Az étterem az óváros tengerparti sétányán található. Három- illetve négyfogásos menüt kínál a betérők számára. Ebbe beletartoznak a hideg vagy meleg előételek, főételek és desszertek. A friss halakat – különösen a tonhalas carpacciót és a serpenyőben sült tengeri sügért – vétek lenne kihagyni, ha azonban csak egyetlen dolgot rendelünk, mindenképp válasszuk a házi makarónit, ami egy helyi specialitás. Kísérőnek kóstoljuk meg a sziget jellegzetes grk vagy pošip borait. Ha vízpartra néző asztalt foglalunk, a magasra törő fenyőfák alatt ülve hallgathatjuk a tenger csobogását.

Adio Mare

A helyiek szerint az Adio Mare a sziget egyik legjobb étterme. A családi kézben lévő taverna szinte semmit sem változott az 1974-es megnyitása óta. Ha ide ülnénk be, érdemes a hús- és halételeket választanunk. Kiadós mennyiségben érkeznek az asztalunkra, ráadásul a helyi hagyományoknak megfelelően grillen, frissen készülnek. Hab a tortán, hogy a vacsora elfogyasztása közben élvezhetjük az étterem teraszáról nyíló festői kilátást a környező óvárosra.

Pod Bore

Bár Korčula legismertebb éttermeinek többsége keleten, az óvárosban található, a nyugaton fekvő Vela Luka település egyre felkapottabb a Pod Bore nevű étteremnek köszönhetően. Az étlapon rendkívül széles a választék, ám ha friss és különleges helyi specialitásra vágyunk, mindenképp kóstoljuk meg a fekete tintahalas rizottót. Itt készítik legjobban az egész térségben. Ha a teraszon kapunk helyet, tökéletes kilátás nyílik a szemközti kikötőre.

LD

A Michelin-csillagos étterem a Filippitől nem messze található. A legtöbb fogás helyi, szezonális alapanyagokból készül. Az étlap rendszeresen változik, de a friss, a szánkban szinte azonnal elolvadó fésűkagylót mindenképpen érdemes kipróbálni.

Vrnik Arts Club

Korčula szigetének keleti öblénél fekszik Vrnik-szigete, ahová elsősorban a Vrnik Arts Club miatt érdemes ellátogatni. Itt főként házias ételeket kóstolhatunk, beleértve a krémes, süllővel tálalt makarónit és a házi készítésű kukoricakenyeret is. Innen (is) tökéletes panoráma nyílik a tenger azúrkék vizére.

Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Hilthart Pedersen / Unsplash