Rejtett gyöngyszemnek is nevezik ezt a szigetet, a gasztronómiája is csodás
Gyönyörű strandok, lélegzetelállító természeti látnivalók és kiváló éttermek az apró szigeten.
Dalmácia északi részén bujik meg az apró sziget, amit általában Horvátország rejtett gyöngyszemeként emlegetnek. A mindössze 106 négyzetkilométeres Korčula (ejtsd: Korcsula) amellett, hogy az ország leggyönyörűbb strandjainak, természeti látnivalóinak ad otthont, a gasztronómia fellegvára is. A Condé Nast Traveller segítségével összegyűjtöttük a kihagyhatatlan éttermeket. Fontos megemlíteni, hogy a vendéglátóhelyek közül a legtöbb csak a nyári szezonban üzemel.
Filippi
Az étterem az óváros tengerparti sétányán található. Három- illetve négyfogásos menüt kínál a betérők számára. Ebbe beletartoznak a hideg vagy meleg előételek, főételek és desszertek. A friss halakat – különösen a tonhalas carpacciót és a serpenyőben sült tengeri sügért – vétek lenne kihagyni, ha azonban csak egyetlen dolgot rendelünk, mindenképp válasszuk a házi makarónit, ami egy helyi specialitás. Kísérőnek kóstoljuk meg a sziget jellegzetes grk vagy pošip borait. Ha vízpartra néző asztalt foglalunk, a magasra törő fenyőfák alatt ülve hallgathatjuk a tenger csobogását.
Adio Mare
A helyiek szerint az Adio Mare a sziget egyik legjobb étterme. A családi kézben lévő taverna szinte semmit sem változott az 1974-es megnyitása óta. Ha ide ülnénk be, érdemes a hús- és halételeket választanunk. Kiadós mennyiségben érkeznek az asztalunkra, ráadásul a helyi hagyományoknak megfelelően grillen, frissen készülnek. Hab a tortán, hogy a vacsora elfogyasztása közben élvezhetjük az étterem teraszáról nyíló festői kilátást a környező óvárosra.
Pod Bore
Bár Korčula legismertebb éttermeinek többsége keleten, az óvárosban található, a nyugaton fekvő Vela Luka település egyre felkapottabb a Pod Bore nevű étteremnek köszönhetően. Az étlapon rendkívül széles a választék, ám ha friss és különleges helyi specialitásra vágyunk, mindenképp kóstoljuk meg a fekete tintahalas rizottót. Itt készítik legjobban az egész térségben. Ha a teraszon kapunk helyet, tökéletes kilátás nyílik a szemközti kikötőre.
LD
A Michelin-csillagos étterem a Filippitől nem messze található. A legtöbb fogás helyi, szezonális alapanyagokból készül. Az étlap rendszeresen változik, de a friss, a szánkban szinte azonnal elolvadó fésűkagylót mindenképpen érdemes kipróbálni.
Vrnik Arts Club
Korčula szigetének keleti öblénél fekszik Vrnik-szigete, ahová elsősorban a Vrnik Arts Club miatt érdemes ellátogatni. Itt főként házias ételeket kóstolhatunk, beleértve a krémes, süllővel tálalt makarónit és a házi készítésű kukoricakenyeret is. Innen (is) tökéletes panoráma nyílik a tenger azúrkék vizére.
Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Hilthart Pedersen / Unsplash