200 éve a nemzeti eledelünk, most mégis végleg eltűnhet Magyarországról

2025. május 05.

Egyre kevesebbet eszünk belőle, egyre nehezebb előállítani, egyre drágább.

Az utóbbi években csökkent a fűszerpaprika termőterülete Magyarországon, és ez a klímaváltozásnak köszönhető. Idehaza Kalocsa és Szeged a két hagyományos paprika-szuperhatalmi pólus, a fűszerpaprika 58 százalékát Bács-Kiskun, 17 százalékát Csongrád-Csanád megye termeli, Jász-Nagykun-Szolnok 13 százalékkal a harmadik. Bár a 20. században még volt olyan időszak, amikor 100 ezer tonna paprika termett a szegedi és kalocsai vidékeken, az ezredforduló körül 20-25 ezer tonna volt a termelés. 2020 és 2021 között is megtermelt az ország 15 ezer tonna paprikát, mára azonban évi 5-8 ezer tonnára csökkent a fűszerpaprika mennyisége – olvasható az Agrárszektoron.

A KSH adatok alapján azt írják, a paprika ára emelkedik, de szűkül a hazai termelés. 2024. szeptemberben 9120 forint volt a minőségi paprika kilogrammonkénti ára. Azonban az import paprika korlátotot szab a hazai termelők áremelésének, pedig a termelés drágul. Míg hektáronként 20-30 tonna termésre lenne szükség, hogy a termelés gazdaságos legyen, a terméshozam manapság inkább 8-9 tonna. Ez a legtöbb nem intenzív termelőnek nem gazdaságos.

Másfelől a magyarok fogyasztási szokásai is változnak. 10-15 éve még 0,4 kilogram fűszerpaprikát fogyasztott az átlag magyar egy évben, ez azóta évről évre csökken. Azonban még a csökkenő kereslet ellenére sem képes az ország ellátni a hazai piacot elég fűszerpaprikával. A legtöbb import paprika, 1650 tonna, Spanyolországból jön, ezt követi Kína 830 tonnával és Szlovénia 330 tonnával.

A fűszerpaprika, mint hungarikum

Bár a paprika – így a Wikipédia – Magyarországon már az 1600-as években meghonosodott, fűszerként csak a 18. században kezdték el használni.  Legelső termesztő körzete Szeged környéke lett. Európában Spanyolország mellett itt, majd később Kalocsa vidékén kezdtek tömegesen fűszerpaprikát termeszteni. Ehhez hozzájárult egy magyar találmány: a fűszerpaprika porrá törése. A paprika a reformkor (1825-1848) elején lett nemzeti fűszerünk, egyrészt a drága borsot helyettesítette (ezért nevezték törökborsnak), másrészt a „piros ételek” erősítették a nemzeti érzést – írja a Magyar Konyha. A kalocsai és a szegedi fűszerpaprika-őrlemény 2014 illetve 2015 óta hungarikum.

Címlapfotó: Dan DeAlmeida / Unsplash