Az örök vita: szabad jégkockát tenni a borba?

2024. július 08.

Változik a vélekedés a bor és a jégkocka viszonyát illetően. Pár dolgot mindenképpen figyelembe kell venni, amikor döntünk.

A kánikula beköszöntével minden nyáron fellángol a vita, szabad-e jeget tenni a borokba. Legutóbb az angol kereskedelmi lánc, a Marks and Spencer végzett felmérést, mi a helyzet, álláspont ezzel kapcsolatban a szigetországban. Arra jutottak, hogy a britek fele túlhűtve issza a rozéját – idézi az eredményt a thedrinksbusiness.com oldal. Ennek oka persze nemcsak a jégkocka, sokan túl hosszú ideig a fridzsiderben felejtik a borukat fogyasztás előtt. A következmény ugyanaz: a túlhűtött bor ízei és illatai kevésbé tudnak kibontakozni. „Tévhit, hogy a rozét jéghidegen kell felszolgálni. Ez csak azt eredményezi, hogy eltűnnek belőle a gyümölcsös aromák” – nyilatkozta a Daily Mailnek Belinda Kleinig, a Marks and Spencer borszakértője. A szigetországban mértékadónak számító The Times egyenesen a „bor hidegháborújának” nevezte és teljesen elhibázott dolognak tartja, hogy egyre többen tesznek jeget a borukba.

Ezek a megnyilvánulások egybeesnek a hagyományos vélekedéssel. E szerint nem való a fehérborba és a rozéba a jégkocka (a vörösbornál fel se szokott merülni), mert a szétolvadó jég, vagyis a víz, megváltoztatja a bor ízét és struktúráját. A hígulás következtében csökkenhet az ízek intenzitása és komplexitása, ez pedig teljesen szembemegy a borász akaratával. További „veszély”, hogy a jég az ideális hőmérséklet alá hűti a borokat, ami szintén az aromák halványulását vonja maga után.

A könnyű, fiatal fehérborokat 8-10°C fokon, a testesebbeket és a rozékat 10-12°C fokon szolgáljuk fel. A vörösborok általában 16-18 °C fokon mutatják meg legszebb arcukat.

Bor és jégkocka: változó kor

Különösen a fiatalok között mégis egyre divatosabb jégkockát dobni a borospohárba. Természetesen van ennek egy szimbolikus jelentése is (értsd: lázadás a normák ellen), azonban praktikus megfontolások is szerepet játszanak. A preferenciák különbözőek, teljesen normális, hogy valaki jobban élvezi a bort hidegen. A kiindulási pontként tekintett nagy melegben sokan tényleg felfrissülni vágynak az ital által, ekkor pedig szintén elengedhetetlen, hogy jól be legyen hűtve. Itt az elsődleges cél a pillanatnyi felfrissülés és nem az összes íz „megtalálása”.

Jól láthatóan a borászatok nem csinálnak elvi kérdést az ügyből. Saját jól felfogott érdekükben inkább lekövetik a fogyasztási trendeket. A Moët & Chandon champagne-ház 2016-ban dobta piacra a Moët Ice Impérial Rosé Champagne-t, amit kifejezetten jéggel ajánlanak.

Mindazonáltal a thedrinksbusiness.com által megszólaltatott ágazati szakértők többsége még ódzkodik a jégkockától. Helyette alternatív hűtési formákat javasolnak, úgymint hűtött pohár, vagy fémgolyó, mivel ez nem hígít. (Korábbi cikkünkben mi is bemutattunk pár borhűtési trükköt.) Hozzáteszik azonban, hogy mindenkinek magának kell megtalálnia azt a módszert, aminek a végén a bor a számára legtökéletesebb élményt nyújtja.

Címlapfotó: Helena Yankovska / Unsplash