Mediterrán életérzés a Káli-medencében

2024. május 29.

Köveskál friss színfoltja, a 2022-ben megnyitott, négycsillagos Hotel Mandilla. A tulajdonos házaspár eredetileg nem vendéglátósok, viszont mindig is imádták vendégül látni a barátaikat. A június 7-9-i hétvégén a Vince magazin Slowlife hétvégéjének résztvevői is megtapasztalhatják vendégszeretetüket.

Penziás Réka és férje, Kovács Gábor három gyermekükkel együtt a fővárosban élnek, a nyarak egy részét azonban akarattyai házukban töltötték. Köveskálra, ahogy sokan mások is, látogatóként, vendégként érkeztek. A falu hangulata őket is rabul ejtette; ugyanakkor maradt bennük egyfajta hiányérzet is. Amikor eladóvá vált Marika néni panziója a Városkút utcában, nem haboztak. Megvásárolták, és nekikezdtek egy olyan vendéglátóhely kialakításának, amelyben ötvözték külföldi utazásaik élményeit és a saját, igen magas elvárásaikat. 

Az eredeti épület alapos átalakításának és teljes felújításának másfél éves munkája után, 2022 májusában nyitott meg a kert mandulafái ihlette néven a Hotel Mandilla.

Köveskál otthonosan

„Nagyon szeretem vendégül látni a barátainkat, és a barátaink is nagyon szeretnek nálunk vendégeskedni. Az otthonunkban mindig jó a hangulat, terülj-terülj asztalkám van, imádok főzni. Ezért is szerettem volna mindig is egy kis kávézót, ahol magam készíthetem a reggeliket, a tésztákat. Na, hát ebből lett a Mandilla, ami egy kicsit nagyobb »falat«” – mondja mosolyogva Réka. 

Penziás Réka és Kovács Gábor, Mandilla
Penziás Réka és Kovács Gábor, a Hotel Mandilla tulajdonosai
Fotó: Talabér Géza

Többször hallották: ezen a helyen az látszik, hogy nem igazi vendéglátósok üzemeltetik, mert olyan, feleslegesnek tűnő dolgokra költenek, amit ők maguk azonban fontosnak éreznek. Hisznek abban, hogy ettől kerül bele valami plusz, ettől lesz igazán egyedi és otthonos. Nem dolgoztak lakberendezővel; mindent az utolsó kiskanálig maguk választottak ki és rendeltek meg. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy bár minden apróságot a minőség jellemez, az összkép mégsem merev és feszengős, hanem nagyon is meleg és barátságos. 

Bőséges reggeli

Rékáékat mindvégig az a cél vezette, hogy aki ide jön, semmiben se szenvedjen hiányt, és ne kelljen kevesebbel beérnie, mint a saját otthonában. Ezért van az, hogy a szobákhoz szokatlanul tágas fürdőszoba tartozik, hogy az ágybetét és az ágynemű is a maximális kényelmet és pihenést szolgálja. A reggeli bőséges és minden igényt kielégít. „Olyan helyet szerettünk volna, ahol mi is jól érezzük magunkat” – foglalja össze Réka a Hotel Mandilla filozófiájának lényegét.

Olasz fogások az étlapon

Az étterem atmoszférája, koncepciója szintén saját élményből táplálkozik, a távoli országokban megélt hangulatok egyvelegét szerette volna a házaspár hazacsempészni. Vállaltan nem a helyi hagyományok és a magyar konyha mellett tették le a voksukat. Az étlapon eredeti olasz és mediterrán ihletésű fogásokat találunk, rákot és tengeri sügért, házi tésztákat, pizzát, steaket, tiramisut. 

Mandilla
Ebéd a Mandillában
Fotó: Talabér Géza

A fogások nincsenek újragondolva; autentikusak és egyszerűségükben nagyszerűek, akár egy olasz vidéki trattoriában. Lelkesen kóstolgatunk: a serpenyőben sistergő rák tökéletes állagúra sült, a chilis olajat pedig élvezettel tunkoljuk mellé. A pappardelle pikáns csípőssége után a gnocchi zöldpesztós, már-már harsogó bazsalikomos frissessége üdítően hat (kortyoljunk mellé bátran egy helyi fehérbort!); a deszkán érkező steak szaftos és ízletes (meg sem próbálják levenni az étlapról, mert a vendégek visszakövetelnék).

Borok a közelből

Az olasz vonal miatt kaptak kritikát is, a vendégek azonban visszaigazolják, hogy igenis van létjogosultsága a gasztronómiai kínálat színesítésének. Meghallották persze az építő jellegű javaslatokat, így az eredetileg külföldi tételekre hangolt borválasztékba beemelték a helyi és a környékbeli kispincészetek borait is. Külön helyiségben kialakított konyhastúdiójukban márciustól kéthetente tematikus főzőklubokat szerveznek, de baráti társaságok eseményei, laza vállalati csapatépítő foglalkozások is otthonra találnak náluk.

Fotó: Hotel Mandilla

Büszkeségük: a kert 

A szobák és az étterem mellett Réka és Gábor a kertre is nagyon büszke. Tavasztól őszig lenyűgöző látványt nyújt a gondosan nyírt gyep, a kőből rakott teraszok támfalainak geometriáját megtörő buja virágtenger, a medence hűs kékje és az esték sötétjét ellenpontozó meleg fényű lampionsor. „Nyáron sokszor azon kapjuk magunkat, hogy minden asztalunk foglalt, szól a zene, mi pedig kint állunk, és az mondjuk egymásnak: te figyelj, ez a mi éttermünk, és tele van!”

Aki szeretné átélni mindezt az élményt, megteheti a Vince Slowlife hétvége keretében 2024. június 7-9. között. Jelentkezni és további részleteket megtudni az alábbi szövegdobozra vagy képre kattintva lehet.

Szerző: Vancsik Ivett
Címlapfotó: Hotel Mandilla