Szuper borok jó áron: top 3 Vince-díjas tétel 5 ezer alatt

2023. március 04.

Következzék Top 3 Vince-díjas tétel, amelyeket még egy ötezres bankóért is simán megkaphatunk! A 2022-es Vince Magazinos bortesztek eredményeiből szemezgettünk.

A Vince Magazin tematikus tesztjei a magazin gerincét adják. Mi is izgalommal szemlézzük hónapról hónapra a legújabb tételeket, és nyugodtan dőlünk hátra, ha a zsűrink is elégedett a kóstolt borokkal! Rendszeres olvasóink jól tudják, hogy nem minden hónapban születik Vince-díjas tétel: ezt az ötcsillagot csak a legkiválóbbak legkiválóbbjai érdemelhetik ki. 2022-ben is elég szűkmarkú volt a szigorú zsűri: tematikus tesztjeink során mindössze 20 Vince-díjas tétel született. Ezen borok értékével rendszerint a termelő is tisztában van, így a best buy borok jellemzően nem ebben a mezőnyben találhatóak. Kivéve az alábbi hármat, amelyet még – infláció ide vagy oda – mindig 5 ezer forint alatt tudunk beszerezni. És akkor dobpergés!! Érkezik a Top3.

Bio Olaszrizling Tag Dűlő 2020, Dobosi Birtok

Júliusi lapszámunkhoz balatoni dűlős borokat kóstoltunk, ott diadalmaskodott Dobosiék olaszrizlingje. Természetesen a Balatonfüred-Csopaki borvidékről van szó, ahol az olaszrizling immár fogalom.

Aranysárga szín, közepesen intenzív illat érett fehér gyümölcsökkel, almával, fehér virágokkal, mellette hordós, diós, vaníliás és pörkölt mogyorós illatokkal. Egészen telt, selymes textúrájú bor ízében is érett fehér gyümölcsökkel, almával, citrusokkal, finom hordófűszerekkel, kis zúzott mandulás kesernyével. Komplex és izgalmas!

Ára: 4.000 Forint, megvásárolható a pince webshopjában.

Érdekesség: a kóstolón egy másik Dobosi bor is Vince-díjat kapott, a Bio Háromszög Olaszrizling, amely szintén best buy lenne – ha lenne még belőle. A harmadik Vince-díjat Szászi Rókaluki Olaszrizlingje zsebelte be, amely 5.250 forintos árával már nem fért be válogatásunkba.

Kékfrankos 2018, Etyeki Kúria

Etyeki bor Sopronból. Mint köztudott, az Etyeki Kúriának a névadó borvidék mellett Sopronban is vannak területeik, ahonnan kiváló vörösborokat készítenek. A 2018-as évjárat idehaza kiemelkedőnek számít, így ez, és Mérész Sándor szakértelme a garancia arra, hogy ez a bor biztosan megéri az árát. Illetve, halkan mondjuk, valószínűleg többet is…

Mély rubinszín barnás széllel, érett cseresznyés, fekete ribizlis, fás, toastos, jó komplexitású, fejlődő illat étcsokoládéval és egy kis édes, fahéjas fűszerességgel. Telt, bársonyos, érett bor jó arányokkal, integrált tanninnal, fás, toastos, csokis aromákkal, érett meggyes gyümölcsösséggel. Koncentrált, komplex, finom és hosszú!

Ára: 4.250,- Forint, megvásárolható a pince webshopjában.

Édes Szamorodni 2018, Royal Tokaji

Ki gondolta volna, hogy ilyen kiváló édes bort, ráadásul Tokajból is tudunk mutatni? Hát, mi biztosan nem… Missziónknak tekintjük, hogy igenis, olvasóink merjenek édes borokat is fogyasztani rendszeresen, és ezzel a tételnél még igazán olyan gond sincs, hogy „pénzkidobás” ennyit kiadni egy palackért.

Mély aranyszín, intenzív, tipikusan szamorodnis, behízelgő, mézes illat érett gyümölcsökkel, baracklekvárral, mellette briós, toastos jegyek és almás pite. Koncentrált, krémes, gazdag és telt bor. Ízében friss trópusi gyümölcsök, birskörte, mellette édes vaníliás fűszeresség és fehércsoki. Grillázsos utóízű, élvezetes bor.

Ára: 4.250,- Forint, megvásárolható például itt.

Az idei évben is csupa izgalmas bortesztet tartunk, előfizetőink pedig az elsők között kaphatják meg postaládájukba az aktuális beszámolókat. Előfizetői nyereményjátékunkkal pedig most akár még wellness-hétvégét is nyerhetnek!

Összeválogatta: Kalmár Borbála
Címlapfotó: Stefan Schauberger/Unsplash