Bezár az 56 éve nyitott fővárosi étterem, ami korábban egy Guinness-rekordot is megdöntött

2023. augusztus 26.

A tulajdonos elárulta, a sikerek ellenére miért húzza le a legendás étterem a rolót 2024 januárjában.

Családi okok miatt 2024 januárjában végleg bezár a londoni Le Gavroche étterem, az Egyesült Királyság első Michelin-csillaggal kitüntetett étterme. A Le Gavroche története 1967-ben kezdődött. Ekkor két testvér, Michel és Albert Roux a London legelőkelőbb negyedének számító Mayfairben megnyitotta saját éttermét. A franciás hangzású név nem véletlen: akkoriban ez volt a brit főváros első francia konyhát vezető egysége. (Magyarra fordítva egyébként csibészt jelent.)

Az elismerés hamar jött. 1974-ben a Le Gavroche lett az Egyesült Királyság első Michelin-csillagos étterme. 1977-ben megkapták a második csillagot is, 1982-ben pedig ismét történelmet írtak a szigetország első háromcsillagos éttermeként. 1991-ben a most a bezárás mellett döntő ifjabb Michel Roux vette át az irányítást. Vezetése alatt 1993-ban egy csillagot vesztett az étterem, a két csillagot azonban vele is stabilan tartotta a hely az elmúlt 30 évben. Többek között itt töltötte tanoncidejét Gordon Ramsay sztárséf is.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Le Gavroche (@le_gavroche_restaurant) által megosztott bejegyzés

És még egy érdekesség: a Le Gavroche 1997-ben még a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült. Három vendég összesen 20 945 dollárra rúgó számlát hozott össze, ez pedig akkoriban rekordnak számított. Az átszámítva majdnem 7 és fél millió forintot kitevő étkezés árának legnagyobb részét 6 palack, egyenként 1,1 millió forintra rúgó bor tette ki.

Roux elmondása szerint egyébként a bezárás nem jelent teljes eltűnést. A La Gavroche névvel továbbra is találkozhatnak majd az érdeklődők exkluzív rendezvényeken.

Címlapfotó: Mika Baumeister / Unsplash