Megvan Kelet-Európa első 3 Michelin-csillagos étterme: közelebb, mint hinnénk

2023. szeptember 26.

Az étterem séfe mindössze a nyolcadik nő a világon, aki a megkapta a maximális három Michelin-csillagot.

Aki figyelemmel követi a Michelin-csillagok alakulását, az már tudhatja, hogy egyre több csillaggal rendelkező étterem található Magyarországon, de szomszédainknál is. A napokban megjelent 2023-as magyar Michelin Guide-ban összesen 9 magyar étterem kapott legalább egy csillagot. Körülöttünk természetesen Bécs, Prága vagy éppen a szlovén Ljubljana is több elismert étteremmel rendelkezik.

Nemrég írtunk róla, hogy a tatai Platán és a budapesti Stand 2023-ban is megtartotta második csillagát, Magyarországon egyedüliként ők kétcsillagosak. Bár szinte bizonyos, hogy előbb-utóbb itthon is szert tesz majd valaki a harmadik, egyedülálló konyhát, egyedi menüt és fantasztikus, egy egész utazást megérő szolgáltatást jelölő csillagra, jelenleg, ha ilyen helyen szeretnénk vacsorázni, egy picit még utaznunk kell.

Irány dél!

Bécs városa amellett, hogy Európában az első vegetáriánus, Michelin-csillaggal büszkélkedhető étteremnek is otthont ad, a háromcsillagos fogásokat kipróbálni vágyókat sem hagyja cserben. (Az Amadorról írtunk már korábban.) Most figyelmünket egy kicsit délebbre kell fordítani, hiszen a reflektorfény most egy másik szomszédunkra, Szlovéniára vetül.

Ljubljanától nyugatra, egészen közel az olasz határhoz található ugyanis az az étterem, melynek első kelet-európaiként idén a falára kerülhetett a harmadik, gyakorlatilag a tökéletességet jelképező Michelin-csillag.

Ez az étterem pedig nem más, mint az Ana Roš konyhafőnök által vezetett Hiša Franko.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Hiša Franko (@hisafranko) által megosztott bejegyzés

Hiša Franko már 2020-ban két csillaggal rendelkezett, idén viszont ő vált Szlovénia és a térség első háromcsillagos éttermévé. A Michelin Guide térképén egyébként egészen sokáig nem szerepelt Szlovénia. Ám éppen Roš miatt döntöttek úgy 2020-ban, hogy az országról is kiadnak egy kalauzt. Ana Roš nevéről pedig már ezelőtt is lehetett hallani, mivel 2017-ben őt választották a világ legjobb női séfjévé. A hölgy nem ült ezután sem a babérjain. A 2023-as eredménnyel ő lett a világ nyolcadik, három Michelin-csillaggal rendelkező női séfje.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Hiša Franko (@hisafranko) által megosztott bejegyzés

„Mióta először megérkeztek az országba, vizsgálóbiztosainkat évről-évre lenyűgözi Szlovénia gasztronómiai fejlődése. Az apró országban a séfek és csapataik folyamatosan innovatív, fenntartható koncepciókkal mutatják be a helyi erőforrásokat. Zseniálisan ötvözik örökségüket a külföldi, kortárs behatásokkal”nyilatkozott a legnagyobb elismeréssel Gwendal Poullennec, a Michelin Guide nemzetközi igazgatója a saját oldalukon. „A karizmatikus Ana Roš által vezetett Hiša Franko mindent megtestesít az előbb említettek közül. Örömmel tölt el minket, hogy a harmadik Michelin-csillagot is odaítélhettük. A kitüntetés egyértelművé teszi Szlovénia szerepét a globális kulináris ranglistán. Reméljük, hogy a 2023-as kalauzunk a nemzetközi és a hazai ínyenceket is arra buzdítja majd, hogy felfedezzék azokat a csodákat, amiket vizsgálóbiztosaink tapasztaltak. Hisszük, hogy hozzájárul majd a helyi gasztronómiai szféra folyamatos fejlődéséhez is” – tette hozzá.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Hiša Franko (@hisafranko) által megosztott bejegyzés

3 Michelin-csillag az 1000 fős településen

Az étterem a Soča-völgyben, az 1085 lelket számláló nyugat-szlovéniai Kobarid településén található, a felhasznált alapanyagok tökéletesen tükrözik a helyi adottságokat. A kóstolómenü nemcsak eredeti színeivel, ízeivel és textúráival tűnik ki, de követi Roš filozófiáját. E szerint a menünek mindig a természetet és az évszakok változását kell követnie – mindezt persze kiegészítve a külföldi utazások során szerzett inspirációkkal.

Emiatt egyébként az étterem korábban már a zöld Michelin-csillag megtiszteltetésében is részesült, a harmadik csillaggal pedig a Hiša Franko a világ 140. étterme lett, mely kiérdemelte a szakma talán legtekintélyesebb elismerését.

Címlapfotó: Jametlene Reskp / Unsplash